Játékfüggőség: mivel töltsük ki az űrt?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Mint általában a szenvedélybetegségeknél, itt is nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a tünete helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást.

A parlament döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését. A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol – így például a vendéglátóhelyeken – nem lehetnek játékgépek.

Mikor betegség?

A nulláról kellett kezdenie
Zoltán 3 éve tiszta, azaz már nem szerencsejátékozik, a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) tagja. Éppen tegnap ment el egy játékterem előtt, villogtak a megnyerhető pénzösszegek, de nem érdekelte. Azelőtt egész nap stresszes volt, számolta a pénzét, rosszul aludt el, ha pedig végre álomra hajtotta a fejét, alig lehetett kirobbantani az ágyból. Sokat cigarettázott és kávézott, fűnek-fának tartozott pénzzel, a mai napig van adóssága, azon dolgozik, hogy minél hamarabb törlessze. Azt mondja, rendszeresen jár gyűlésekre, amely egy-egy órát vesz el az életéből. Volt olyan időszak, hogy már 1,5 órával korábban ott volt a találkozón, nehogy betérjen egy játékterembe és ott ragadjon. Akaraterő vagy gyengeség? Kérdezi Zoltán, aki újjászületett, rálépett a helyes és ajánlott útra, a nulláról kezdte. Folyamatosan részt vesz a felépülési programban, amely főként csoportos foglalkozásokat jelent. Nem kötelező részt venni a programban, aki azonban nem tartja be az ajánlásokat, a következményeket is vállalnia kell.

Ez is súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához pedig speciális terápia szükséges – mondta dr. Németh Attila pszichiáter.

Tari Annamária klinikai szakpszichológus munkájában kiemelte, hogy aki már beteg, az a játékért bármit képes feláldozni. Bármilyen összeget, akár egy öröklakást is eljátszanak, az adósságok mértéke sosem számít. A betegség kialakulása azt jelenti, hogy „rátalál” erre a megoldásra, tehát a játék lesz az érzelmek és öröm forrása, és kóros kapcsolata alakul ki vele, amiben képtelen az elszakadásra. Fontos megértenünk, hogy ez valóban betegség, tehát a racionális érvek és magyarázatok nem találnak megértésre.

Mit okozhat?

A minisztérium indoklása szerint a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben.

Dr. Csáky Lilla iskolaorvos kérdésünkre elmondta, hogy a játékfüggőt a mentális zavarok mellett olyan problémák is befolyásolhatják, mint a mozgáshiány, az ebből származható mozgásszervi panaszok, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásai. Ezek ugyanis "együtt járnak".

Hatékony lehet a tiltás?

Az előterjesztő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a játéktermek üzemeltetésének tilalmával jelentősen csökken majd a szerencsejáték kedvezőtlen hatásait elszenvedők köre.

A nyerőgépek számának korlátozása hatékony módszer lehet, hogy megelőzzék a Magyarországon egyre súlyosbodó problémát jelentő játékszenvedély terjedését, és a szenvedélybetegek gyógyulását is nagyban segítené – véli dr. Németh Attila pszichiáter.

Játék a számokkal?
A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. A változás megtizedelte a pénznyerő automatákat: számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján szeptember 30-án 472 darab I. kategóriájú játékterem és 5 222 - vendéglőben, italboltban üzemelő - II. kategóriájú játékterem rendelkezett érvényes engedéllyel. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) szerint a ténylegesen adót fizető gépek száma nem lehet több négyezernél.
(WEBBeteg, MTI, VG)

Krémer Balázs szociológus úgy véli: amennyiben a szabályos, normáknak megfelelő utakon az emberek nem látnak kiutat a rossz helyzetükből, akkor nem érdeklik őket a normák, a szabályok, de még a racionális megfontolások sem. Lesz, aki másik játékot fog keresni (és talál is), ott van ugyanis a lottó vagy a kártya, és lesz, aki azt mondja, nem adja fel a játékgépezést és megtalálja majd a módját, hogy folytatni tudja szenvedélyét.

