Kancsalság - Mikor vigye szemészhez a gyereket?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Gyermekem 11 hónapos, de bal szemével néha még mindig befelé néz. Hat hónapos kora előtt szinte minden képen a bal szeme beljebb volt. Azzal nyugtattak, hogy ez majd beáll. Vigyem orvoshoz? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Sokszor tűnik az apróság kancsalnak néhány hónapos korában, amikor még az orrgyök laposabb és szélesebb.

A kancsalítás megítélésénél nagyon fontos, hogy szembe álljunk a kicsivel és úgy nézzük meg a pupillalámpa fényének elhelyezkedését. Ha szimmetrikus a fényreflex, akkor párhuzamos a szemállás - a kicsi nem kancsalít.

Kancsalság

A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Háromhónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság fiúkat és lányokat egyforma arányba érinti. Kancsalság

Gyakran becsapós, ha kissé oldalról figyeljük a szemeket.

Személyes véleményem, hogy minél hamarabb jobb megnézetni a gyermeket. 18 hónapos kor előtt bár nehezebben lehet megvizsgálni, fáradékonyabb a baba, túl kicsi még sokféle műszeres vizsgálathoz stb.

A kancsalításnak - ha valóban fennáll - nagyon ritka, egyéb okai is lehetnek, amelyek kezelését minél hamarabb érdemes elkezdeni (esetleg valamilyen fejlődési rendellenesség, veleszületett lencseeltérések, ideghártya- és érhártya-elváltozások stb. állhatnak a háttérben).

A takarásnál fontos az arány és az időtartam, valamint az, hogy csak az egyik szemet vagy váltva mindkettőt kell-e takarni. Ezzel feltétlenül megvárnám az első vizsgálatot.

A szem anatómiája

Látószervünk három fő részből tevődik össze: a szemgolyóból, a látóidegből - ami összeköti a szemgolyót agyunk látásban szerepet játszó területeivel - valamint az úgynevezett "járulékos szervekből", amik közé a szemizmok, a szemhéjak, a szempillák s a könnymirigyek tartoznak. Az emberi szemgolyó alakja gömbölyű, aminek a belsejében uralkodó túlnyomás az oka.
Legfontosabb alkotói a pupilla, a szivárványhártya, az érhártya, a retina, a szemlencse, az üvegtest, a szaruhártya és a csarnokvíz, melyek közül a négy utóbbi a szem fénytöréséért felelős. Ezek közül a lencsének van a legnagyobb szerepe abban, hogy szemünk a különböző távolságokban elhelyezkedő tárgyakhoz alkalmazkodni tudjon. A lencse egy átlátszó rostokból álló, kocsonyás állagú, felfüggesztett test, melyet a lencsefüggesztő rostok tartanak a helyén. Ha a lencsét alkotó rostok egymáson elmozdulnak, a lencse alakja és fénytörése megváltozik, így biztosítva a megfelelő alkalmazkodóképességet.

Az emberi szem sémás anatómiája

Az emberi szem sémás anatómiája
Forrás

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Kancsalság - Tünetek és kezelés

Dr. Papp Júlia, szemész
A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.