Szaruhártya gyulladás után szemműtét, vagy kontaktlencse viselés lehetséges?

Tisztelt Doktornő! 7 évig minden probléma nélkül viseltem kontaktlencsét. Körülbelül 2 éve azonban egyik éjjel begyulladt a szaruhártyám. Másnap azonnal kezelték és néhány hét alatt teljesen helyre is jött. körülbelül ez után egy hónappal próbálkoztam újra a kontaktlencse viselésével, de pár hónapra rá ismét begyulladt a szaruhártyám. Eddig összesen 5ször. Egy alkalommal mikor felkerestem a győri sürgősségi szakrendelést ott a doktornő felírt egy szemcseppet vírusos szaruhártya gyulladásra. (korábban bakteriálissal kezeltek) használtam a cseppet de másnapra csak rosszabb lett. visszamentem és azonnal átküldtek a szemsebészetre. ott kaptam a szemembe injekciókat és közölték, hogy a szivárványhártyám is begyulladt. Ezt hosszas felépülés követte. Kontaktlencsét azóta nem hordok (1éve) . A szemüveg viszont nagyon kényelmetlen, mert versenyszerűen sportolok. Lézeres szemműtétre jelentkeztem egy budapesti klinikára, de ott elutasítottak, mert a leleteimben az volt, hogy vírusos (herpesz vírus okozta) szaruhártya gyulladással kezeltek és így nem vagyok műthető. Ez valóban kizáró ok? Meg tudná nekem mondani, hogy hogyan deríthetném ki, hogy valóban vírusos volt e a szemgyulladásom? A herpesz vírus ha jól tudom, örökre ott marad a szervezetemben. Ez kimutatható valahogyan? (herpeszem eddig számon, stb. nem volt) Szeretném megműttetni a szemem, de így nem tudom. Azért gyanakszom arra, hogy nem vírusos volt, mivel az arra kapott szemcsepp nem használt. Másrészt: amennyiben a szemem valóban nem műthető, szeretnék ismét kontaktlencsét viselni, de nagyon félek az újabb gyulladástól. Egy szemész szakorvos azt mondta, hogy szerinte a kórokozót a csapvízzel juttatom a szemembe kézmosáskor a kontaktlencse illesztésekor. Ha nem csapvízzel, hanem kézfertőtlenítővel mosnék kezet akkor csökkenne a gyulladás veszélye? Hordhatok még egyáltalán lencsét? Válaszait előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Csiszár Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Halmosi Edina válasza kontaktlencs témában

Tisztelt Kérdező!

A fertõzésen alapuló szaruhártya betegségek csoportosítása a kórokozó fajtája, valamint a megbetegedett szaruhártya rétegei szerint történik. Ennek alapján megkülönböztetünk vírusos, bakteriális, és gombás eredetû fertõzéseket.

A szaruhártyának 5 rétege van. A kialakult fertőzések a szaruhártya rétegeiben felismerhetőek. A külső rétegét érintő gyulladás maradéktalanul meggyógyul, maradandó elváltozás nem alakul ki. A mélyebb rétegeit érintő gyulladások sajnos nem gyógyulnak meg nyom nélkül, hegek, homályok alakulhatnak ki, amelyek attól függően hol helyezkednek el sajnos a látást is befolyásolják.

A herpesz vírus okozta gyulladás az elején olyan, mint a bakteriális fertőzés.

A diagnózis pontos felállításához réslámpánál vizsgálják a szemet, meg is festik a szaruhártyát (ezzel a kialakult homályok válnak jól láthatóvá) , valamint mintavétel levétele is lehetséges, amelyet vírustenyésztésre küldenek.

A kapott leletekből kiderül, hogy milyen gyulladással kezelték, és milyen elváltozás maradt vissza Önnél.

A hegesedéssel járó gyulladást követően akármilyen kontaktlencse viselése nem javasolt. Esetleg napi lencse viselése jöhet szóba, amelynek magas az O2-áteresztő képessége. Sportolásnál nyugodtan használhatja, de az állandó viseletre látatlanban sajnos nem tudok mit mondani. Általában elmondható, hogy a napi lencsék biztonsággal hordhatóak ilyenkor is, hiszen a viselést követően eldobja, majd másnap egy új lencsét helyez fel az ember, így a fertőzések kialakulása elég ritka. Természetesen fokozott kontroll ajánlott, amit illesztőjével egyeztethet.

Megértem azt is, hogy szerette volna megműttetni a szemét. Nem azért utasították el a műtétet, mert herpesz vírus okozta gyulladása volt, hanem azért, mert szaruhártyáján maradandó heg maradt vissza. Egy ilyen műtét előtt alapos szemészeti vizsgálaton esik át mindenki, és ha nem megfelelőek a szaruhártya paraméterei, akkor nem javasolják a műtétet.

A lézeres látásjavító műtétek során a szaruhártya felszínét alakítják, ami ha sérült, akkor ez nem lehetséges.

Szerintem a napi kontaktlencse lesz a járható út az Ön esetében, valamint esetleg egy kényelmes sportszemüveg, amit szívesen visel. Manapság már elég nagy a választék, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Üdvözlettel:

Halmosi Edina

 Halmosi Edina
Halmosi Edina optometrista-kontaktológus
Kérdés: 2012. augusztus 07., 19:56; Megválaszolva: 2012. augusztus 16., 16:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Baba szem duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem lenne fél éves gyermek esetében hogy a képen látható szem alatti duzzanatot mi okozza.? Csak a bal szem. Reggeli...
Szemvizsgálat eredménye
Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál...
Szembevérzés
Kedves Doktor! A 7 hónapos kislányom jobb szeme fehérje az orra felől tegnap délután bevérzett egy kis részen (kb. 3-4 mm) . Nem tudom, hogy valami...
Pupilla eltérés
Kedves Doktor úr! Nemrégiben vettem észre, hogy a két pupillam nem egyforma. Ha bemegyek pl a fürdőszobába tükörbe nézve látom hogy...
Alsó szemhéj hámlás, bőrpír...
Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Van egy visszatérő problémám, mely hosszas megfigyelés alapján sem köthető időszakhoz, életvitelhez...