A szervátültetettek 45 százaléka még védőoltásra vár

Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint akadozik a folyamat, a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a Covid elleni vakcinát.

Annak ellenére, hogy valamennyien az extrém veszélyeztetettek körébe tartoznak, és jelenleg már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerültek. A helyzet gyors megoldása érdekében az országos tisztifőorvos segítségét kérik.

A szervátültetetteket világszerte az extrém veszélyeztetettek csoportjába sorolják, így beoltásuk nem korcsoportonként történik – emlékeztetett dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója. Nephrology Dialysis Transplantation szakújság márciusi cikkére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Global Burden of Disease munkacsoport adatai szerint világszerte a krónikus vesebetegség és a veseátültetés volt a súlyos kimenetelű Covid19 vezető kockázati tényezője 2020-ban. A járvány áldozatai között az első két helyen a dializált és a vesetranszplantált betegek állnak. Az adatokat 17 millió felnőtt egészségügyi adatainak elemzésével, köztük 11 ezer koronavírus okozta haláleset feldolgozása alapján állapították meg.

Szervátültetettek és védőoltás

Mindezek egybevágnak a járvány nyilvánosan elérhető magyarországi halálozási adataival – ismertette dr. Grózli Csaba. A hazai szervátültetettek száma 5100, közülük 26-an vesztették életüket.Az extrém veszélyeztetettség miattkülönösen indokolt a dializált és a transzplantált betegek oltásának mihamarabbi befejezése – emelte ki az igazgató. Egyszerűsíthetné a rendszert, ha a szervátültetettek és szervre várók soron kívül jelentkezhetnének az oltópontokon, illetve háziorvosuknál – tanácsolta.

Felmérés a szervátültetettek oltásáról

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége március 15. és 20. között végzett online kérdőíves felmérése (n=406) azt mutatta, hogy noha a szervátültetettek 90 százaléka regisztrált a védőoltásra, 45 százalékuk még mindig nem kapta meg a vakcinát, miközben már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerülnek. Különösen aggasztó a 60 és 69 év közötti korosztály helyzete.

A Magyar Transzplantációs Társaság március 9-i ajánlása szerint a szervátültetettek Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinofarm vakcinákkal olthatók. Ugyanakkor mivel gyengített immunrendszerük miatt kisebb a válaszreakció, a termelt ellenanyag mennyisége, ezért számukra a legnagyobb immunválaszt adó oltóanyag, a Pfizer vagy a Moderna lenne az ideális. A felmérés szerint a szervátültetettek 30%-a kapott Pfizert és 5%-a Modernát, a többiek AstraZenecát (63%) és Sinopharmot (2%).

Az oltások 63%-át a háziorvosok adták be

A felméréssel az MSZSZ segíteni szeretné a hivatalos döntéshozatali mechanizmust, épp ezért a feldolgozott adatokat elküldték az országos tisztifőorvosnak is.

Védőoltás felmérés

A szervátültetettek így kampányoltak a maszkviselés mellett – forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

(Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Tovább

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Myeloma multiplex Myeloma multiplex

  Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

  Amenorrhea - Miért maradhat ki a...

  A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen...

  A nyomelemek szerepe a...

  Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként bőrünk, hajunk és...

  A térdízület kopása: tünetek...

  A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak...

  Egészséges fogyás jojó effektus...

  Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és számítógépezés, a gyors...

  A nem sürgősségi, de fontos...

  A COVID-19-járvány miatt elhúzódó nem sürgősségi operációk kapcsán Dr. Varga Ágnes, belgyógyász, háziorvossal beszélgettünk.

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.