• Önt is érintheti! A magyar találmánnyal megelőzhető a vérzéses stroke!

    Szerző: WEBBeteg-T.A.,újságíró

    Forradalmasíthatja az agyi érfejlődési rendellenességgel élők gyógyítását az a liquid-polimer folyadék, amelyet Hudák István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Idegsebészeti Klinikájának professzora kísérletezett ki, szintén a nevéhez kapcsolódó új endovaszkuláris eljárás hatékonyságát növelve.

    Évente 14 ezren halnak meg stroke miatt Magyarországon, a harmadik leggyakoribb halálozási ok. Lehet vérzéses és ischemiás (vértelen), ez utóbbi a gyakoribb.

    Hirdetés

    Az agyi erekben keletkező vérzés

    Ha az agy valamelyik ere megreped, vérzés alakul ki, a kiömlő vér egyrészt maga is nyomja az agyat, másrészt már nem jut elég vér az adott ér által ellátott távolabbi agyterületre. A vérzés esélyét számos betegség növeli, így például a kezeletlen hipertónia vagy az érelmeszesedés.

    "Időzített bomba"

    Az érfejlődési rendellenességgel élők "időzített bombát" hordanak a fejükben. Azt, hogy mikor reped meg egy ilyen kóros falszerkezetű rendellenesség, megjósolni nem tudjuk. Miért fontos a pécsi professzor felfedezése?

    Nézze meg a PTE kisfilmjét>>

    Koponyaűri vérzést okozhat még az agy érfejlődési rendellenessége, az ér-torzképződmények megrepedése is. Ilyen képződmény a zsákszerű érkiboltosulás (értágulat, aneurysma), valamint az érgomolyag, orvosi nevén angioma (érdaganat, malformáció). Ezek a rendellenességek veleszületett betegségek, az érdaganat azonban kifejlődhet az élet során. A vérzéses stroke megelőzhető, ha időben felismerik az angiomákat, illetve alkalmazzák a hazánkban egyedülálló eljárását.

    Kombinált módszer a legsúlyosabb esetekre

    Hudák István pécsi professzor az agyi érgomolyagok kezelésére dolgozott ki világszenzációnak számító endovascularis (éren át végzett) műtéti módszert, amelynek köszönhetően eddig inoperabilis - műtéttel sem gyógyítható - betegségeket lehet sikeresen kezelni. Az agyi arterio-venosus agiomák kezelésére szolgáló új módszer a kombinált transarteriális-transvénás embolizáció - nevesíti az eljárást a professzor, aki rögtön elmagyarázza a módszer lényegét, a folyadék alkalmazását.

    Az idegsebészet három alspecialitása, a sugársebészet, az endovascularis sebészet és a mikrosebészet is kínál kezelési lehetőséget. Mindhárom módszer adhat végleges segítséget, azonban a legsúlyosabb angiomákban az új eljárás kifejlesztéséig nem volt megoldás.

    A műtéti módszert a jelenleg rendelkezésre álló embolizáló anyagokkal is el lehet végezni, a súlyos minősítésű angiomák teljes elzárásának aránya azonban 30százalék környékén marad, a kifejlesztett folyadékkal elérhető a 80-100 százalék. Mi a lényege? Ha a liquid-polimer folyadékot befecskendezik az érbe, érintkezve a vérrel megszilárdul, és megakadályozza az agyvérzést, úgy viselkedik ez az anyag, mint egy ragasztó.

    Ez egy hatalmas, korszakalkotó felfedezés, amely idővel más daganatos területeken (például vese, máj, izom) is alkalmazható lesz.

    Mikor lesz elterjedt?

    A professzor szerint, akár már idén, Európában és Amerikában is hatalmas érdeklődés kíséri a felfedezését, alig várják, hogy forgalomba kerüljön az orvostechnikai eszköz, amely nem csodaszer, nem a stroke-on átesett és már lebénult embereken fog segíteni. Egyfajta preventív eszköz, amely megelőzheti a stroke egyik fajtáját, az agyi erekben keletkező vérzést.

    2001-ben és 2002-ben zajlottak az állatkísérletek Kaposváron, majd 2003-ban - az úgynevezett TUKEB szakhatósági állásfoglalás alapján - elkezdték a humán kipróbálásokat több száz beteg bevonásával. Az eredmény igen szembetűnő: több páciens esetében megelőzték az agyi erekben keletkező vérzést, megmentették őket. Már akkor tudták, hatalmas lehetőség birtokában vannak, de 10 év után sem kerülhetett piacra a szer. Mi más, a pénz miatt.

    A stroke

    Amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet - kialakul a stroke. Minél korábban kerül orvoshoz a beteg, annál eredményesebb a kezelés!

    Mindent a stroke-ról>>

    Milliárdok kellenek az engedélyeztetésre

    A találmány túl van a szabadalmaztatáson, az engedélyeztetés (minőségügyi, CE-jelölés) fázisában van az eljárás - mondta a professzor. Jelenleg nem áll rendelkezésre a procedúrához szükséges összeg. Amennyiben engedélyt kap az eszköz, első lépésként az Európai Unió piacán hozzák forgalomba, és minden klinikán alkalmazható lesz az új eljárás.

    Magyar találmány - Vajon hazai eszköz marad?

    A következő nagy lépés az amerikai engedélyeztetés. Hudák István tart attól, hogy külföldi kézbe kerül a forgalmazás joga, ami további problémákat is felvet. Ebben az esetben jóval drágábban jutnak a szerhez a magyar betegek. Sőt! Nem biztos, hogy éppen a forgalomba hozatal lesz a célja a konkurenciának, hanem például az, hogy ne kerüljön senki által a piacra a termék.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

     

    Módosítva: 2013.05.31 21:41, Megjelenés: 2013.05.31 21:41
   • Cikkajánló

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Mesterséges intelligencia segíti a dunántúli stroke-hálózatot

    “Magyarországon évente közel 40 ezren kapnak stroke-ot és 13 ezer ember veszti életét agyi érka-tasztrófa eredményeként. Az esetek 80-85 százaléka vérrög okozta érelzáródás következtében alakul ki, melynek gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú” - tájékoztatott dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense.

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

    Agyi aneurizmák

    Az agyi (intrakraniális) aneurysma (aneurizma) az érfal gyengesége, fejlődési rendellenessége miatt kialakult kiboltosulás, mely az esetek egy részében megrepedhet, ezáltal agyvérzés tud kialakulni.

    Ezek a kontroll vizsgálatok szükségesek stroke után

    Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

    Stroke után - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.