Katarakta: a szürke hályog

Szerző: MTI-Press

A görög eredetű neve vízesést jelent. Találó kifejezés, ugyanis mintha vízfüggönyön nézne át, ahhoz hasonló a látvány annak, akinek szemlencséje elhomályosodik a hályog miatt. Manapság szinte népbetegségnek számít, és a világon az egyik vezető vaksági okként emlegetik.

Ez valóban így van, az Egészségügyi Vlágszervezet, a WHO statisztikája szerint mintegy 45 millió ember él a világon vakon, és közülük 35 millióan a szürke hályog miatt veszítették el látásukat - erősíti meg Biró Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának intézetvezető professzora.

A professzor már évtizedekkel ezelőtt tanulmányozta a szürke hályog "természetét" híres európai és amerikai szemklinikákon, főként azt a mikrosebészeti eljárást, amely ma már Magyarországon is elterjedt gyakorlat. A modern szemészeti műtét hazai bevezetésében több kollégájával együtt úttörő szerepet játszott a 90-es évek közepén.

A szürke hályog - vagy ahogy szakmai körökben emlegetik: "az öregkori szürke hályog" - az utóbbi időben mintha sokkal nagyobb számban fordulna elő.

A megbetegedések száma növekszik

Cserére szoruló szemüveg, vagy szürkehályog?

Homályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni. Viszont sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára a fenti tünetek a szürkehályog előjelei lehetnek.>>

A betegek száma valóban emelkedik, évente mintegy 60-65 ezer szürkehályog-műtétet végeznek Magyarországon - tárja fel Biró Zoltán. - Ennek többféle oka van. Egyrészt az, hogy a társadalom öregszik, és ez leginkább a 60 éven túliak betegsége. Pontos okát ugyan nem ismerjük, de valószínűleg közrejátszik kialakulásában a helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak, akár a megnövekedett ibolyántúli (UV) sugárzás is.

Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, például a szteroidok is felelőssé tehetők kialakulásáért, és ismert, hogy cukorbetegség esetén is gyakrabban fordul elő, márpedig ez utóbbi betegség is egyre gyakoribb. A lényeg az, hogy a szemlencsében lévő fehérjék szerkezete megváltozik, átlátszóságuk elvész. Ezáltal kórosan homályossá válik a látás, a világ elszürkül. Ma, a modern műtéti eljárásnak köszönhetően, a betegek nem várnak hónapokat, éveket, bátrabban vállalkoznak a beavatkozásra, ami rendkívül gyors, biztonságos, fájdalommentes és eredményes.

A korai felismerés biztonságos beavatkozást, gyors gyógyulást eredményez

Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért

legtöbb szürkehályog a kor előrehaladtával alakul ki és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés kulcsa. Tanácsaink segítségével lassíthatja a szürkehályog kialakulását.>>

A gyakorlatban ez azt jelenti - ahogy a professzor elmondja -, hogy amíg régen várni kellett, míg "megérett" a hályog, és 6-7 mm-es vágást kellett ejteni a szemen, hogy hozzáférjenek a műtéti területhez, ma, a modern ultrahangos csúcstechnológia segítségével ez sokkal biztonságosabb beavatkozás.

Ma már szerte a világon alkalmazzák a korszerű, ultrahangos technikát, amelynek a lényege, hogy a műtétet 2,0-2,5 mm-es seben keresztül végezzük, cseppekkel történő érzéstelenítés után, mindössze negyedóra alatt - magyarázza. - A saját elszürkült szemlencsét eltávolítjuk, és a kis nyíláson keresztül összehajtható, műanyag lencsét ültetünk be, amely a szivárványhártya mögött szétnyílik.

A beteg már a műtét napján jól lát, olvashat, tv-t nézhet, autót vezethet, pár nap után dolgozhat is, míg régen hat hétig kellett a szürkehályog-műtét után táppénzen lenni. Gyakoriak voltak a műtéti, illetve műtét utáni szövődmények, és a látás csak egy erős szemüveg viselésével volt jó.

Tévhitek és gyakori félreértések a szem körül

Összeszedtük a szemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, féligazságokat. Igaz-e, ha szemüveget hordunk, tovább romlik a szemünk? Gyógyítható-e a színlátás zavara? Most megtudhatja.>>

Mivel a szürke hályog meg nem előzhető, gyógyszeres vagy egyéb terápiával nem kezelhető, vissza nem fordítható, ezért tanácsos a szükséges műtétet mielőbb elvégezni. Sokfelé próbálkoztak ugyan gyógyszerekkel kezelni, illetve megelőzni, de ezek a kísérletek eddig nem vezettek eredményre. A szemlencsében levő fehérje szerkezete változik meg kórosan a folyamat során, és ezt eddig még nem sikerült eredeti állapotába visszaállítani.

A hosszú várakozás mellett jelentős önerőre is szükség lehet

Bár a szürke hályog legtöbbször lassan, hónapok, évek alatt alakul ki, már megjelenése után észrevehető egyszerű szemészeti vizsgálat során, vagy a páciens észleli látásromlását. Ha a szürke hályog kezeletlen marad, idővel nem csak fokozatos látásromlást okoz, hanem gyulladás és szemnyomás emelkedés miatt akár vaksághoz is vezethet.

Azért is érdemes a panaszok kezdetén szakemberhez fordulni, mert a várólista országszerte hónapokra, sőt néhol évekre megtelt - hangsúlyozza Biró Zoltán. - A beültetésre kerülő szemlencsék közül a legújabbak a multifokális lencsék, amelyekkel a műtét után távolra és közelre is megfelelő éleslátást lehet biztosítani. Bár ezekkel a műlencsékkel az esetek 90-95 százalékában elkerülhető a szemüveg viselése, borsos áruk miatt az OEP ezeket nem támogatja, vagyis a betegeknek kell megvásárolniuk.

A szürkehályog-műtét ma a legsikeresebb, legbiztonságosabb beavatkozásnak számít. Semmiképpen nem kell tehát elszürkült világot, torz színeket és formákat látni annak, akinek a szemén szürke hályog alakult ki, hanem minél előbb élni kell a modern műtéti lehetőséggel, amely jó esélyt, kiváló életminőséget kínál.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szürke hályog kezelése

Szürke hályog (katarakta) gyanújának esetén a szem állapotának alapos, több módszerrel történő diagnosztikai vizsgálatára van szükség, mivel az...

Mire figyeljünk...

A gyártók egyre szélesebb palettáját kínálják az újabbnál újabb fejlesztésű szemüveglencséknek. Miután meghatározták a dioptriát a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.