Mozgás receptre?

MTI
megjelent:

Mozgás receptre elnevezéssel indul program, a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel - jelentette be a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Révész Máriusz kiemelte, bár mindenki tudja, hogy az egészséghez mozgásra van szükség, a statisztikák szerint mégsem mozognak az emberek. Bíznak abban - tette hozzá -, hogy szemléletváltás érhető el, ha az orvos mondja: mozogni kell.

Az Eurobarométer felmérésében a magyarok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem mozog, 15 százaléka nagyon ritkán, tehát a magyarok háromnegyede soha nem mozog vagy nagyon keveset - ismertette az államtitkár. Összehasonlításképpen megemlítette, hogy Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya.

Több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás

Felhívta a figyelmet arra, hogy több elkerülhető halálozási oknál Európában listavezető vagy dobogós Magyarország, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan 4,5 évvel marad el az uniós átlagtól.

Révész Máriusz kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékban felel, azt a genetika, a környezeti hatás és legnagyobb mértékben az életmód befolyásolja.

A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is - közölte Révész Máriusz. Hozzátette: lehetőséget kaptak arra, hogy a népegészségügyi termékadó (neta) 10 százalékát a programra lehessen felajánlani, így 160 millió forintot fordíthattak a program elindítására.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke, a Mozgás receptre program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás. Példaként említette, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében már a terápia kötelező része a sport.

A program megvalósításában az önkormányzatok a partnerek, amelyek össze tudják fogni a helyi háziorvosokat és a sportlétesítményeket - mondta Babai László.

Velkey György, a neta bölcsek tanácsának társelnöke, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: fontos hasonló programot indítani a gyermekeknek is, mivel a számítógépezés és mellette a nassolás "egy új komplex betegségfaktor", amely kezelést igényelne.

(MTI)

Cikkajánló

Érbetegségek
Érbetegségek

Növekvő súly, növekvő gondok.

Utazási betegség
Utazási betegség

Hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.