Hatékony edzésforma mindenkinek

MTI
megjelent:

Eredetileg sportolók számára fejlesztették ki a szakaszosan intenzív terhelést jelentő módszert, amelyről Jan Helgerud, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) szakértője megállapította, hogy az átlagemberek számára is alkalmazható testedzési formát jelent.

Kifogyhatnak kifogásaikból azok, akik időhiányra hivatkozva nem edzették testüket, mert szakértők szerint a rövid, intenzív terhelések sorozata még hatékonyabb is, mint a hagyományos tréningek.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel.
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>
A kutató szerint a jelenleg ajánlott heti két és fél órás testmozgás időtartama jelentősen csökkenthető intenzív, egymást követően többször ismételt edzésekkel.

A sorozatban négyszeri ismétlésre ajánl a szakember négy-négy perces erős terhelést, amelyek közé három-három perces regenerálódási időt lehet beiktatni.

Az eddigi tesztek főként futásra, kerékpározásra vonatkoztak, de evezéssel, úszással is jól működik a módszer.

Nem árthat az intenzív edzés

Helgerud szerint nem attól kell tartani, hogy az intenzív edzés túl sok lehet egyes embereknek.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni? >>
"Engem sokkal jobban aggaszt, hogy az emberek egyáltalán nem edzenek. Az inaktivitás az, amely megöl bennünket" - tette hozzá. Felmérések eredménye szerint a rendszeres szakaszos tréning jelentősen növelte az emberek állóképességét, javította oxigén-felhasználásukat és erejüket.

Még az idősekkel és szívbetegekkel végzett tanulmányok is úgy találták, hogy a szakaszos tréning alkalmazása után javult oxigén-felhasználásuk és kondíciójuk.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.