Összpontosítás - Próbálja ki magát!

sportpszicho.blog.hu
megjelent:

A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

Az összpontosítás képessé tesz teljes figyelmet szentelni arra, amit csinálunk, és kizárjuk a zavaró tényezőket. Ez a képesség az egyik legkritikusabb tényező sok szempontból, ami meghatározza a sportbéli sikert.

Koncentrációt nemcsak vérverejtékkel lehet fejleszteni, hanem szórakozva is, kimondottan erre találtak ki néhány neten fellelhető játékot. Ez nem azt jelenti, hogy a meló könnyebb avagy mókásabb lesz, sőt egy-kettő csakis azért született meg, hogy a sportoló idegeit tegye rövid úton tönkre, éppen ezért felér egy kis indulatkezelési tréninggel is. Íme néhány ezek közül:

1. Koncentráció fejlesztése

Örök kedvenc a számsorrendes játék. egy 10x10-es táblán kell 0-tól 100-ig megtalálni a számokat, természetesen sorrendben, és időre. A cél a lehető leggyorsabban eljutni a 100-hoz:

A következőre érdemes figyelni (szinte mindegyik játékra igaz):

  • Melyik számnál akadt meg? A számsorrend elején, közepén vagy a végén? Hol van a figyelmi holtpontja a játékban és a versenyeken? Talált párhuzamot?
  • Milyen reakciót adott rá?
  • Lelassult? - Figyeljen az erőbeosztásra!
  • Dühös lett? - Tisztázza és kezelje helyén az érzelmeit!
  • Tízszer is átnézte, de átfutott a számon? - Erősítse figyelmét!
  • Feladta? - Ne a hibára vagy a hiányállapotra koncentráljon, hanem fókuszáljon az erőforrásaira (ugorjon a következő számra, ne álljon le egy hibánál)!
  • Ezek a reakciók mennyire hasonlóak azokhoz, amikor téthelyzetben nehéz helyzetbe kerül?

2. Reakcióidő mérése

Nem elhanyagolható egy sportoló számára ez a képesség sem, éppen ezért itt van 1-2 játék, hogy lemérhessétek magatokat. Fontos megemlíteni, hogy ezek a vizuális ingerre adott reakciót mérik, természetesen hangra ez az érték megváltozik.

3. Szelektív figyelem fejlesztése

Csapatsportoknál a pályán egy csomó minden történik, éppen ezért kiemelten fontos a releváns infók kiszűrése és észlelése. Ezt is lehet fejleszteni, az "itt-a-piros-hol-a-piros" stílusú játékokkal.

(Forrás: sportpszicho.blog.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.