Szemgolyó eltávolítás - Hogyan dolgozható fel a trauma?

Szerző: WEBBeteg

"74 éves édesapám jobb szemén daganatot találtak. Valószínűleg a szemgolyó eltávolítását tartják a legjobb megoldásnak. Hogyan tudom ezt vele közölni és elfogadtatni?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Levélíró!

Véleményem szerint a kezelőorvos feladata lenne beteg édesapjával közölni a diagnózist, a prognózist, így a szemeltávolítás szükségességét is szakorvos tudná igazán indokolni.

További cikkeink

Ha ez a feladat Önre hárul, mindenképpen a beavatkozást követő életkilátásokat fontos hangsúlyozni.

Ha a gyógyulás szempontjából elengedhetetlen a műtét, az azt követő néhány hónap után már SZTK alapon is beszerezhetők jó minőségű szemprotézisek, s ezt nagyon fontos tudatosítani a betegben.

Protézissel teljes életet lehet élni, az életminőség nem szenved csorbát. A felépülés kezdeti időszakában fontos a család támogató, de nem rátelepedő jelenléte.

Bármely testrész elvesztésekor teljesen normális módon gyászreakció megy végbe, ilyenkor nagyobb türelmet, toleranciát igényel az esetenként végletes módon megnyilvánuló beteg.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Különleges táplálkozási zavarok

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is...

A költészet mint pszichoterápiás...

Miért a költészet a terápia egyik legerősebb formája? Április 11. a magyar költészet napja, és remek alkalom a költészet hatalmas terápiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.