Dohányzás és cukorbetegség összefüggése

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
megjelent:

A WHO legfrissebb adatai szerint kb. 1.3 milliárd ember dohányzik a Földön és közülük várhatóan minden második ezzel összefüggő betegségben fog meghalni. Évente kb. 8 millió ember halálában játszik szerepet a dohányzás valamilyen formában.

Magyarországon a dohányosok száma meghaladja a 2 millió főt, 2019-es statisztikai adatok szerint a 15 éven felüliek 27%-a dohányzik. Hazánkban 2019-ben kb. 28.000 ember halt meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegség következtében, ami az összes halálozásnak mintegy 21%-át teszi ki.

A dohányzás számos különböző betegség kialakulásában játszik szerepet – mint például szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek, tüdőbetegségek. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás fontos szerepet játszik a szénhidrátanyagcsere-zavarok – mint inzulinrezisztencia és cukorbetegség (diabétesz, diabetes mellitus) – kialakulásában is. Már bizonyított tény, hogy a dohányzás egy rendkívül jelentős és befolyásolható rizikófaktora az inzulinrezisztenciának és cukorbetegségnek.

A cukorbetegség minden fajtájára hatással van a dohányzás?

Alapvetően két fő típusa különböztethető meg a cukorbetegségnek:

  • 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy által termelt inzulin abszolút hiánya miatt jön létre – általában fiatalkorban. Az összes cukorbetegség kb. 5%-át teszi ki az 1-es típusú diabétesz. A dohányzás ugyan 1-es típusú cukorbetegséget önmagában nem hoz létre, azonban a már meglévő szénhidrátanyagcsere-zavart felboríthatja, kezelését jelentősen megnehezítheti.
  • 2-es típusú cukorbetegség: ebben az esetben nem inzulinhiányról van szó, hanem inzulinrezisztencia talaján kialakuló szénhidrátanyagcsere-zavarról, mely gyakran nem megfelelő életmódbeli szokásokhoz, állapotokhoz köthető (pl. elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás). A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában fontos szerepet játszhat a dohányzás. A dohányzóknál (a nemdohányzókhoz viszonyítva) 30-40%-kal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

Minél hosszabb ideig, minél több cigarettát szív el valaki, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nála cukorbetegség.

Milyen mechanizmusokkal hat a dohányzás a 2-es típusú cukorbetegségre?

  • A dohánytermékekben megtalálható nikotin emeli a vércukorszintet. A tartósan magas vércukorszint inzulinrezisztenciát, majd ennek talaján cukorbetegség kialakulását eredményezheti. A magas vércukorszint következményeként a hasnyálmirigy kénytelen egyre több inzulint termelni, hogy a sejtek fel tudják venni a megfelelő mennyiségű glükózt, és az optimális vércukorszint is fennmaradjon. A nagyobb mennyiségben termelt inzulin hatása egyre gyengül, a célsejtek érzékenysége az inzulinra romlik. A fokozott inzulintermelés idővel a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet, a glükóz felhalmozódik a vérben, ezzel cukorbetegség alakul ki. Az inzulinrezisztencia tehát a cukorbetegség „előszobájának” tekinthető.
  • A dohányzás egy krónikus gyulladásos állapotot tart fent a szervezetben, ami csökkenti az inzulin hatását.
  • A dohányzás oxidatív stressznek teszi ki a szervezetet, ami szintén kedvez a szénhidrátanyagcsere felborulásának, cukorbetegség kialakulásának.
  • A dohányzás hatására emelkedhet a vér LDL koleszterinszintje („rossz koleszterin”) és triglicerid szintje, míg a HDL koleszterinszintje („jó koleszterin”) csökkenhet. Ezek az anyagcsereváltozások negatívan befolyásolják a szénhidrátanyagcserét is.
  • Már kialakult, inzulinterápiát is igénylő cukorbetegség esetén a dohányzás megnehezítheti a megfelelő terápia beállítását.
  • Már kialakult cukorbetegség esetén a dohányzás fokozza a különböző szövődmények (pl. szívinfarktus, stroke, perifériás verőérbetegség, veseelégtelenség ...stb.) kialakulásának esélyét.

Dohányzás és cukorbetegség: a szív-érrendszeri betegségek közös rizikófaktorai

A cukorbetegség és a dohányzás is fontos szerepet játszik az érelmeszesedés (ateroszklerózis) és az ebből következő érszűkületek kialakulásában. A világszerte vezető haláloknak számító szív-érrendszeri betegségeknek tehát közös rizikófaktora a dohányzás és cukorbetegség. Amennyiben ezek még halmozódnak is, a kardiovaszkuláris betegségek (pl. szívinfarktus, stroke) kialakulási esélye tovább fokozódik.

Miért érdemes leszokni a dohányzásról?

A dohányzásról való mihamarabbi leszokás csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának lehetőségét, könnyebbé teszi a már kialakult betegségek kezelését, valamint csökkenti a szövődmények előfordulását.

Ha valaki még a szénhidrátanyagcsere-zavar kialakulása előtt leteszi a cigarettát, akkor fontos lépést tett afelé, hogy ne alakuljon ki cukorbetegsége – különösen akkor, ha egyéb életmódbeli tényezőkre is odafigyel (táplálkozás, testmozgás, ideális testsúly fenntartása).

Azonban már kialakult cukorbetegség esetén sem késő leszokni a dohányzásról. Egyes szakmai megfigyelések alapján már 8 héttel az utolsó cigaretta elszívása után javul az inzulinérzékenység, csökken a vércukorszint, jobban kezelhető a diabétesz. Továbbá, a dohányzásról való leszokás csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát is.

Ártalomcsökkentés

Az egészségi állapotra a legkedvezőbb hatást, a leghatékonyabb ártalomcsökkentést a dohány- és nikotintartalmú termékek összes formájának teljes elhagyása jelenti.

A cigarettázás során felszabaduló ártalmas anyagok mennyisége összefügg az égéshővel, sok káros hatásért a dohány égése során keletkező füst és annak bizonyos alkotóelemei tehetők felelőssé. Ennek eredményeként megjelentek különféle modern füstmentes technológiák, melyek a hagyományos cigarettához viszonyítva ártalomcsökkentést jelenthetnek.

Ezek közé tartoznak a hevítéssel működő dohánytermékek, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna és az elektromos cigaretta (e-cigaretta) is. Ezek a technológiák égés és füst nélkül biztosítják a nikotint, így bizonyos szempontból alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a hagyományos dohánytermékek. Azonban fontos tudni, hogy ezek a készítmények is károsak – különösen igaz ez, ha szénhidrátanyagcsere-zavarról, cukorbetegségről van szó. Ugyanis a diabétesz esetében az egyik legfontosabb „károsító” tényező maga a nikotin, mely különböző mennyiségben ezekben a termékekben is megtalálható.

Sajnálatos módon vannak azonban olyan dohányosok, akik az egészségkárosító hatások pontos ismeretében sem hajlandók leszokni. Az ő számukra a hagyományos „füstös” cigaretta használatához képest az egészségkárosító hatások összességét figyelembe véve relatív ártalomcsökkentést jelenthet a füstmentes technológiák használata.

Összességében elmondható, hogy a dohányzásnak nincs olyan formája – ideértve a passzív dohányzást és a füstmentes dohányzás minden formáját is –, mely ne rendelkezne súlyos egészségkárosító következményekkel, így a leszokás minden esetben javasolt. Minél hamarabb teszi le valaki a cigarettát és minél több idő telik el a leszokás óta, annál nagyobb mértékű az egészségkárosító hatás csökkenése.

Források:

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.