• Játékfüggőség: mivel töltsük ki az űrt?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Mint általában a szenvedélybetegségeknél, itt is nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a tünete helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást.

    A parlament döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését. A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol – így például a vendéglátóhelyeken – nem lehetnek játékgépek.

    Hirdetés

     

    Mikor betegség?

    A nulláról kellett kezdenie

    Zoltán 3 éve tiszta, azaz már nem szerencsejátékozik, a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) tagja. Éppen tegnap ment el egy játékterem előtt, villogtak a megnyerhető pénzösszegek, de nem érdekelte. Azelőtt egész nap stresszes volt, számolta a pénzét, rosszul aludt el, ha pedig végre álomra hajtotta a fejét, alig lehetett kirobbantani az ágyból. Sokat cigarettázott és kávézott, fűnek-fának tartozott pénzzel, a mai napig van adóssága, azon dolgozik, hogy minél hamarabb törlessze. Azt mondja, rendszeresen jár gyűlésekre, amely egy-egy órát vesz el az életéből. Volt olyan időszak, hogy már 1,5 órával korábban ott volt a találkozón, nehogy betérjen egy játékterembe és ott ragadjon. Akaraterő vagy gyengeség? Kérdezi Zoltán, aki újjászületett, rálépett a helyes és ajánlott útra, a nulláról kezdte. Folyamatosan részt vesz a felépülési programban, amely főként csoportos foglalkozásokat jelent. Nem kötelező részt venni a programban, aki azonban nem tartja be az ajánlásokat, a következményeket is vállalnia kell.

    Ez is súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához pedig speciális terápia szükséges – mondta dr. Németh Attila pszichiáter.

    Tari Annamária klinikai szakpszichológus munkájában kiemelte, hogy aki már beteg, az a játékért bármit képes feláldozni. Bármilyen összeget, akár egy öröklakást is eljátszanak, az adósságok mértéke sosem számít. A betegség kialakulása azt jelenti, hogy „rátalál” erre a megoldásra, tehát a játék lesz az érzelmek és öröm forrása, és kóros kapcsolata alakul ki vele, amiben képtelen az elszakadásra. Fontos megértenünk, hogy ez valóban betegség, tehát a racionális érvek és magyarázatok nem találnak megértésre.

    Mit okozhat?

    A minisztérium indoklása szerint a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben.

    Dr. Csáky Lilla iskolaorvos kérdésünkre elmondta, hogy a játékfüggőt a mentális zavarok mellett olyan problémák is befolyásolhatják, mint a mozgáshiány, az ebből származható mozgásszervi panaszok, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásai. Ezek ugyanis "együtt járnak".

    Hatékony lehet a tiltás?

    Az előterjesztő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a játéktermek üzemeltetésének tilalmával jelentősen csökken majd a szerencsejáték kedvezőtlen hatásait elszenvedők köre.

    A nyerőgépek számának korlátozása hatékony módszer lehet, hogy megelőzzék a Magyarországon egyre súlyosbodó problémát jelentő játékszenvedély terjedését, és a szenvedélybetegek gyógyulását is nagyban segítené – véli dr. Németh Attila pszichiáter.

    Játék a számokkal?

    A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. A változás megtizedelte a pénznyerő automatákat: számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján szeptember 30-án 472 darab I. kategóriájú játékterem és 5 222 - vendéglőben, italboltban üzemelő - II. kategóriájú játékterem rendelkezett érvényes engedéllyel. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) szerint a ténylegesen adót fizető gépek száma nem lehet több négyezernél.
    (WEBBeteg, MTI, VG)

    Krémer Balázs szociológus úgy véli: amennyiben a szabályos, normáknak megfelelő utakon az emberek nem látnak kiutat a rossz helyzetükből, akkor nem érdeklik őket a normák, a szabályok, de még a racionális megfontolások sem. Lesz, aki másik játékot fog keresni (és talál is), ott van ugyanis a lottó vagy a kártya, és lesz, aki azt mondja, nem adja fel a játékgépezést és megtalálja majd a módját, hogy folytatni tudja szenvedélyét.

    Kórházi terápia hetekig

    A kórfolyamatok gyógyításában fontos szerepet kap a pszichoterápia. Fokozott odafigyelést igényel a kezelést vállaló beteg, ha a szenvedélye a napi tevékenységének, családi, társas és munkahelyi tevékenységének rovására megy.

