Szakorvos és háziorvos - Az együttműködés a legjobb gyógyszer

MTI
megjelent: 2010.03.15.

Az angol kutatók a világ orvosi szakirodalmában 23 olyan dolgozatot találtak, amelyek megbízható technikával vizsgálták a családorvos és a szakorvos együttműködése esetén nyerhető gyógyítási előnyöket.

A családorvos és a pszichiáter szoros kapcsolata a depressziós beteg kezelésében olyan eredményes lehet, hogy végül gyógyszer adására sincs szükség. Az orvosok és a betegek szempontjából egyaránt fontos tudományos dolgozat eredményeit az Annals of Internal Medicine közölte.

A családorvos gyakran kéri betegeinek szakvizsgálatát, ha olyan műszeres beavatkozásra van szükség, mely az általános orvosi gyakorlatban nincsen, illetve olyan speciális ismeretre, melynek szintén nincs birtokában.

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők >>

A helyzet azonban fordítva is gyakori: a szakorvostól, a kórházi osztályról a pácienst további kezelésre, gondozásra valamilyen lelettel, zárójelentéssel visszaküldik a családorvoshoz. Ilyenkor ritkán történik meg, hogy a két doktor közvetlenül is megbeszéli a közös betegükkel kapcsolatos gondokat, tennivalókat, pedig föltételezhető, hogy ez igen hasznos lehetne.

Robbie Foy és munkatársai úgy gondolták, érdemes volna az ilyen, szoros kapcsolat lehetőségeit, módszereit tanulmányozni.

Az angol kutatók a világ orvosi szakirodalmában 23 olyan dolgozatot találtak, amelyek megbízható technikával vizsgálták a családorvos és a szakorvos együttműködése esetén nyerhető gyógyítási előnyöket.

Depresszió és cukorbaj - Hatékony az orvosi együttműködés

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek >>

A munkacsoport két gyakori betegség, a depresszió és a cukorbaj ilyen komplex ellátásával kapcsolatos adatokat gyűjtötte össze.

A családorvos és a szakorvos ilyenkor együtt beszélte meg a beteggel az annak panaszaival összefüggő gondokat.

A specialista rendszeresen jelen volt a családorvosok, közös esetismertetésein.

A doktorok rendszeres telefontárgyalást folytattak betegeikről vagy e-mail útján igyekeztek a legjobb orvosi megoldást megtalálni.

A depresszióról a WEBBetegen!
 • A depresszió kialakulásának okai
 • A depresszió tünetei
 • A depresszió kezelése
 • A depresszió alternatív kezelési lehetőségei
 • Ahol az általános orvos és a szakorvos minden közös beteg esetében folyamatos együttműködéssel igyekezett a diagnosztikai gondokat és a gyógykezelést megvitatni, a betegek gyógyulási eredményei mérhetően javultak.

  Mind a cukorbetegek ellátása, mind a depressziósok állapota lényegesen jobb lett az összehangolt családorvos-szakorvos tevékenység során. Az így kezelt depressziós betegek egy részénél a gyógyszerek adagját csökkenteni lehetett, sőt voltak olyanok, akik a továbbiakban gyógyszerek nélkül, pszichoterápiával is egyensúlyban maradtak.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

  Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

  Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

  Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

  Miként választhatunk új háziorvost bonyodalmak nélkül, s mi a feladatuk?

  A háziorvosi szolgálat működését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerződés alapján, az Egészségbiztosítási Alapból...

  Kalászné Dr. Pintér Anna: számomra az igazi orvos a falusi háziorvos

  Kalászné Dr. Pintér Anna a bölcsőtől a sírig kíséri betegeit. Nincs könnyű helyzetben A nemzet háziorvosa pályázat idei harmadik helyezettje...

  Háziorvosváltás - Mit kell tudni róla?

  A betegnek az egészségügyi törvény (1997 évi CLIV törvény) értelmében bizonyos korlátok között joga van a kezelőorvosát megválasztani. Mit kell...

  Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

  Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly...

  Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

  Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét, ajánlását jelölni kívánt háziorvosáról!

  Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

  A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is –...

  Dr. Kormány Zsolt: az elismerés az összes háziorvosi praxisnak szól

  A Gubacsi lakótelep egy külön kis világ, alig 8oo fő lakja. A családok háziorvosa, dr. Kormány Zsolt 37 éve dolgozik itt. Közel 15oo betege van, nem...

  Leggyakoribb tünetek, leggyakoribb betegségek...

  Felmérések adatai szerint a betegek leggyakrabban rossz közérzet, szédülés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalom miatt fordulnak háziorvosukhoz....

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.