Futás, kocogás és sérülések

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A futás a legegyszerűbb és a legnépszerűbb módja az egészség megőrzésének, de futás közben számos sérülés előfordulásának kockázata is megnő.

A futóknak leggyakrabban a csípőjük, a térdük, a bokájuk és a lábuk sérülhet. A folyamatos megterhelés hosszú távon árthat az ízületeknek és az izmoknak. Érdemes odafigyelni a problémák kialakulásának korai jeleire.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye
Ki gondolná, hogy a rendszeres futás hatására nem csak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a rendszeres futás testi elégedettséget fokozó hatására is. Lássuk, miről is van szó!
Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye

Sok káros elváltozás megelőzhető, ha az edzés részét képezi a rendszeres nyújtás és bemelegítés. Ennél a sportnál a szervezet védelme szempontjából elengedhetetlen a megfelelő futócipő kiválasztása, illetve szükséges cseréje. A túledzés szintén sok veszéllyel járhat, ezért nem szabad az edzés hosszát vagy intenzitását több mint 10 százalékkal emelni hetente.

A fájdalom leggyakoribb okai: bokarándulás, Achilles-ín gyulladás, vízhólyagok a talpon, izomláz, izomhúzódás a combban, sarokcsont kinövés, térdszalag húzódások, szakadások, iliotibiális szalag szindróma, izomgörcsök, túledzés szindróma, patellofemoralis fájdalom-szindróma, piriformis szindróma, talpi ín gyulladása, vádli meghúzódása, sípcsont körüli izmok fájdalma, húzódások, rándulások, szalaggyulladás vagy -szakadás.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.