• "Terrorban tartja a családot! Mit tegyünk?" - A jogász válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Mit jelent, ha a családfő terror alatt tarja a családját? Hol lehet ilyen esetekben segítséget kérni?" - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    Az, ha a családfő terror alatt tartja a családját semmiképp nem nevezhető normálisnak. Bár nem vagyok orvos, egyértelműen az a véleményem, hogy a családfő orvosi kezelésre szorul. Azonban erre csak bírósági végzés alapján kötelezhető.

    Hirdetés

     Megelőzhető tragédiák?

    A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők. Társadalmi agresszió és pszichés betegségek >>

    Segítséget kérhet példányul családsegítő központoktól, veszély esetén vannak olyan otthonok ahová akár gyermekeivel/testvérerivel együtt is beköltözhet időlegesen.

    Továbbá a 2009. évi LXXII. törvény (a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról) alapján távoltartási végzést is kérhet a családfő ellen.

    Ezt kérheti pl rendőrségtől, gyámhatóságtól stb. Amennyiben a családfő megszegi a távoltartási végzést, rendőr hívható, aki a családfőt beviszi a kaptányságra is.

    Hosszú távon a közös békés együttélés a családfővel csak és kizárólag orvosi kezelés mellett valósítható meg véleményem szerint. Erre kellene rábírni a családfőt.

      Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?

    Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi kiirtotta családját, majd önmagával is végzett. Az eset kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?
    Pontos diagnózis felállítása nehéz, hiszen csupán a közvetlen környezet, a hozzátartozók elmondása alapján lehetséges következtetni az illető korábbi állapotára, az elkövető utólagos megfigyelése, vizsgálata nem lehetséges.
    A tényői eset kapcsán sem állapítható meg a jelenlegi információk alapján, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá.
    Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?>>

    (WEBBeteg/Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2010.03.21 06:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Indul a 16 Akciónap a nők elleni erőszakkal szemben

    Ma veszi kezdetét a 16 Akciónap, a világ sok pontján egyidejűleg rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben - közölte a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület az MTI-vel.

    "Homoszexuális a férjem?" - A pszichiáter válaszol

    "Férjem viselkedéséből néha arra következtetem, hogy homo-, vagy biszexuális. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen kezelési módjai lehetnek ennek a problémának? Pszichiáterhez kellene mennie?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Erőszak otthon - A férfiak is lehetnek áldozatok

    Bár gyakoribb a nőket ért bántalmazás az otthonokban, férfiak is esnek áldozatul. Azt, hogy hányan, nehéz kideríteni, de a jelek felismerhetőek.

    A túlzott vallásosság lehet pszichés probléma? - A pszichiáter válaszol

    Felnőtt testvérem egy éve lépett be egy gyülekezetbe, és azóta mintha kicserélték volna: befelé forduló lett, lefogyott, arca csontos, szemei beesettek, néha zavarodottak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    "Rágja a körmét a gyerekem!" - Az orvos válaszol

    "Ötéves kisfiam állandóan rágja a körmét, már próbáltam kifejezetten erre a célra szolgáló körömlakkot is használni, de nem segített. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Gyógyszerrel a szexuális problémák ellen?

    Talán nincs is olyan ember, akinek az életében ne fordulnának vagy ne fordultak volna elő átmeneti szexuális zavarok vagy az ezekből származó párkapcsolati problémák, hiszen a testi kondíciónk, többféle betegségünk, a hormonműködésünk, sőt a lelkiállapotunk is befolyással lehet nemcsak a libidónkra, hanem a nemi teljesítőképességünkre is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.