Az olimpia egészségügyi veszélyei

WEBBeteg
megjelent:

Légzőszervi betegségek, járványok, hasmenés és hányás lehetnek a fő egészségügyi veszélyei az olyan tömegrendezvényeknek, mint az olimpiának és a paralimpiának.

A szervezők ellenőrző intézkedéseket léptettek érvénybe a résztvevők, látogatók és közönség ellenőrzésére. Hétéves szervezés eredménye az a rendszer, mely segít megelőzni a betegségek terjedését. Ez a következőkből áll:

  • gyors laboratóriumi vizsgálat a hányásért és hasmenésért leginkább felelős vírusok, baktériumok és paraziták ellenőrzésére,
  • a rendelőkben, kórházakban jelentett betegségeknek, az esetek számának fokozott ellenőrzése, adminisztrálása,
  • a kialakulóban lévő új fertőzések ellenőrzése

Az ötkarikás játékokra körülbelül tizenötezer sportolót várnak a világ minden tájáról, emellett 600 000 külföldi szurkolóra számítanak.

Új influenzatörzsek

Az olimpia fő veszélye a légúti betegségek kialakulása (esetlegesen egy új influenza vírus, madárinfluenza) és terjedése. Noha egy új típusú influenza megjelenésének veszélye - szakértők szerint -csekély, a szervezők mégis szeretnének felkészülni lenni minden eshetőségre.

A másik, valós veszély a hányást, hasmenést okozó kórokozók terjedése. Ezek leginkább zsúfolt körülmények között, éttermekben, kávézókban és egyéb kiszolgáló létesítményekben terjednek.

Egy új, kifejezetten az olimpiára felállított új, gyorsított eljárású laboratórium képes lesz az emésztőrendszeri mintákat (pl:széklet) 24 órán belül feldolgozni, míg a kórházak intenzív osztályáról érkező információk lehetővé teszik, hogy egy kialakulóban lévő járványt minél előbb észrevegyenek.

Készenléti terv

A szervezők bíznak benne, hogy az olimpiára érkező látogatók nem fognak túlzott megterhelést jelenteni az egészségügyi szolgáltatók számára. Előreláthatólag 3-5 százalékos növekedéssel számolnak, ami körülbelül ugyanannyi, mint amit a téli járványok megjelenésekor tapasztalnak.

Ugyanakkor vannak, akik nem ennyire optimisták, és a felelősségteljes szexuális magatartás romlását valószínűsítik, valamint arra figyelmeztetnek, hogy a sürgősségi fogamzásgátló beszerzése esetleg nehézségekbe ütközhet az olimpiai játékok ideje alatt. Ennek kivédésére a londoni nők számára ingyenes esemény utáni tablettát és óvszert postáznak.

A gyógyszerkészletek fenntartására külön előkészületek történtek. A gyógyszertárak és kórházak számára az utánpótlást kora reggel, vagy késő este, a csúcsforgalom előtt szállítják, emellett jelentős raktárkészlettel is rendelkeznek.

Tanácsok

A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet a rendszeres, alapos kézmosás szükségességére, illetve arra kérik azokat, akik nem érzik jól magukat, hogy ne menjenek emberek közé, az esetleges fertőzések elkerülése, megelőzése érdekében. Emellett fontos odafigyelni a napvédelemre! Ha alkoholt fogyaszt, csak mértékkel! Ha szexuális kapcsolatot létesít, ügyeljen a biztonságos védekezésre mind a nem kívánt terhesség elkerülése, mind a nemi úton terjedő betegségek megelőzése érdekében!

(webmd)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.