Autizmus - Új meghatározást kap a betegség?

MTI
megjelent:

A mentális kórképek és azon belül az autizmus diagnózisának módosítását kezdeményezi az Amerikai Pszichiátriai Társaság. A javaslat ellen különösen az Asperger-szindrómában élők tiltakoznak.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság a héten jelentette be, hogy a mentális kórképek, köztük az autizmus meghatározásának módosítását javasolja. Az Aspergerrel élők egy része és szüleik nem értenek egyet azzal, hogy az újonnan ajánlott diagnosztikai útmutatóban nem szerepelne önálló diagnózisként az autizmuson belül az Asperger-szindróma.

Az autizmus világában az Asperger-szindrómával diagnosztizáltakat egyfajta "elit" csoportnak tekintik, mert náluk a kommunikációs nehézségek mellett különleges tanulási készségek lehetnek jelen, amelyek ellensúlyozzák "furcsaságukat". Ehelyett a pszichiáterek az autizmus minden formáját az "autizmus spektrum zavar" megjelöléssel illetnék. A változtatás ellenzői azzal érvelnek, hogy az enyhe tüneteket mutató Aspergereseket megbélyegezné, ha az autizmus diagnózisát kapnák.

A szülők egy másik hányada azonban támogatja a változásokat, mert szerintük ezáltal megszűnne az autizmus különféle formái körül jelenleg fennálló diagnosztikai bizonytalanság.

Az új besorolás hátterében az áll, hogy az autizmus spektrum jellegű zavar, amelynek egészen enyhe, de igen súlyos tünetei is lehetnek. A szakemberek érvelése szerint az átmenet folyamatos a spektrum szélső pontjai között, minden kategorizálás mesterséges.

Asperger-szindróma
Az Asperger-szindrómát, amelynek diagnosztikai elemei közé tartozik a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a zárkózottság, még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni, diagnosztizálni a szakemberek. Az Asperger-szindróma és tünetei

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.