• "Képzelt barátja van az unokámnak!" - A pszichológus válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Az unokámról volna szó. Öt éves és néhány dolgot furcsának találok vele kapcsolatban, képzeletbeli barátja van plédául. Az apjával tartózkodó és elutasító is. Előfordul, hogy öltözködési gondjai vannak. A köldökzsinór a nyakára volt tekeredve, okozhatja ez a gondot?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A képzeletbeli barát fontos segítőtárs lehet az unokája számára, teljesen normális jelenség. Egy amerikai kisiskolások körében végzett kutatás szerint a gyerekek 65% -a számolt be arról, hogy az addigi 7 életévük alatt már volt ilyen képzeletbeli barátjuk.

    Hirdetés

    A fiktív társak létezéséről a szülők negyede mit sem tud, ezért ijedünk meg sokszor, ha a mi gyermekünkről, unokánkról kiderül ez. A gyerekek nem feltétlenül ugyanazzal a figurával töltik egész gyermekkorukat - ez egy állandóan változó folyamat.

    Vannak, akik több vagy sorozatosan változó szereplőről számolnak be, akár tízről is egyszerre. Beszélgessenek róla, milyen az a barát, fogadják el normálisnak, így meg tudják teremteni a kapcsolatot a képzeletbeli és a való világ között.

    Elhúzódó dackorszak...

    A kislány öltözködési szokásai kapcsán kérdéses, hogy senkinek sem hagyja például, hogy bekösse a sálát, vagy ez csak bizonyos személyeknél jelentkezik. Elképzelhető, hogy ez még az elhúzódó dackorszak jele. Nagyon sok gyermek nyaka köré tekeredik köldökzsinór, természetesen az is elképzelhető, hogy az Ön unokája esetében ez szorosabb volt, és kellemetlen élményeket hagyott a tudattalanban.

    Abból, amit az édesapjával tanúsított viselkedésével kapcsolatban is írt, inkább azt tatom elképzelhetőnek, hogy az unokájában felgyülemlett feszültség így talál kiutat – az apa elutasításában, illetve a dacolásban.

     A téma cikkei
   • Gyermeknevelési naptár: az első év
   • Gyermeknevelési naptár: tipegők
   • Gyermeknevelési naptár: óvodáskor
   • Gyermeknevelési naptár: kisiskolások
   • Gyermeknevelési naptár: kiskamaszok
   • Gyermeknevelési naptár: kamaszok
   • Hogy honnan ered ez a feszültség, mindezek alapján még nehéz lenne megmondani, fontos lehet itt a szülők kapcsolata, és az általános családi érzelmi hangulat.

    A kisgyerekek minden kimondott, vagy ki nem mondott problémára érzékenyen reagálnak. Legyenek a kislánnyal türelmesek, ki fogja nőni ezeket a furcsa szokásokat.

    Az elfogadással és megértéssel segíthetnek a legtöbbet, és ebben a segítségben Önnek, mint nagymamának és óvónőnek különösen nagy szerepe lehet! Emellett, ha a leírt jellegzetességek egyre nagyobb súllyal jelentkeznek, és akár problémás viselkedéshez is vezetnek, akkor mindenképpen keressenek fel egy gyermekpszichológust!

    (WEBBeteg - Ujpál Zsófia)

    Legutóbb frissült: 2010.03.11 09:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alvászavar - A pszichológus is segíthet

    Az alvászavarok szervi vagy pszichés eredetűek lehetnek, és maga az alvászavar is számos pszichés és szomatikus problémát eredményezhet.

    Hisztis a gyerekem! - A pszichológus válaszol

    "Egyedülálló anyuka vagyok, a szüleimnél lakunk. Van egy nagyon értelmes 2 éves kisfiam. Mintha nem lenne vele minden rendben..." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

    Hogyan étkezzen helyesen a kamasz?

    Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel az egész nap során. Reggelire kínáljunk az egész családnak zöld- vagy rooibos teát, esetleg tejes italokat. Jó hatású, ha még éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet – ez beindítja a veseműködést.

    Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

    Ugyan egyre több onkológiai osztályon érhető el kifejezetten a daganatos betegekkel foglalkozó pszichológus, ám még bőven van hová fejlődni. Egyrészt abban, hogy a szakorvosok felismerjék: nem elég műteni vagy gyógyszert adni a betegeknek, a betegséggel járó szorongást, lelki hullámvölgyeket is kezelni kell. Másrészt abban, hogy a betegek és a családtagok elfogadják: nem a „bolondoknak” van szükségük pszichológusra.

    Feszültséget is jelezhet a köhögés

    Nem csupán a tüdő vagy a torok betegségét jelzi, ha a gyerek köhög. A jellegzetes, úgynevezett köhögési tikk esetén inkább pszichológus, semmint tüdőgyógyász felkeresése szükséges.

    Ranschburg Jenő sokat tett a gyerekekért

    Ranschburg Jenő nagyon sokat tett a gyerekekért, gyerekeinkért, értünk, hogy jobban tudjunk együtt élni egymással - idézte fel csütörtökön elhunyt pályatársa alakját az MTI kérésére Vekerdy Tamás gyerekpszichológus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.