• Vudu-halál a modern intézményekben

    Szerző: WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró

    A vudu-halál a modern idősek otthonában, elfekvőkben észrevétlenül, csendesen szedi áldozatait. Mindannyian hallunk hasonló történeteket, de nem vagyunk hajlandók tudomásul venni, hogy test és lélek szorosan összefonódó egységet alkot.

    A vudu-halál fogalma klasszikus értelemben a természeti népeknél a törzsi közösségekben őrzött, a beavatatlanok elől elzárt fétis, majd a tabu megsértésével áll összefüggésben.

    Hirdetés

    Ha egy kíváncsi személy valamilyen vallási képzetből eredő rituális, avagy társadalmi előírást megszeg, s ezen rajtakapják, a közösség azzal bünteti őt, hogy elfordul tőle, kiközösíti az adott társadalomból.

      Idősellátás - nemcsak szociális otthonban

    Nem minden család engedheti meg magának, hogy valamelyik szülő, közeli hozzátartozó gondozásához valaki kiessen a munkából. De megoldást mindenképpen találni kell. Ellátási lehetőségek, amelyek az időseknek, magatehetetleneknek járnak. De ki, mikor és mire jogosult?
    Az idősellátásról>>

    A kiközösített személy reményvesztett lesz, elkülönül a társaitól, lefekszik kunyhójában, élelmet sem vesz magához, s a körülményekhez képest nagyon gyorsan, néhány nap alatt meghal anélkül, hogy orvosilag bármiféle betegség kimutatható lenne nála.

    A tudomány ezt a fajta halált kiközösítéssel járó vagy szociális halálnak, a közösség által kiváltott halálnak nevezi.

    A vudu típusú halál egy másik változata, amikor valaki önként vállalja, anélkül, hogy bárki is kényszerítené erre. Rohanó világunkban is megfigyelhető ez a jelenség.

    Kapaszkodás, kötődések - Testi-lelki kötelékek

    Mindannyian ismerünk olyan idős házaspárokat, akik egymásba kapaszkodva élik le az életüket, majd pedig, ha egyikőjük elindul a Nagy Útra, a másik egy-két héten belül követi.

     

     Kapcsolatfüggőség
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
    A kapcsolatfüggőségről>>

    (Olykor minden kimutatható szervi elváltozás, komolyabb betegség nélkül, egyszerűen „belehal a bánatba”, ahogy mondani szokták.)

    A kapaszkodás már a születés pillanatában elkezdődik, hiszen létezni sem tudnánk édesanya nélkül, ez egy ősi ösztönkésztetés. Kamaszkorban a barátok, majd a társ keresésével folytatódik a kötődések további alakulása.

    A megkapaszkodásra azért van szükség, mert a szoros testi-lelki kötelék indítja el a szeretet kialakulását - ami valójában nemcsak egy elvont fogalom, hanem létező, mérhető bioenergia, ami élettanilag meghatározható, az „emberi anyag” mérhető része.

    Elfekvőben ér véget az élet?

    Az idős emberek kapaszkodói gyakran - ha házastársukat már elveszítették- csak a  gyermekek. Mégis, milyen gyakran találkozni azzal a jelenséggeli, hogy papát-mamát „bedugják” az elfekvőbe, szociális otthonba, azt a látszatot keltve, hogy gondoskodtak szeretteikről - de valójában nagyon hamar elfeledkeznek az idős emberről, aki vagy megtalálja a helyét az új közösségben, vagy- és ez a gyakoribb - magába zárkózik, életkedvét- életenergiáját elveszíti.

      Az időskori elbutulás korai előjelei

    Már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
    Az időskori elbutulás korai előjelei >>

    Mindez testi tüneteket is hordoz magával: étvágytalan lesz, esetleges szervi betegségei, tünetei felerősödnek. Ha az idős ember törékeny lelki egyensúlyát elveszíti, mindez kontrollvesztéssel jár együtt, ami szorongáshoz vezet, ez pedig egy idő után „tanult tehetetlenségbe” csap át, aminek egyenes kifutása a depresszió.

    Ezek az emberek, mielőtt végleg apatiába süllyednének, általában még segélykérő jeleket küldenek a külvilág felé: ilyenkor szoktak „kekeckedni” a nővérrel, mindenért ugráltatják - ez jelzésértékű, innen még van visszaút: törődésre, szeretetre vágynak.

    A modern vudu halál és a többgenerációs családmodell hiánya

    Ha ezt nem kapják meg hozzátartozóiktól, végleg letargiába süllyednek, és bekövetkezik a modern vudu-halál: a kitaszított, kapaszkodók nélküli ember látszólag értelmetlen, hirtelen halála.

    Az a társadalom halálra van ítélve, ahol az erkölcsi elveket, értékrendet felrúgják.

    Pedig az idős emberektől lehetne tanulni - szemléletet, hagyományok őrzését.

    Ha a társadalom újra tudna élni a lehetőségekkel, és kihasználná a többgenerációs családmodell előnyeit, nemcsak a fiatalok járnának jól, de a kórházakban, szociális otthonokban is kevesebb élettelen (látszólag) lélektelen élőhalott ember várná megadóan a sorsát.

    (WEBBeteg - Nyerges Szilvia, újságíró)

    Módosítva: 2009.10.27 19:45, Megjelenés: 2009.10.27 19:45
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

    A krízist megélő emberek segélykiáltását komolyan kell vennünk!

    Sokan tapasztalták már, hogy családtagjuk, barátjuk, munkatársuk élete olyan krízishelyzetbe jutott, amiből egyedül nem láttak kiutat, és a korábbi, stabilnak tűnő személyiségéhez képest megváltozott a viselkedése. A depressziós állapot felé sodródó, az adott élethelyzetét kilátástalannak tartó emberek egyre inkább elzárkóznak a külvilágtól, leépítik a baráti kapcsolataikat is. Saját börtönük foglyai lesznek hatalmasodó és megoldatlannak tűnő terheikkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások