Empatikusabbak a nők - Kutatás

MTI
megjelent:

A férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerik az arckifejezést. Az arckifejezés és a hang kombinációját is hamarabb képesek besorolni. Kutatás.

A montreali egyetem idegkutatói Oliver Collignonnal az élükön színészekkel játszatták el az érzelmeket.

Autizmus - A bezárt világ

Az érzelmi kötődésben megnyilvánuló zavar az autizmus vezető tünete. Ezek a gyermekek nem igénylik a szociális kapcsolatokat. Inkább csak elviselik a gondoskodást, nem kezdeményeznek kapcsolatot, többnyire egyedül játszanak. Nem kezdeményeznek és nem tartanak szemkontaktust, gyakran a testi érintést is nehezen viselik. Nem igényelnek törődést, odafigyelést, simogatást, beszélgetést.
Autizmus - A bezárt világ

Eredményeiktől azt várták, hogy jobban megértsék általa a pszichés betegségeket, például az autizmust - írják a Neuropsychologia című szaklapban.

Az eddigi hasonló kísérletekben többnyire arcokról készült fényképeket mutattak meg az alanyoknak. Collignon és csapata ezzel szemben színészeket alkalmaztak, akik a félelmet és az undort vagy mimikájukkal, vagy egy felkiáltással fejezték ki.

A résztvevők - 23 nő és 23 férfi, mind 18 és 45 év közöttiek - külön látták a színész arckifejezését, vagy hallották a felkiáltást, vagy egyszerre észlelték mindkettőt.

Ezután minél gyorsabban meg kellett mondaniuk, hogy félelmet vagy undort vettek-e észre.

Empatikusabbak a nők, mint a férfiak

A férfiakhoz képest a nők gyorsabban felismerték az arckifejezést. Az arckifejezés és a hang kombinációját is hamarabb besorolták. Ezenkívül gyorsabban felismerték az érzelmeket, ha női színész játszotta el azokat.

A vizsgálat célja nem az volt, hogy megmutassa a nők fölényét bizonyos képességekben, hanem hogy segítse a pszichés zavarok megértését, ezek ugyanis jelentősen különböznek a férfiak és nők között - hangsúlyozta Collignon a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

Fontos példa erre az autizmus, amely lényegesen több férfit érint, mint nőt. Az érintetteknek igen nehezükre esik felismerniük embertársaik érzelmeit.

Egy erősen vitatott elmélet szerint az autizmus nem más, mint a férfi viselkedés szélsőséges megnyilvánulása, amelynek ismérve a csekély empátia. A mostani kutatás bizonyos mértékben alátámasztja ezt az elméletet.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.