7 tipp hölgyeknek, amivel segíthetnek férjük prosztataproblémáján

Prosztatacentrum
megjelent:

A prosztata problémák jelenleg a változó korú férfiak népbetegségének számítanak Magyarországon – mégsem mernek róla beszélni az emberek. Önnek azonban lehetősége van, hogy segítsen a férjének! Adok 7 olyan tippet, mellyel anélkül segíthet, hogy közben kellemetlenül éreznék magukat!

1. Kocogjanak esténként együtt!

Bizonyított tény, hogy a mozgás gazdag életmód segít a betegségek megelőzésében. Hazánkban azonban valamiért nem szokás harminc fölött sportolni: a munkahelyi stressz után, az ember legszívesebben leülne a tévé elé. Ne hagyja, hogy a megszokás rabjaivá váljanak! Hogyha közösen mennek el esténként sportolni, úgy talán nagyobb kedvük lesz hozzá! Próbálják ki! Kezdetben rövid távon, lassú futással kezdjék. Az sem baj, hogyha megállnak közben. A lényeg, hogy élvezzék a közös sportot!

2. Készítsen salátát tökmagolajjal!

Népgyógyászati adatok bizonyítják, hogy a tökmagolaj jótékony hatással bír a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteire: egy idő múlva csökkeni fog a kellemetlen éjszakai vizelések száma, valamint a férje többi vizelési problémája is jelentősen javulni fog.

A bio boltokban már kaphatóan kiváló minőségű, hidegen sajtolt olajok. Javaslom őket saláták elkészítéséhez, vagy pedig pirítós kenyérre csöpögtetve!

3. Figyelje a meghirdetett szűrési lehetőségeket!

Több helyen tartanak ingyenes, meghirdetett PSA szűréseket. Érdemes figyelni az önkormányzati lapokat, hirdető újságokat, valamint az egészséggel foglalkozó internetes oldalakat! A PSA teszt egy olyan vérvizsgálat, aminek a segítségével meg lehet határozni a prosztatarák esélyét. Tudta-e, hogy a prosztatarák korai felismerés esetén teljes mértékben gyógyítható? Senkinek sem érdemes kitenni magát a veszélynek – nagyon fontos, hogy a férje éljen a szűrési lehetőségekkel.

A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei
A prosztatamegnagyobbodás során jelentkező tünetek az életminőségen sokat ronthatnak, ugyanakkor az állapot napjainkban nagyszerűen kezelhető. Gyanús esetben nem szabad tehát halogatni az orvos felkeresését, és nem érdemes kétes eredményű praktikákkal kísérletezni. A prosztatamegnagyobbodás tünetei és következményei

4. Legyen Ön a tanácsadó!

A férfiak sokszor elhanyagolják az egészségüket. Fölösleges időtöltésnek tartják az ilyen tartalmú cikkek olvasását. Ne hagyja annyiban! Hogyha érdekli a téma, olvasson a prosztata megbetegedéseiről és a gyógyítási lehetőségekről a WEBBetegen!

5. Legyen megértő a férjével!

A változó korban előforduló potenciavesztést sok nő személyes sérelemnek fogja föl: úgy érzi, hogy a férje már nem is érdeklődik iránta, közeledni meg végképp nem akar. Legyen hozzá türelmes, és megértő – hiszen sok esetben egy kezeletlen prosztata probléma van a dolgok hátterében, mely különböző panaszokat okoz, az Ön férje azonban nem mer beszélni róluk. Nézze el neki ezt a viselkedést és támogassa a harcban!

6. Ne adjon túlságosan fűszeres, zsíros ételeket a férjének!

A zsírban tocsogó falatok, a túlzott vörös húsfogyasztás (sertés, marha) növeli a koleszterinszintet. A magas koleszterin szint pedig a szív és érrendszer ellensége, valamint a prosztata betegségek kialakulásához is hozzájárul. A panírozás, és olajos sütés helyett is ajánlott a kímélőbb párolás vagy grillezés.

7. Adjon minél több paradicsomot, görögdinnyét, vagy grépfruitot a férjének !

Mi a közös ezekben a növényekben? Az, hogy ún. likopin források. A likopin természetes antioxidáns, növényi eredetű hatóanyag a karotinok családjából.

A Harvard Orvosi Egyetem szakmai vezetésével, egy hat éves tanulmányban 48000 férfi egészségét vizsgálták. Kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében.

(Forrás: Prosztatacentrum)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.