A multifokális lencsék és a vezetési képesség

Medipress
megjelent:

A közel- és távollátást egyszerre korrigáló lencsék rontják az éjszakai vezetési készséget - olvasható az Investigative Ophthalmology and Visual Science hasábjain.

A közelre való látás készsége az életkor növekedésével egyre csökken, ennek oka a szemlencse rugalmasságának csökkenése. Az állapotot orvosi szóval presbiópiának hívják, és általában 40 év felett jelentkezik. Az állapot korrigálására több fókusszal rendelkező lencséket alkalmaznak, mely egyszerre korrigálja a közel- és a távollátást.

Multifokális szemüveglencse
Sok rosszat hall az ember másoktól, vagy esetleg már viselt ilyen lencsét korábban, de rossz tapasztalata volt vele. Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük csak meg, hogy hogyan is van ez?
A multifokális szemüveglencsékről.>>

Byoung Sun Chu (Queenslandi Műszaki Egyetem, Ausztrália) és munkatársai megállapították, hogy az ilyen speciális kontaktlencsét viselők éjszaka lassabban vezetnek, mint szemüveges társaik, ezzel próbálva csökkenteni a kockázatot. Azonban ennek ellenére a multifokális kontaktlencsét viselők kevésbé ismerik fel az úton leselkedő veszélyes szituációkat. Az útjelző táblákat ugyan felismerik, de a szemüvegesekhez képest később, emiatt kevesebb reakcióidő áll rendelkezésükre. A kutatók 11 45 és 64 év közötti egyént tanulmányoztak, a résztvevők zárt körpályán hajtottak éjszaka, és teljesítményüket öt szempontból osztályozták: táblák felismerése, veszélyes szituációk felismerése és elkerülése, úttartás, közeli tárgyak felismerése, és a felismerési távolság. Ugyan a vizsgálatban résztvevők száma igen alacsony, de már tervezik az ismétlést több résztvevő bevonásával. Amennyiben statisztikailag igazolódik a feltevés, a szakértők azt ajánlják, hogy érdemes külön lencsét nappal hordani, és egy másikat pedig az éjszakai vezetések alkalmával.

Multifokális szemüveglencse
Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban. A szabályok betartásával nagyon sok kényelmetlenségtől, bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – a felesleges kiadásokról már nem is beszélve. A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok>>

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.