• Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    A glaukóma vagy zöldhályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

    Negyvenéves kor fölött nagyon fontos a szűrés, amelynek során mérik a szemnyomást, amely beszédes információkat hordoz a szemész számára – mondta el Istvánfi Kinga, az OptoKid Szemészeti és Binokuláris Látáscentrum szemésze.

    Hirdetés

    A zöldhályog szűrése

    „A glaukóma szűrés során egy speciális eszközzel mérjük a szemnyomást, a szemfenékvizsgálat során pedig ellenőrizhető a látóidegfő állapota. Ennek a két vizsgálati eredménynek a birtokában dönt a szemész a további vizsgálatok szükségességéről. Ilyen például a szaruhártya vastagságának a mérése, a látótérvizsgálat és a látóidegfő optikai koherencia tomográf vizsgálata. Amennyiben a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy valóban zöldhályogról van szó, a betegség kezelését azonnal meg kell kezdeni” – mondja Istvánfi Kinga szemész.

    Fontos az idő

    A glaukóma kezelésében döntő szerepet játszik az idő. Az időben diagnosztizált és kezelt zöldhályog feltétele a szemészeti szűrés, amely mindössze néhány percig tart. A vizsgálat során a szem és a látás állapota feltérképezhető, és szükség esetén azonnal megkezdhető a kezelés.

    Istvánfi Kinga, szemész
    OptoKid Szemészeti és Binokuláris Látáscentrum

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

     
      

    Módosítva: 2019.01.07 13:58, Megjelenés: 2019.01.07 13:39
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfi büszkeségét is bánthatja, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

    A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

    A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

    A zöldhályog kezelési lehetőségei

    A zöldhályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

    Új remények a glaukóma kezelésében

    Az őssejtes kutatások új reményt adhatnak a glaukómás betegeknek. Az új eljárások világszerte betegek millióin segíthetnek. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa a glaukóma kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA