Az olimpia egészségügyi veszélyei

Szerző: WEBBeteg

Légzőszervi betegségek, járványok, hasmenés és hányás lehetnek a fő egészségügyi veszélyei az olyan tömegrendezvényeknek, mint az olimpiának és a paralimpiának.

A szervezők ellenőrző intézkedéseket léptettek érvénybe a résztvevők, látogatók és közönség ellenőrzésére. Hétéves szervezés eredménye az a rendszer, mely segít megelőzni a betegségek terjedését. Ez a következőkből áll:

  • gyors laboratóriumi vizsgálat a hányásért és hasmenésért leginkább felelős vírusok, baktériumok és paraziták ellenőrzésére,
  • a rendelőkben, kórházakban jelentett betegségeknek, az esetek számának fokozott ellenőrzése, adminisztrálása,
  • a kialakulóban lévő új fertőzések ellenőrzése

Az ötkarikás játékokra körülbelül tizenötezer sportolót várnak a világ minden tájáról, emellett 600 000 külföldi szurkolóra számítanak.

Új influenzatörzsek

Az olimpia fő veszélye a légúti betegségek kialakulása (esetlegesen egy új influenza vírus, madárinfluenza) és terjedése. Noha egy új típusú influenza megjelenésének veszélye - szakértők szerint -csekély, a szervezők mégis szeretnének felkészülni lenni minden eshetőségre.

A másik, valós veszély a hányást, hasmenést okozó kórokozók terjedése. Ezek leginkább zsúfolt körülmények között, éttermekben, kávézókban és egyéb kiszolgáló létesítményekben terjednek.

Egy új, kifejezetten az olimpiára felállított új, gyorsított eljárású laboratórium képes lesz az emésztőrendszeri mintákat (pl:széklet) 24 órán belül feldolgozni, míg a kórházak intenzív osztályáról érkező információk lehetővé teszik, hogy egy kialakulóban lévő járványt minél előbb észrevegyenek.

Készenléti terv

A szervezők bíznak benne, hogy az olimpiára érkező látogatók nem fognak túlzott megterhelést jelenteni az egészségügyi szolgáltatók számára. Előreláthatólag 3-5 százalékos növekedéssel számolnak, ami körülbelül ugyanannyi, mint amit a téli járványok megjelenésekor tapasztalnak.

Ugyanakkor vannak, akik nem ennyire optimisták, és a felelősségteljes szexuális magatartás romlását valószínűsítik, valamint arra figyelmeztetnek, hogy a sürgősségi fogamzásgátló beszerzése esetleg nehézségekbe ütközhet az olimpiai játékok ideje alatt. Ennek kivédésére a londoni nők számára ingyenes esemény utáni tablettát és óvszert postáznak.

A gyógyszerkészletek fenntartására külön előkészületek történtek. A gyógyszertárak és kórházak számára az utánpótlást kora reggel, vagy késő este, a csúcsforgalom előtt szállítják, emellett jelentős raktárkészlettel is rendelkeznek.

Tanácsok

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet a rendszeres, alapos kézmosás szükségességére, illetve arra kérik azokat, akik nem érzik jól magukat, hogy ne menjenek emberek közé, az esetleges fertőzések elkerülése, megelőzése érdekében. Emellett fontos odafigyelni a napvédelemre! Ha alkoholt fogyaszt, csak mértékkel! Ha szexuális kapcsolatot létesít, ügyeljen a biztonságos védekezésre mind a nem kívánt terhesség elkerülése, mind a nemi úton terjedő betegségek megelőzése érdekében!

(webmd)

Módosítva: 2012.07.27 17:12, Megjelenés: 2012.07.27 17:12
Címkék: Olimpia, London
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Hamarosan indul az olimpia! Minden...

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi...

A birkózók sportsérülései

Birkózásban a versenyzőknek ütni, rúgni, bármilyen eszközt használni nem szabad, ennek ellenére a sérülések mindennaposak. Ezért a versenyzőknek...

A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az...

Éremmel vagy érem nélkül - mi...

Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az...

Hogyan készült Londonra Ryan Lochte?

Az 2012-es olimpián eddig remeklő úszót, Ryan Lochtét egy söröshordó és egy hatalmas hajó lánca segítette abban, hogy megszerezze az Egyesült...

Antik doppingügyek

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.