Végigénekelte torokműtétjét egy énekesnő, hogy megmentse a hangját

MTI
megjelent:

Végigénekelte torokműtétjét egy hivatásos énekesnő, hogy a hangját megmentse, mivel az ilyen operációk a hangszálsérülés kockázatával járnak.

Általános érzéstelenítés

Az általános érzéstelenítés a tudati működés kontrollált csökkentése, amelyet a fájdalomérzékelés hiánya és a vázizmok testszerte elernyedt állapota kísér. Általános érzéstelenítés.>>

Alama Kante guineai származású, Franciaországban élő énekesnőnek a torokdaganatát kellett eltávolítani. Párizsi műtétje során helyi érzéstelenítést és fájdalom ellen hipnózist is kapott.

Aggódott, hogy elveszítheti a hangját, ezért sebésze javaslatára végigénekelte a műtétet, hogy az orvos a kockázatos helyeken tudhassa, nem érinti az érzékeny területet - tudósított a BBC.

A műtétet Giles Dhonneur, a Henri Mondor kórház aneszteziológiai és intenzív ellátási osztályának vezetője áprilisban végezte, ám csak hétvégén tartott sajtótájékoztatót róla. Az operáció közben készült videót is lejátszotta: a sebész műtött, Kante énekelt közben.

A torokdaganatot általában teljes érzéstelenítés mellett távolítják el, először történt, hogy e nélkül kellett dolgozni - mondta Dhonneur.

"Teljesen ébren a fájdalom elviselhetetlen. Csak a hipnózis segít kibírni. Kante a hipnotizőr szavait hallgatva transzba került, hosszú útra indult, egészen Afrikába. Aztán énekelni kezdett, elbűvölő volt" - mesélte az orvos a Le Figaro francia napilapnak.

A műtét után tökéletesen felépült énekes is jelen volt a sajtótájékoztatón. Elmondta: azt kérte az operáció előtt, hogy hadd utazzon.

"Hagytam, hadd vezessenek. Olyan volt, mintha nem is a műtőben, hanem távol, Afrikában lettem volna" - emlékezett vissza.

Dhonneur hozzátette: Kante a műtét végén elhallgatott, és mindenki visszatartott lélegzettel várta, hogy megszólaljon, a jelenlévők nagy megkönnyebbülésére.
(https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27865929)

(MTI)

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.