Prosztatarák gyógyítás protonsugárral

Szerző: MTI

A bevett röntgenes besugárzás helyett szélesebb körben protonsugárral is gyógyítani lehetne amerikai tudósok szerint a férfiaknál leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedést, a prosztatarákot.

Az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban megjelent - két vizsgálatról szóló - tanulmányból kiderül, a protonsugárral történő kezelés ugyanolyan sikeres, viszont lényegesen kevesebb mellékhatással jár.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyításban. A proton egyetlen elektronjától megfosztott hidrogén atom, mely pozitív töltésű. A gyógykezelésre alkalmas protonsugarakat ciklotronban állítják elő, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák.

Jobban irányítható, kíméli a környező szöveteket

A protonsugár viszont sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre mint a Röntgen-besugárzás, mert igen pontosan irányítható és a célba vett daganatra a lehető legnagyobb sugáradag juthat, anélkül hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának.

Floridában Nancy Mendenhall és munkatársai kezeltek 211, különböző súlyosságú prosztatarákban szenvedő beteget protonsugárzással. A kutatók két évvel a kezelés után számoltak be betegeik állapotáról. Az eredmények meggyőzők voltak, a daganat eltűnt, ugyanakkor a környező szöveteket, például a bélrendszert ez a besugárzás nem károsította. A rosszindulatú daganatra zúdítható nagyobb sugáradag pedig lényegesen csökkenti a beavatkozás után a rákos szövetelfajulás kiújulását.

Kés nélküli műtét

A másik tanulmányban 203 férfit kezeltek, ők vagy radioaktív anyag beültetésével kaptak sugárkezelést, vagy protonbesugárzásban részesültek. Az ellenőrző vizsgálatok során az eredmény mindkét kezelési mód alkalmazása után azonosnak bizonyult. A szakértők kiemelték, hogy a protonsugárzással végzett prosztatarák-kezelés vértelen, fájdalom nélküli és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes eljárás.

Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs szükség utókezelésre, a kezelés járóbeteg rendelés útján végezhető, tehát a beteget nem kell fölvenni a kórházba. A protonsugárzás a betegek és az orvosok szerint is "kés nélküli műtét", ezért az új eredmények ismeretében a prosztatarákban szenvedők szívesebben választják ezt a gyógymódot, mint az operációt vagy a röntgenes besugárzást.

A prosztata betegségei

A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, intimtornával és akár a táplálkozással is. A prosztata betegségei és természetes védelme>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Mennyire káros az ismételt...

A röntgensugárzás bármilyen formáját gondosan ellenőrizni kell, illetve úgy szabályozni, hogy a beteg a legkisebb kockázattal járó expozíciónak...

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Prosztatabiopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.