• Az olimpia egészségügyi veszélyei

    Szerző: WEBBeteg

    Légzőszervi betegségek, járványok, hasmenés és hányás lehetnek a fő egészségügyi veszélyei az olyan tömegrendezvényeknek, mint az olimpiának és a paralimpiának.

    A szervezők ellenőrző intézkedéseket léptettek érvénybe a résztvevők, látogatók és közönség ellenőrzésére. Hétéves szervezés eredménye az a rendszer, mely segít megelőzni a betegségek terjedését. Ez a következőkből áll:

    • gyors laboratóriumi vizsgálat a hányásért és hasmenésért leginkább felelős vírusok, baktériumok és paraziták ellenőrzésére,
    • a rendelőkben, kórházakban jelentett betegségeknek, az esetek számának fokozott ellenőrzése, adminisztrálása,
    • a kialakulóban lévő új fertőzések ellenőrzése

    Az ötkarikás játékokra körülbelül tizenötezer sportolót várnak a világ minden tájáról, emellett 600 000 külföldi szurkolóra számítanak.

    Hirdetés

    Új influenzatörzsek

    Az olimpia fő veszélye a légúti betegségek kialakulása (esetlegesen egy új influenza vírus, madárinfluenza) és terjedése. Noha egy új típusú influenza megjelenésének veszélye - szakértők szerint -csekély, a szervezők mégis szeretnének felkészülni lenni minden eshetőségre.

    A másik, valós veszély a hányást, hasmenést okozó kórokozók terjedése. Ezek leginkább zsúfolt körülmények között, éttermekben, kávézókban és egyéb kiszolgáló létesítményekben terjednek.

    Egy új, kifejezetten az olimpiára felállított új, gyorsított eljárású laboratórium képes lesz az emésztőrendszeri mintákat (pl:széklet) 24 órán belül feldolgozni, míg a kórházak intenzív osztályáról érkező információk lehetővé teszik, hogy egy kialakulóban lévő járványt minél előbb észrevegyenek.

    Készenléti terv

    A szervezők bíznak benne, hogy az olimpiára érkező látogatók nem fognak túlzott megterhelést jelenteni az egészségügyi szolgáltatók számára. Előreláthatólag 3-5 százalékos növekedéssel számolnak, ami körülbelül ugyanannyi, mint amit a téli járványok megjelenésekor tapasztalnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyanakkor vannak, akik nem ennyire optimisták, és a felelősségteljes szexuális magatartás romlását valószínűsítik, valamint arra figyelmeztetnek, hogy a sürgősségi fogamzásgátló beszerzése esetleg nehézségekbe ütközhet az olimpiai játékok ideje alatt. Ennek kivédésére a londoni nők számára ingyenes esemény utáni tablettát és óvszert postáznak.

    A gyógyszerkészletek fenntartására külön előkészületek történtek. A gyógyszertárak és kórházak számára az utánpótlást kora reggel, vagy késő este, a csúcsforgalom előtt szállítják, emellett jelentős raktárkészlettel is rendelkeznek.

    Tanácsok

    A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet a rendszeres, alapos kézmosás szükségességére, illetve arra kérik azokat, akik nem érzik jól magukat, hogy ne menjenek emberek közé, az esetleges fertőzések elkerülése, megelőzése érdekében. Emellett fontos odafigyelni a napvédelemre, illetve a a mértékletes alkoholfogyasztásra és biztonságos szexre is!

    (webmd)

    Legutóbb frissült: 2012.07.27 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Rio 2016 - a jetlag ellen már itthon fel kell készülni

    A Magyar Sportorvos Társaság elnöke szerint az olimpiai teljesítményt nagyban befolyásolhatja a jetlag, azaz a gyors időzónaváltásból eredő különféle egészségügyi panasz, ezért arra fel kell készülni.

    Az olimpiára kiutazók készüljenek fel egészségük védelmére

    Főként emésztőrendszeri betegségek, valamint a szúnyogokkal terjedő fertőzések veszélyeztetik azok egészségét, akik a riói olimpiára utaznak, Brazíliában ugyanis mások a higiéniai és az éghajlati viszonyok, mint Európában - hívta fel a figyelmet Dánielisz Ágnes az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.