A köldöksérv csecsemőkorban

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A köldökcsonk leesése után feltűnik, hogy a baba sírásakor a köldök kiemelkedik. A kiemelkedés változó mértékű, a borsónyitól a kisebb almányi nagyságig. Tapintata arra emlékeztet, mint amikor egy lufit benyomunk az ujjunkkal.

Miért alkulhat ki köldöksérv?

A köldökgyűrű nem zárt teljesen, ezért megemelkedett hasüregi nyomás (préselés, erőteljes sírás) során a mögötte lévő hashártya, és/vagy bélszakasz előemeli a köldököt.

Könnyen visszanyomható, de ha nagy a sérv, akkor gyorsan „visszaugrik” hiszen a nyitott köldökgyűrű nem képez nagy ellenállást a hasüregi nyomásnak.

Mit lehet tenni köldöksérv kialakulása esetén?

Általában nem igényel kezelést. Az extrém nagy sérvek műtéti megszüntetése szóba jön, de mivel a kisebbek a gyermek növekedése kapcsán az esetek többségében spontán megszűnnek, ezért nem kell sebész után rohanni.

Nem kell attól félni, hogy a köldöksérv kizáródik (és fájdalmat sem fog okozni), nem fog a későbbiekben sem azonnali műtétet igényelni, ellentétben pl. a lágyéksérvvel.

Régen leragasztották a köldöksérvet. Egy kis géz bucival visszanyomták a sérvet és megpróbálták ragtapasszal szorosan leragasztani és ott tartani. Persze egy ilyen ragasztás nem biztosít megfelelő ellenállást a kitüremkedéssel szemben, viszont roppant ronda bőrgyulladások alakulhatnak ki a tapasz alatt. Magyarán, több baj okozható a ragasztással, mint haszon. A köztudatban ennek ellenére igen élénken él ez a haszontalan „gyógymód”.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.