"Játékterápia" függőknek

MTI
megjelent:

Újfajta módszerrel próbálná leszoktatni pszichiáterek egy csoportja a közösségi online szerepjáték, a World of Warcraft függőségben szenvedő játékosokat: ahelyett, hogy megvárnák, amíg a játékfüggő páciens esetleg ellátogat rendelőjükbe, saját maguk lépnének be a játékba egy egyéni karakterrel.

"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" - a híres mondás a függőséggel foglalkozó brit pszichiáterek egy csoportjára is igaz, akik a World of Warcraft (WoW) közösségi online szerepjáték fanatikusait maguk keresik meg a játékon belül. A módszert Richard Graham londoni pszichiáter dolgozta ki.

Játékszenvedély és internetfüggőség
Az internetfüggőség létezése sokáig vita tárgya volt, de mostanra a probléma léte már elfogadottá vált. A netfüggőség igen összetett jelenség, mint sok más függőség, általában hobbiként, vagy munkahelyi feladat részeként indul.
Játékszenvedély és internetfüggőség

"Az év vége felé indítjuk el a projektet. Nyilvánvaló, hogy a pszichiátereknek a játék paraméterein belül kell maradniuk, tehát nem rohangálhatunk a WoW-ban fehér köpenyben, hanem mesés karaktereinken ugyanolyan öltözéket kell viselnünk, mint a többi játékosnak" - nyilatkozta a brit pszichiáter a Daily Telegraph brit napilapnak.

Még nem világos, konkrétan mit is fognak tenni a pszichiáterek a játékon belül. Üzengetnek azoknak a játékosoknak, akiket gyakran látnak? Graham elismerte, hogy a megfelelő procedúrát még nem dolgozta ki, de valamilyen hasonló módszerben gondolkozik. Mindenesetre azzal ő is tisztában van, hogy kollégáival együtt alaposan meg kell tanulniuk a játék fortélyait és szabályait, ha el akarják érni, hogy egyáltalán szóba álljanak velük a fanatikus játékosok.

"Bár a pszichiáterek profik a saját munkájukban, ugyanakkor nem valószínű, hogy a World of Warcrafthoz megfelelő képességekkel rendelkeznének. Sokat kell még ezen dolgoznunk, hogy elérjük a legfanatikusabb játékosokat" - hangoztatta Graham.

Az is fogas kérdés, mi történik akkor, hogyha a túlságosan is lelkes pszichiáterek éppolyan fanatikus játékosokká válnak, mint azok, akiket éppen ők próbálnak leszoktatni.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.