Kórházi terápia hetekig

A kórfolyamatok gyógyításában fontos szerepet kap a pszichoterápia. Fokozott odafigyelést igényel a kezelést vállaló beteg, ha a szenvedélye a napi tevékenységének, családi, társas és munkahelyi tevékenységének rovására megy.

A Minnesota-modellt az ötvenes években, az Egyesült Államokban alkalmazták először alkohol- és kábítószerfüggő szenvedélybetegek kezelésére, majd a viselkedési addikciók, így a játékszenvedély esetében is használták. Nálunk a Nyírő Gyula Kórházban kezdtük el alkalmazni a módszert - mondta dr. Csorba Csilla pszichiáter, aki 3 éve a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Pszichiátriáján is ezzel a modellel dolgozik.

A komplex kezelés két hónapig tart, egész napos elfoglaltsággal jár, a kórházban élő betegek az első 4 hétben ki sem mehetnek az intézményből. Szorosan kapcsolódik a modellhez a Névtelen szerencsejátékosok (GA) 12 lépcsős programja. Emellett a hétköznapi helyzetekről is beszélgetnek a szakemberekkel, előadásokon a szenvedélybetegségekről hallanak információkat, egyéni és csoportos feladatokat kapnak, majd ezután következik egy vizsga. Amennyiben jól teljesítenek, jön a következő nagy lépés: már kimehetnek a kórházból, alkalmanként hazamehetnek, eljárhatnak a GA külső gyűléseire.

Az alkoholizmus sok esetben játékszenvedéllyel társul, a Minnesota-modell így mindkét területen felhasználható, nagyon kevés betegnél volt egyedüli probléma a játékszenvedély, egy esetről tudok az elmúlt három évben - mondja dr. Csorba Csilla.

Gyógyszer csak a megvonási időszakban

Általában a betegek a játékmegvonás után érkeznek hozzánk, így gyógyszert még kapnak, de, ha lehet - és ez legtöbbször megvalósítható -, gyógyszermentesen mennek már ki a kórházból. A kísérő tünetek, mint például a hangulatzavar, alvászavar, szorongás vagy a nyugtalanság idővel visszahúzódik.

A cél felszabadítani a betegek belső erőforrásait a játékszenvedély leküzdésére - magyarázza a pszichiáter, aki úgy véli: a mostani változás a fiatal generáció esetében lehet hasznos, elrettentő, de ők majd az online játékokat keresik.

Tari Annamária úgy véli: nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a játékgépezés helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást, mivel tölti ki az űrt.

Gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség

Az igazságügyi szakértői munka során két kiemelt szenvedélybetegség létezik: az alkoholizmus és a drogfüggőség. Ha meg is állapítanánk, hogy valaki játékszenvedélyben szenved, az akkor sem volna korlátozó tényező. Dr. Kristóf Andrea igazságügyi elmeorvos-szakértő elmondta azt is, hogy a gondnokság alá helyezési ügyekben figyelembe kell vennie a szakértőnek a játékszenvedély meglétét, így a játékfüggőség is lehet gondnokságot megalapozó szenvedélybetegség (például a vizsgált személy csak a jövedelme 50 százalékával rendelkezhet, hogy ne tudja elverni az egészet).

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Szociális ivók és nagyivók - Az...

A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált....

Halálos alkoholmegvonás: a delirium...

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Partidroghasználat és...

A COVID-pandémia társadalmi távolságtartási irányelveinek köszönhetően a világjárvány első évében csökkent a partidrogok használata. Ahogy...

Van kiút a mindennapi függőségek...

Kevés olyan család létezik Magyarországon, amelyben egyetlenegy ember sem függő vagy szenvedélybeteg. Ha képesek együttműködni, változtatni...

Hogyan alakul ki a...

A szenvedélybetegség kialakulásának számos oka van. Az addikciók (hozzászokás) szempontjából minden, a személyiség harmonikus fejlődését...

Függőségek - Mikor van baj? Mit...

Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor...

Játékszenvedély és...

Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, tv-, SMS- és internetfüggőség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.