Fatorexia – Az újabb testkép zavar

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével, és sokan még nehezebbnek is látják magukat, mint amilyenek valójában, addig a fatorexiában szenvedők nem érzékelik, hogy kövérek.

A betegség egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen egyre több kövér ember van, aki fatorexiás. Szándékosan nem használom a „szenved” kifejezést, mivel nem biztos, hogy ez olyan zavar, amit a beteg nem akar, noha okozhat problémákat.

Mi a fatorexia?

Látott már olyan kövér embert, aki testhez tapadó ruhát visel, nem törődve azzal, hogy az nem előnyös a számára? Minden bizonnyal fatorexiás személyről van szó, aki nincs tisztában azzal, hogy túlsúlyos. A fatorexiások mikor a tükörbe néznek, vékonynak látják magukat.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a baj azzal, ha valaki elégedett azzal, ahogyan kinéz? Különösen a mai világban, mikor a külsőségeknek olyan nagy szerepük van az életünkben?

Ugyanakkor a fatorexia csöppet sem veszélytelen. Mivel a beteg nincs tudatában annak, hogy kövér, anélkül szedi fel a további pluszkilókat is, hogy észrevenné, mindez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ráadásul a súlyfeleslegtől annál nehezebb megszabadulni, minél később kezdünk neki.

Mindez azt jelenti, hogy az őket teljesen másképp kell motiválni a fogyásra, s mielőtt bármiféle diétával próbálkoznának náluk, tudatosítani kell velük az elhízottságukat.

Mikor beszélünk elhízásról?

BMI: Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. WEBBeteg BMI-kalkulátor
Derék-csípő hányados: Az elhízás típusának meghatározásában komoly segítség a derék (köldök felett kb. 2-3 haránt ujjnyira) és a csípő körfogat arányának értéke (derék körfogat osztva a csípő körfogat értékével), ugyanis a centrális típusú elhízás egészségügyi kockázata jelentős mértékben fokozott. Ilyen, centrális típusú elhízásról beszélünk, ha a fenti hányados értéke nők esetén meghaladja a 0,85-öt, férfiaknál a 0,9-et.
Bőrredő: Főként gyermekeknél alkalmazzák a bőrredő mérést, melynek során 5 ponton mérik a bőrredő vastagságát és tapasztalati képlettel számolják a testzsír mennyiségét.

Mi utal fatorexiára?

  • Kerüli az egész alakos tükröket.
  • A szépség könnyen kontrollálható területeire koncentrál, mint a hajápolás, smink, manikűr, stb.
  • Túlméretezett, állítható, elasztikus öltözék vásárlása.
  • Kivágja a ruhaméretre utaló címkét.
  • Fényképeken igyekszik elbújni.
  • Nyilvánosság előtt csak kis adagokat fogyaszt, ám egész nap nassol.
  • Nagy, színes, díszes ékszerekkel tereli el a hangsúlyt testsúlyáról.

Noha a fatorexia szó hasonlít az anorexiára, a fatorexia nem táplálkozási, hanem testkép zavar, ami olyan szempontból új, hogy itt a pozitív önbecsülés és önbizalom járul hozzá a rossz egészségügyi állapothoz.

Ugyanakkor mindez a tagadáson épül, ami szintén egy módja a problémákkal való megbirkózásnak. A tagadási technika rövid ideig segíthet a problémákban, ám ha valaki hosszabb ideig nem vesz tudomást a valóságról, a betegsége tovább fejlődik!

Ezért a fatorexiát mindenképpen kezelni kell, s a felépülés után fontos a beteg támogatása az egészséges szokások kialakításában.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.