    A Minnesota-modellt az ötvenes években, az Egyesült Államokban alkalmazták először alkohol- és kábítószerfüggő szenvedélybetegek kezelésére, majd a viselkedési addikciók, így a játékszenvedély esetében is használták. Nálunk a Nyírő Gyula Kórházban kezdtük el alkalmazni a módszert - mondta dr. Csorba Csilla pszichiáter, aki 3 éve a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Pszichiátriáján is ezzel a modellel dolgozik.

    A komplex kezelés két hónapig tart, egész napos elfoglaltsággal jár, a kórházban élő betegek az első 4 hétben ki sem mehetnek az intézményből. Szorosan kapcsolódik a modellhez a Névtelen szerencsejátékosok (GA) 12 lépcsős programja. Emellett a hétköznapi helyzetekről is beszélgetnek a szakemberekkel, előadásokon a szenvedélybetegségekről hallanak információkat, egyéni és csoportos feladatokat kapnak, majd ezután következik egy vizsga. Amennyiben jól teljesítenek, jön a következő nagy lépés: már kimehetnek a kórházból, alkalmanként hazamehetnek, eljárhatnak a GA külső gyűléseire.

    Az alkoholizmus sok esetben játékszenvedéllyel társul, a Minnesota-modell így mindkét területen felhasználható, nagyon kevés betegnél volt egyedüli probléma a játékszenvedély, egy esetről tudok az elmúlt három évben - mondja dr. Csorba Csilla.

    Gyógyszer csak a megvonási időszakban

    Általában a betegek a játékmegvonás után érkeznek hozzánk, így gyógyszert még kapnak, de, ha lehet - és ez legtöbbször megvalósítható -, gyógyszermentesen mennek már ki a kórházból. A kísérő tünetek, mint például a hangulatzavar, alvászavar, szorongás vagy a nyugtalanság idővel visszahúzódik.

    A cél felszabadítani a betegek belső erőforrásait a játékszenvedély leküzdésére - magyarázza a pszichiáter, aki úgy véli: a mostani változás a fiatal generáció esetében lehet hasznos, elrettentő, de ők majd az online játékokat keresik.

    Tari Annamária úgy véli: nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a játékgépezés helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást, mivel tölti ki az űrt.

    Gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség

    Az igazságügyi szakértői munka során két kiemelt szenvedélybetegség létezik: az alkoholizmus és a drogfüggőség. Ha meg is állapítanánk, hogy valaki játékszenvedélyben szenved, az akkor sem volna korlátozó tényező. Dr. Kristóf Andrea igazságügyi elmeorvos-szakértő elmondta azt is, hogy a gondnokság alá helyezési ügyekben figyelembe kell vennie a szakértőnek a játékszenvedély meglétét, így a játékfüggőség is lehet gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség (például a vizsgált személy csak a jövedelme 50 százalékával rendelkezhet, hogy ne tudja elverni az egészet).

    (WEBBeteg-Tóth András)

     

    Módosítva: 2012.10.09 13:21, Megjelenés: 2012.10.09 13:21
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    MTI

    Krónikus betegségek és allergiák esetén nem javasolt az orosz koronavírus-vakcina.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

    Játékszenvedély és internetfüggőség

    Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, tv-, SMS- és internetfüggőség formájában. Ezek a modern addikciók magukon viselik a klasszikus addikció minden jellemzőjét.

    Szívós munka a tudatos ártalomcsökkentés

    Magát a dohányt, bár sokan azt mondják, hogy az ízéért fogyasztják, valójában a dohányzást a nikotin élettani hatásai miatt élik meg kellemesnek. Kinek ne esne jól egy kis boldogsághormon? Pláne egy olyan világban, ahol a folyamatos teljesítményigény nagy stresszel is jár. Ha pedig a stresszoldás ilyen egyszerűen és gyorsan elérhető, akkor hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

    Függőségek - Mikor van baj? Mit lehet tenni?

    Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor van tehát baj?

    Van-e kiút a mindennapi függőségek fogságából?

    Kevés olyan család létezik Magyarországon, amelyben egyetlenegy ember sem függő vagy szenvedélybeteg. Ha képesek együttműködni, változtatni aggasztó viselkedésükön, felismerik a szenvedélybetegségük létét és súlyosságát, a család is támogatóbb.

    Hogyan alakul ki a szenvedélybetegség?

    A szenvedélybetegség kialakulásának számos oka van. Az addikciók (hozzászokás) szempontjából minden, a személyiség harmonikus fejlődését akadályozó tényező kockázatnak számít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások