"Évek óta nem alszik a férjem - Mi lesz?"

szerző: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

"Férjem 29 éves és már legalább 6-7 éve nem aludt. Nem tudja mi az, hogy álmodni valamit! Nagyon kétségbe vagyok esve, mert attól félek, hogy egyszer a szervezete felmondja a szolgálatot!" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Nagyon súlyos alvási problémák

"A férjem, aki 29 éves már legalább 6-7 éve nem aludt. Nem tudja mi az, hogy álmodni valamit! Az éjszaka minden egyes percével el tud számolni, csak fekszik az ágyban és le van csukva a szeme, de teljesen éber! Én is sokat fel szoktam ébredni az éjszaka folyamán és ő mindig ébren van!
Már mindenféle altatót és nyugtatót, valamikor mind a kettőt egyszerre kipróbálta orvosi utasításra, de semmi soha nem segített. A legerősebb gyógyszereket kapta és még úgy sem tudott aludni! Azt mondja, hogy 2 alkalomra emlékszik, hogy arra kelt fel, hogy reggel van és aludt, de ez is legalább 5 éve volt!
Mit tegyünk? Mi lesz, ha kimerül? Milyen problémái lesznek? Nagyon kétségbe vagyok esve, mert attól félek, hogy egyszer a szervezete felmondja a szolgálatot!"

Alvászavarról talál cikket a honlapon. Utalnék arra, jelezve, hogy tévhit, hogy éveket lehet eltölteni alvás nélkül, hiszen az emberi szervezet felmondja a szolgálatot (1-2 hét után). Tehát igenis pihen/alszik a férje valamikor. Másik tévhit: nem kell mindenkinek álmodnia (vagyis az álom nem feltétele az alvásnak, sőt az alvás minőségének sem feltételenül).

Hiányolom (bár lehet megtörtént) a kórházi megfigyelést (befekvést) ill. kivizsgálást. Hiszen ha valóban annyira súlyos ez a probléma, akkor ezt először ki kell vizsgáltatni. Az alváslaboratóriumokban van műszeres lehetőség, hogy kimutassa, valóban "kikapcsol-e" az agy az alvás idejére.

Arról sajnos nem ír, hogy nappal mit csinál a férje, dolgozik-e, teljes értékű életet képes-e élni. Ugyanis az alvászavar súlyosságát ebből ítéljük meg, nem pedig az alvástartamból ill. hogyan emlékszik erre a férje. Szóval tessék alváscentrumhoz fordulni kivizsgálás ügyében!

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.