Szakorvos és háziorvos - Az együttműködés a legjobb gyógyszer

Szerző: MTI

Az angol kutatók a világ orvosi szakirodalmában 23 olyan dolgozatot találtak, amelyek megbízható technikával vizsgálták a családorvos és a szakorvos együttműködése esetén nyerhető gyógyítási előnyöket.

A családorvos és a pszichiáter szoros kapcsolata a depressziós beteg kezelésében olyan eredményes lehet, hogy végül gyógyszer adására sincs szükség. Az orvosok és a betegek szempontjából egyaránt fontos tudományos dolgozat eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte.

A családorvos gyakran kéri betegeinek szakvizsgálatát, ha olyan műszeres beavatkozásra van szükség, mely az általános orvosi gyakorlatban nincsen, illetve olyan speciális ismeretre, melynek szintén nincs birtokában.

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők >>

A helyzet azonban fordítva is gyakori: a szakorvostól, a kórházi osztályról a pácienst további kezelésre, gondozásra valamilyen lelettel, zárójelentéssel visszaküldik a családorvoshoz. Ilyenkor ritkán történik meg, hogy a két doktor közvetlenül is megbeszéli a közös betegükkel kapcsolatos gondokat, tennivalókat, pedig föltételezhető, hogy ez igen hasznos lehetne.

Robbie Foy és munkatársai úgy gondolták, érdemes volna az ilyen, szoros kapcsolat lehetőségeit, módszereit tanulmányozni.

Az angol kutatók a világ orvosi szakirodalmában 23 olyan dolgozatot találtak, amelyek megbízható technikával vizsgálták a családorvos és a szakorvos együttműködése esetén nyerhető gyógyítási előnyöket.

Depresszió és cukorbaj - Hatékony az orvosi együttműködés

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek >>

A munkacsoport két gyakori betegség, a depresszió és a cukorbaj ilyen komplex ellátásával kapcsolatos adatokat gyűjtötte össze.

A családorvos és a szakorvos ilyenkor együtt beszélte meg a beteggel az annak panaszaival összefüggő gondokat.

A specialista rendszeresen jelen volt a családorvosok, közös esetismertetésein.

A doktorok rendszeres telefontárgyalást folytattak betegeikről vagy e-mail útján igyekeztek a legjobb orvosi megoldást megtalálni.

A depresszióról a WEBBetegen!
 • A depresszió kialakulásának okai
 • A depresszió tünetei
 • A depresszió kezelése
 • A depresszió alternatív kezelési lehetőségei
 • Ahol az általános orvos és a szakorvos minden közös beteg esetében folyamatos együttműködéssel igyekezett a diagnosztikai gondokat és a gyógykezelést megvitatni, a betegek gyógyulási eredményei mérhetően javultak.

  Mind a cukorbetegek ellátása, mind a depressziósok állapota lényegesen jobb lett az összehangolt családorvos-szakorvos tevékenység során. Az így kezelt depressziós betegek egy részénél a gyógyszerek adagját csökkenteni lehetett, sőt voltak olyanok, akik a továbbiakban gyógyszerek nélkül, pszichoterápiával is egyensúlyban maradtak.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Home office torna Home office torna

  Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

  A fiatalok online aktivitásának...

  Veszélyben van-e a kamasz, aki bár otthon van, de órákat ül a számítógép előtt? Hogyan hat mentális egészségünkre a lezárások alatt...

  Miként vészelhetjük át a...

  A koronavírus-világjárvány harmadik hullámába lépett hazánk is, ami hatalmas lelki, mentális terhet ró az emberek millióira. A családok, az...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.