• Felesleges a szorítóharisnya szélütés után

    Szerző: MTI

    A szélütésen átesett pácienseknek gyakran ajánlják speciális harisnya viselését, hogy megelőzzék a trombózist, amely következtében vérrög kerülhet a véráramba. A Lancet szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerzői azonban nem találták eredményesnek a módszert.

    A szélütést elszenvedett páciensek mintegy kétharmada járásképtelen kórházból való távozása után, a mozgáshiány viszont rontja a vér keringését a végtagokban, különösen a lábban. Ezeknek az embereknek közel 20 százalékánál trombózis alakul ki, vérrög képződik lábukban, aminek végzetes következménye lehet. A véralvadást gátló szereken kívül az orvosok ajánlják a speciális szorítóharisnyák viselését is, amelyek segítik a véráramlást.

    Hirdetés

    Egy tanulmány azonban, amelynek keretében az orvosok 2500, szélütésen átesett pácienst vizsgáltak Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Olaszországban, nem igazolta a harisnyák rögképződést megelőző hatását. Ráadásul használatuk során növekedett a fekélyek és hólyagok keletkezésének esélye.

    Nem csökkenti a rögképződést

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Műtéten átesett pácienseknél korábban igazolták már a szorítóharisnya rögképződést megelőző hatását, ezért a szakértők sokáig úgy vélték, hogy a szélütés után lévő embereknél is működik. A vizsgálatban a páciensek fele használt harisnyát, másik fele nem. 7-10 nap elteltével ultrahangos készülékkel ellenőrizték lábukban a véráramlást, majd 25-30 nap múlva ismét kontrollálták a keringést. 

    Mindkét csoportban a páciensek mintegy 10 százalékánál alakult ki rög. A harisnyát viselők öt százaléka ugyanakkor bőrtüneteket (fekélyt, hólyagot) jelzett mellékhatásként, míg azok közül, akik nem hordták a szorítóharisnyát, csak az emberek egy százalékánál jelentkezett bőrprobléma.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.28 15:42
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

    Egyre több stroke-beteget mentenek meg trombolízissel

    Az elmúlt nyolc évben meghétszereződött azon stroke-betegek száma, akiken úgynevezett trombolízist, azaz speciális vérrögoldást hajtottak végre Magyarországon - mondja Dr. Bereczki Dániel.

    Stroke-előrejelző orvostechnikai eszközt fejlesztettek magyar kutatók

    Egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz előrejelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. A találmányt szerdán Budapesten mutatták be.

    Fel kell ismerni a stroke tüneteit!

    A szélütés megelőzésének és ellátásának aktuális kérdéseit vitatták meg a téma szakértői a Nemzetközi Stroke Konferencián Debrecenben.

    Intenzív fizikoterápiával visszahozhatók a szélütés után a felső végtag funkciói

    Intenzív fizikoterápiával jó eredménnyel hozhatók vissza a felső végtag elveszett funkciói jóval a szélütés bekövetkezte után - erre a következtetésre jutottak a Floridai Egyetem kutatói.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.