Stroke után az immunrendszer is kárt okoz

MTI
megjelent: 2009.08.08.

Azonosították japán kutatók immunsejtek egy csoportját, amelyek elárasztják az agyat szélütés után, ezzel gyulladást és további idegrendszeri károsodást okoznak.

A Nature Medicine szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmányban számolnak be a tokiói Keio Egyetem kutatói kísérletükről, amelyben az immunsejteket nem termelő, génmódosított egerek sokkal kisebb agykárosodást szenvedtek el szélütés után, mint a normál egerek.

Josimura Akihiko, a kutatás vezetője szerint bár a szélütés okozta közvetlen, gyorsan lezajló károsodást nem tudják megelőzni, legalább az immunsejtek által okozott másodlagos kárt el lehetne kerülni.

Szélütés után a sérülés helyére érkeznek az immunrendszer sejtjei, köztük a makrofágok és a T-sejtek, amelyek gyulladást okoznak, ezáltal növelik a károsodást.

Elsőként az interleukin-23 (IL-23) nevű immunsejtek érkeznek meg az agyba, melyek önmagukban nem ártanak, ám aktiválják a makrofágokat és a T-sejteket.

A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?

Ha sikerülne megakadályozni, hogy az IL-23 jelezzen a többi immunsejtnek, megvédhetnék az agyat a további sérüléstől szélütés után.

"Tanulmányunk fontosságát az adja, hogy terápiás célpontot kínál. A szélütést követő egy napon belül el kell kezdenünk a páciensek kezelését" - magyarázta Josimura, aki hozzátette, hogy az interleukin-23 elleni kísérleti antitest jelenleg már a klinikai próbák 2-es fázisában van.

"Olyan gyulladásos kórképeknél használható majd, mint a krónikus vastagbélgyulladás. Ha ez a szer megkapja az engedélyt, kipróbálhatjuk szélütéses pácienseken is" - mondta Josimura.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

A nyirokcsomó-megnagyobbodás okai

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található...

Immunerősítés probiotikumokkal

Több száz tudományos vizsgálatot végeztek a jótékony tejsavbaktériumok hatását kutatva, melyek eredménye szerint a tavasztól őszig rendszeresen...

Így maradhat egészséges és fitt a téli hónapokban is

Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Miért lehet a hidegben megfázni?

Ha nagyon fázunk, vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.