"Játékterápia" függőknek

Szerző: MTI

Újfajta módszerrel próbálná leszoktatni pszichiáterek egy csoportja a közösségi online szerepjáték, a World of Warcraft függőségben szenvedő játékosokat: ahelyett, hogy megvárnák, amíg a játékfüggő páciens esetleg ellátogat rendelőjükbe, saját maguk lépnének be a játékba egy egyéni karakterrel.

"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" - a híres mondás a függőséggel foglalkozó brit pszichiáterek egy csoportjára is igaz, akik a World of Warcraft (WoW) közösségi online szerepjáték fanatikusait maguk keresik meg a játékon belül.

Játékszenvedély és internetfüggőség

Az internetfüggőség létezése sokáig vita tárgya volt, de mostanra a probléma léte már elfogadottá vált. A netfüggőség igen összetett jelenség, mint sok más függőség, általában hobbiként, vagy munkahelyi feladat részeként indul.
Játékszenvedély és internetfüggőség>>

A módszert Richard Graham londoni pszichiáter dolgozta ki. "Az év vége felé indítjuk el a projektet.

Nyilvánvaló, hogy a pszichiátereknek a játék paraméterein belül kell maradniuk, tehát nem rohangálhatunk a WoW-ban fehér köpenyben, hanem mesés karaktereinken ugyanolyan öltözéket kell viselnünk, mint a többi játékosnak" - nyilatkozta a brit pszichiáter a Daily Telegraph brit napilapnak.

Még nem világos, konkrétan mit is fognak tenni a pszichiáterek a játékon belül.

Üzengetnek azoknak a játékosoknak, akiket gyakran látnak? Graham elismerte, hogy a megfelelő procedúrát még nem dolgozta ki, de valamilyen hasonló módszerben gondolkozik.

Mindenesetre azzal ő is tisztában van, hogy kollégáival együtt alaposan meg kell tanulniuk a játék fortélyait és szabályait, ha el akarják érni, hogy egyáltalán szóba álljanak velük a fanatikus játékosok.

"Bár a pszichiáterek profik a saját munkájukban, ugyanakkor nem valószínű, hogy a World of Warcrafthoz megfelelő képességekkel rendelkeznének. Sokat kell még ezen dolgoznunk, hogy elérjük a legfanatikusabb játékosokat" - hangoztatta Graham.

Az is fogas kérdés, mi történik akkor, hogyha a túlságosan is lelkes pszichiáterek éppolyan fanatikus játékosokká válnak, mint azok, akiket éppen ők próbálnak leszoktatni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rejtélyes pszichés betegség: a...

Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét...

Pszichés betegségek komorbiditása...

A komorbiditás kutatása a múlt század második felében vette kezdetét. Komorbiditásról beszélünk, ha egynél több specifikus betegség áll fenn egy...

A modern kor pszichés betegségei -...

A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket...

Vitaminhiány és a pszichiátriai...

A vitaminokat sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és...

Lebénult a rémülettől - A...

Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy...

A segítő szindróma

A burnout (vagy más néven kiégés) három fő tényezőből érthető meg: a munkakörülményekből (alacsony fizetés, támogatottsághiány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.