Szürkehályog - Az antidepresszánsok növelik a kockázatot?

Medipress
megjelent:

Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a katarakta diagnózisa, illetve katarakta miatti sebészeti beavatkozás, és a kórelőzményben szereplő szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns szedése között.

A Brit Kolumbia Egyetem, és a McGill Egyetem kutatói szerint néhány antidepresszáns gyógyszer növeli a szürkehályog (katarakta) kialakulásának esélyét.

A vizsgálat 200 ezer, 65-nél idősebb quebec-i lakost felölelő adatbázis alapján készült. Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a katarakta diagnózisa, illetve katarakta miatti sebészeti beavatkozás, és a kórelőzményben szereplő szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns szedése között.

A szürkehályog okai még felderítésre várnak...

Az Ophthalmology március 8-i számában megjelent tanulmány csak az összefüggésre világít rá, az okokra nem. A kutatók szerint éppezért más klinikai faktorok – például dohányzás – figyelembevételével a megerősítéshez további elemzések szükségesek.

A szürkehályog
A katarakta (szürkehályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét. A szürkehályog (katarakta)

Korábban állatkísérletes vizsgálatok jutottak arra a következtetésre, hogy az SSRI-osztályú gyógyszerek növelik a katarakta kialakulásának esélyét. A szóban forgó vizsgálat, melyet a vancouveri Dr. Mahyar Etminan vezetett, azonban rámutatott, hogy betegek esetén az SSRI-k egészében véve 15%-kal emelik a veszélyt, azonban az egyes gyógyszerek között különbségek vannak: a fluvoxamin szedése 51%-kal, a venlafaxin 34%-kal hordozott nagyobb kockázatot, míg hasonló összefüggést nem találtak a fluoxetin, a citalopram és a sertralin hatóanyagú gyógyszerekkel kapcsolatban. A szürkehályog a gyógyszerek hatására átlagosan két év alatt alakult ki.

Medipress

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.