"Képzelt barátja van az unokámnak" - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Az unokámról volna szó. Öt éves és néhány dolgot furcsának találok vele kapcsolatban, képzeletbeli barátja van plédául. Az apjával tartózkodó és elutasító is. Előfordul, hogy öltözködési gondjai vannak. A köldökzsinór a nyakára volt tekeredve, okozhatja ez a gondot?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A képzeletbeli barát fontos segítőtárs lehet az unokája számára, teljesen normális jelenség. Egy amerikai kisiskolások körében végzett kutatás szerint a gyerekek 65% -a számolt be arról, hogy az addigi 7 életévük alatt már volt ilyen képzeletbeli barátjuk.

A fiktív társak létezéséről a szülők negyede mit sem tud, ezért ijedünk meg sokszor, ha a mi gyermekünkről, unokánkról kiderül ez. A gyerekek nem feltétlenül ugyanazzal a figurával töltik egész gyermekkorukat - ez egy állandóan változó folyamat.

Vannak, akik több vagy sorozatosan változó szereplőről számolnak be, akár tízről is egyszerre. Beszélgessenek róla, milyen az a barát, fogadják el normálisnak, így meg tudják teremteni a kapcsolatot a képzeletbeli és a való világ között.

Elhúzódó dackorszak...

A kislány öltözködési szokásai kapcsán kérdéses, hogy senkinek sem hagyja például, hogy bekösse a sálát, vagy ez csak bizonyos személyeknél jelentkezik. Elképzelhető, hogy ez még az elhúzódó dackorszak jele. Nagyon sok gyermek nyaka köré tekeredik köldökzsinór, természetesen az is elképzelhető, hogy az Ön unokája esetében ez szorosabb volt, és kellemetlen élményeket hagyott a tudattalanban.

Abból, amit az édesapjával tanúsított viselkedésével kapcsolatban is írt, inkább azt tatom elképzelhetőnek, hogy az unokájában felgyülemlett feszültség így talál kiutat – az apa elutasításában, illetve a dacolásban.

Hogy honnan ered ez a feszültség, mindezek alapján még nehéz lenne megmondani, fontos lehet itt a szülők kapcsolata, és az általános családi érzelmi hangulat.

A kisgyerekek minden kimondott, vagy ki nem mondott problémára érzékenyen reagálnak. Legyenek a kislánnyal türelmesek, ki fogja nőni ezeket a furcsa szokásokat.

Az elfogadással és megértéssel segíthetnek a legtöbbet, és ebben a segítségben Önnek, mint nagymamának és óvónőnek különösen nagy szerepe lehet! Emellett, ha a leírt jellegzetességek egyre nagyobb súllyal jelentkeznek, és akár problémás viselkedéshez is vezetnek, akkor mindenképpen keressenek fel egy gyermekpszichológust!

A téma cikkei

(WEBBeteg - Ujpál Zsófia)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.