Színezett lencsék, és azok hangulati hatása

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
megjelent:

Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.

Csak nappal látunk színeket, éjjel csak világos és sötét között tudunk különbséget tenni. A jó színlátású egyén retinája mindhárom színérző elemmel rendelkezik. Ha valamelyik hiányzik, akkor színtévesztésről beszélünk. A férfiak kb. 8%-a, a nők 0,4%-a színtévesztő. Manapság már a színtévesztés korrigálására is készülnek szemüveglencsék.

A színek hangulati hatása mindenki számára ismerős. Gondoljunk bele így a tél közepén, hogy mennyire várjuk már a napfényt. Egy kellemes, napsütéses napon mindenkinek jobb a hangulata, mint egy esős, szürke, borongós napon.

A színek tudatunk alatt hatnak kedélyállapotunkra. A fény és színek hatására az emberek életkedve megnő. A színeknek sokkal nagyobb befolyása van a pszihénkre és testi reakciónkra, mint ahogy azt gondolnánk.

A különböző színek különbözőképpen hatnak ránk. A kék nyugalmat, a zöld frissességet és stabilitást, a sárga a fejlődést, a vörös az erőt és aktivitást jellemzi (sugallja). A színlátás egyéni sajátosság, mindenki másképp érzékeli az egyes színeket.

Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

Miért jók a színes lencsék?

Ma az optikai lencsék szinte minden színárnyalatban legyárthatóak. A lencsék színezésével a szembe jutó fény mennyisége csökken, így viselője számára kontrasztosabb, pihentetőbb látást nyújt. Leginkább a szürke, barna és zöld színek keresettek. Én személy szerint a barna és sárgás színű lencséket részesítem előnyben, mivel egy ilyen lencse viselése szinte mindig melegség, vidámság érzetét kelti, amellett kiválóan felerősíti a kontrasztokat is.

Az egyes lencsék különböző %-os mértékben színezhetőek, 10-90%-ban. Minél sötétebb egy lencse, annál jobban torzulnak a természetes színek. Már egy enyhén színezett lencse is kiváló hatást nyújthat a lencse viselőjének és a környező színeket sem módosítja.

A színezett lencsék viselése nemcsak azoknak ajánlható, akik fényérzékenyek! Szerintem mindenkire jótékony hatással lehetnek! Az optikai üzletek többsége rendelkezik színmintával. Egy színezett lencse rendelése előtt érdemes kipróbálnunk, hogy a mi szemünknek mi a legkellemesebb.

A már meglévő szemüvegünk elé nyugodtan próbálgassuk oda az egyes mintákat, és figyeljük meg az így keletkezett érzéseket mind a környező színek, mind a hangulatunk szempontjából. Ezután már biztosan könnyebben tudunk dönteni.

Színtévesztő teszt

Vegye alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheti színlátását. Nézze az ábrákat 1 m távolságból, derékszögű rálátással. Mindegyiket három másodpercen belül kell elolvasni.
Színtévesztő teszt kitöltése

(WEBBeteg - Halmosi Edina optometrista-kontaktológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.