• Glaukóma szűrés: a látásunk múlhat rajta

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    A glaukóma vagy zöldhályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

    Negyvenéves kor fölött nagyon fontos a szűrés, amelynek során mérik a szemnyomást, amely beszédes információkat hordoz a szemész számára – mondta el Istvánfi Kinga, az OptoKid Szemészeti és Binokuláris Látáscentrum szemésze.

    Hirdetés

    A zöldhályog szűrése

    „A glaukóma szűrés során egy speciális eszközzel mérjük a szemnyomást, a szemfenékvizsgálat során pedig ellenőrizhető a látóidegfő állapota. Ennek a két vizsgálati eredménynek a birtokában dönt a szemész a további vizsgálatok szükségességéről. Ilyen például a szaruhártya vastagságának a mérése, a látótérvizsgálat és a látóidegfő optikai koherencia tomográf vizsgálata. Amennyiben a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy valóban zöldhályogról van szó, a betegség kezelését azonnal meg kell kezdeni” – mondja Istvánfi Kinga szemész.

    Fontos az idő

    A glaukóma kezelésében döntő szerepet játszik az idő. Az időben diagnosztizált és kezelt zöldhályog feltétele a szemészeti szűrés, amely mindössze néhány percig tart. A vizsgálat során a szem és a látás állapota feltérképezhető, és szükség esetén azonnal megkezdhető a kezelés.

    Istvánfi Kinga, szemész
    OptoKid Szemészeti és Binokuláris Látáscentrum

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

     
      

    Módosítva: 2019.01.07 13:58, Megjelenés: 2019.01.07 13:39
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Segít a száraz, igénybe vett bőrrel összefüggő tüneteket enyhíteni, megszüntetni. (x)

    Elsősegély

    Elsősegély

    Dr. Soltész Annamária

    Teendők súlyos égési sérülések esetén. A kezelés aranyszabályai!

    A szürke hályog műtéti kezelése - Hasznos tanácsok műtét után

    Hogyan történik a szürke hályog (katarakta, cataracta) műtéti kezelése? Mire kell figyelnie a betegnek a műtét után? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

    LBV-kezelés - Éles látás szemüveg nélkül

    Az LBV (Laser Blended Vision) terápia forradalmian új módszer a presbiópia kezelésére. A presbiópia szó szerint öregszeműséget jelent, mely állapot a korai középéletkorban kezdődik, mikor a szemlencsék kezdik elveszíteni a távoliról a közeli tárgyakra való fókuszálási képességüket.

    A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

    A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

    A zöldhályog kezelési lehetőségei

    A zöldhályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

    Új remények a glaukóma kezelésében

    Az őssejtes kutatások új reményt adhatnak a glaukómás betegeknek. Az új eljárások világszerte betegek millióin segíthetnek. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa a glaukóma kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.