Megfelelő életvitellel csökkenthető az agyi katasztrófák kockázata

MTI
megjelent:

A szélütés minden formája, az agyvérzés, az agyinfarktus vagy az agyembólia leggyakrabban megelőzhető, vagy időpontja jelentősen későbbre tolható. Az Amerikai Szív Szövetség megelőzési irányelveit a legilletékesebb szakfolyóirat, a Stroke ismertette.

A legfontosabb az esetleges magas vérnyomás minél korábbi kiderítése és megfelelő kezelése. A szövetség ugyancsak hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát: a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás mellőzését, a zsírszegény étrendet, mely sok gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz, a rendszeres testmozgást és a normál testsúly tartását. Az egészséges életmód a megelőzési irányelvek szerint az agyi katasztrófák esélyét 80 százalékkal csökkenti.

A szövetség szakértői szerint általános szűrővizsgálat céljából genetikai vizsgálat nem ajánlott, de javasolt lehet bizonyos esetekben, ahol a családban korán és halmozottan voltak érbetegségek. Ugyanez vonatkozik a nyaki erek vizsgálatára is: az általános népességben az ilyen beavatkozások költségei meghaladják a várható eredményt.

Megfelelő kezelés mellett kevesebb halálos áldozatot követel a stroke

A tanulmány amerikai statisztikai adatokat ismertetve, felhívja a figyelmet arra, hogy az Újvilágban évente átlagosan 795 ezer agyi katasztrófa eset történik, ennek 77 százaléka első alkalommal bénítja meg a beteget. A szélütés gyakran halálos, bár a végzetes esemény az utóbbi időben lényegesen ritkább, mert ha a beteg gyorsan, speciálisan fölszerelt és kiképzett személyzettel ellátott osztályra kerül, a kezelés igen sokat segíthet.

Ennek megfelelően a kórházba kerülő esetek száma 1988 és 1999 között 39 százalékkal nőtt. A szövetség fölhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom öregedése miatt ez a szám várhatóan tovább növekszik a következő évtizedekben. Az agyi katasztrófa már most is az amerikai halálozási statisztika harmadik helyén található, és ez az orvosi ellátás mind jobb teljesítménye ellenére is valószínűleg így marad.

Az agyi katasztrófa 87 százaléka agyinfarktus: valamelyik agyi területet vérrel ellátó ér valamilyen okból elzáródik és emiatt az agyszövet súlyosan károsodik. Előfordul, hogy ennek oka embólia: a szervezet valamelyik részében keletkező véralvadékból leszakadó rész akad el az agyi érben és elzárja a véráramlást. Ritkábban az egyik agyi ér fala pattan el, és agyvérzés alakul ki.

(MTI)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.