Színtévesztés téma

Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

Pályaválasztás: szemészeti szempontok

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátászavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem. Bizonyos munkahelyeken a rossz látás is kizáró okot jelent, hiszen az éleslátás elengedhetetlen lehet a megfelelő vagy biztonságos munkavégzéshez.

Színezett lencsék, és azok hangulati hatása

WEBBeteg - Halmosi Edina optometrista-kontaktológus

Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.

Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő? Az orvos válaszol

WEBBeteg

Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Színvak majmok - Emberi gének beültetésével gyógyultak meg (Fotóval!)

Független Hírügynökség

Az amerikai tudósok két olyan mókusmajmon (Saimiri sciureus) kísérleteztek, amelyek születésüktől fogva színvakok voltak. Egyiküket Daltonnak nevezték el, éppen arról a 18. századi angol tudósról, aki felfedezte a színvakságot.

Színtévesztő teszt

Színtévesztés

Vajon Ön színtévesztő? Vegye szemügyre az ábrákat, amelyek segítségével ellenőrizheti színlátását és fény derülhet esetleges színtévesztésére.

Tisztelt Dr.Úr!

Orvos valaszol - Dr. Fehér Gergely

Tisztelt Dr.Úr! 21 éves férfi vagyok! Mióta át estem a kovidon,nagyon gyakori nálam a minden napos szédülés,hányinger,erős tarkó tájéki fejfájás,oldalt fül mögötti ,,tikkelés’’,végtag fájdalom,estére néha néha rosszullét,valamint látás romlás. A nag

Színtévesztő korrekcióval lehet villanyszerelő?

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán

Tisztelt Dr.! Ugy ertesultem hogy villanyszerelonek nem mehet aki szinteveszto mint en (piros/zold) es ez kapcsan erdeklodtem uzemorvosi rendeloben hogy szinlatas korrekcios kontaktlencsevel vagy szemuveggel le lehet-e tenni az alkalmassagit es t

Színtévesztés

Orvos valaszol - Dr. Cserháti Zoltán

Színtévesztésre van valami gyógymód, vitamin, mûtét vagy bármi megoldás?

Színtévesztés

Orvos valaszol - Dr. Hangyál Éva

Üdvözlöm Doktor nő! Lenne két fontos kérdésem Önhöz, mivel ezt biztos tudja. Színtévesztő vagyok és nagyon érdekel engem az orvosi pálya. Leginkább a traumatológia, oxiológia vagy a nőgyógyász. Ezért feltenném azt a kérdést, hogy teljesen kizárt a