• Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az autizmust

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

    Azok a nagyobb lányok, akik az autizmus enyhe formájától szenvednek, gyakran elrejtik a tüneteiket vagy keményebben dolgoznak azon, hogy beilleszkedjenek a társaik közé. A tünetek felismerése azért is fontos, mert a korai diagnózis segít abban, hogy megfelelő támogatáshoz jussanak.

    Az autizmus egyik jellemzője a kommunikációs és interakciós képességek zavara, de a tünetek egyénenként változóak lehetnek.

    Felmérések szerint 2018-ban már minden 59. gyermeknél diagnosztizálták az autizmust, előfordulási aránya pedig a fiúknál négyszer gyakoribb, mint a lányoknál. Lányoknál azért nehezebb a felismerése, mert a tüneteik gyakran nem egyeznek a hagyományos autisztikus személyekével, illetve sokszor elrejtik azokat.

    Hirdetés

    Miért nehéz felismerni az autizmust a lányoknál?

    Az autizmus jóval gyakoribb a fiúknál, ezért a szülők, gondozók és a védőnők is kisebb valószínűséggel keresik lányoknál a betegség tüneteit. A tipikus női és férfi viselkedéssel kapcsolatos sztereotípiák miatt szintén könnyű elsiklani egyes tünetek felett. Sokan úgy gondolják, hogy a lányok természetüknél fogva csendesebbek, visszahúzódóbbak és hajlamosabbak egyedül játszani, mint a fiúk. Ugyanakkor ezek mind az autizmus tünetei is lehetnek.

    Bizonyított, hogy az autizmus egyes tünetei gyakoribbak a fiúknál, mint a lányoknál. Ilyen például a sztereotip mozgások vagy az impulzuskontroll nehézsége. Ezeket a tüneteket felismerni is könnyebb, mint a kommunikációs és szocializációs nehézséget.

    A lányok és a fiúk az autizmus tüneteit is másképp kezelhetik. A lányok gyakran elrejtik a tüneteket és/vagy több időt és energiát fordítanak a szociális viselkedési normák elsajátítására. Emellett az autista lányok nagyobb valószínűséggel tudnak barátságot is kötni, mint az autista fiúk. Mindez elrejti a betegséget, mert még sokan mindig a szocializációs problémákat tekintik a kulcstünetnek.

    Az autizmust sokszor tévesen valamilyen mentális problémával tévesztik össze, mely különben is előfordulhat az autizmussal. A szorongás, depresszió és a személyiségzavarok egyes tünetei megegyeznek az autizmuséval, ami miatt nehezebb felismerni a betegséget.

    Az autizmus stresszt jelenthet a beteg számára, ami különböző viselkedést eredményezhet a fiúknál és lányoknál. A lányok nagyobb valószínűséggel reagálnak a stresszre nem azonnal észlelhető módon, például önbántalmazással, míg a fiúk általában könnyen észrevehető módon, dühvel, rossz viselkedéssel reagálnak, mely megkönnyíti az autizmus felismerését.

    A lányok gyakran tudatosabbak és jobban figyelnek arra, hogy szociálisan beilleszkedjenek a környezetükbe, ezért már kisgyermekkorban is képesek elrejteni az autizmus tüneteit. Lányoknál az életkor előrehaladtával a szociális normák és a barátságok is egyre összetettebbé válnak, így egyre nehezebbé válhat számukra a másokkal való kapcsolat. Mindez azt jelentheti, hogy a tinédzserévekig gyakran nem derül ki az autizmus, hiszen az autizmusról keringő sztereotípiák miatt a szülők, gondozók, pedagógusok és az egészségügyi szakemberek is félreérthetik a lányok tüneteit. Az ilyen sztereotípiák közé tartozik az a feltevés, hogy minden autista érdeklődik a matematika és a tudományok iránt, valamint hogy nem képesek barátságot kötni. Nem könnyíti a korai diagnózist az sem, hogy az autizmus szűrésére szolgáló vizsgálatokat többnyire férfi betegek esettanulmányai segítségével fejlesztették ki, így ezekből a tesztekből hiányozhatnak a lányokra jellemzőbb tünetek.

    A diagnózis módszereinek javításához jóval több kutatás szükséges arról, hogy miben térnek el az autizmus tünetei a nemek között.

    Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    A rutin orvosi vizsgálat során az orvosnak fel kellene ismernie az autizmus korai tüneteit még a gyermek kétéves kora előtt. Ehhez olyan kérdéseket tesz fel, mint például mikor mosolygott, mászott, adott ki hangokat először a baba.

    A korai diagnózis segíti a családot és a gyermeket a megfelelő támogatásban, illetve bizonyos viselkedések megértésében.

    Egyes esetekben a tünetek kevésbé egyértelműek, és az orvos nem tudja diagnosztizálni a csecsemőkori autizmust. Idősebb gyermek számára már létezik szűrővizsgálat. Ez általában egy egyszerű tesztsorozatot foglal magában, ahol ellenőrzik a gyermek beszédét, tanulási készségeit, viselkedését, amit egy autizmusra szakosodott szakemberrel való találkozás követhet.

    Előfordulhat az is, hogy a gyermek egy vagy több autizmussal összefüggő tünetet mutat, de nem autista. A szemkontaktus kerülése vagy a rutinokhoz való kötődés például meglehetősen gyakori személyiségjegyek.

    Az autista gyerekeknek több olyan tünetük is lehet, ami befolyásolja a mindennapi életüket. Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket elrejtik, ám ez stresszt okozhat. Az autista gyerekek emellett sokkal érzékenyebbek a zaklatásra és bántalmazásra. A szülőknek, gondozóknak és pedagógusoknak is tisztában kell lenniük ezzel, annak érdekében, hogy a többi gyermek autizmusról történő felvilágosításával támogassák a betegségben szenvedő gyereket.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; 
    What to know about autism in girls (medicalnewstoday.com)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.07.06 13:03, Megjelenés: 2020.07.06 13:03
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Autizmus, a bezárt világ - Ezek lehetnek a figyelmeztető jelek

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Melyek ezek?

    Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

    Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak

    Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos róluk beszélnünk, és felnyitni a felnőttek, a gyermekek és az iskolatársak szemét. Nem rejtegetheti őket a család, hiszen épp oly szerethetőek és ragaszkodóak, mint egészséges társaik.

    A környezeti mérgek autizmust okoznak?

    Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.