Egy új oltás elpusztítja a prosztata rákos sejtjeit?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Amerikai és brit orvosok jelenleg folytatnak állatkísérleteket egy oltással, mely a prosztata rákos sejtjeinek elpusztítását szolgálja. Ehhez géntechnikailag módosított vírusokat használnak, melyek az egerekben szokatlanul erős immunválaszt váltanak ki a rákos sejtekkel szemben.

Az egészséges szöveteket teljesen megkímélik, súlyos mellékhatásaik nincsenek. Az oltóanyagban lévő vírusokat más rákos betegségek gyógyításában is alkalmazhatják, például hogy a kemoterápia sikerességét javítsák. A tudósok eredményeiket a Nature Medicine című szaklapban tették közzé.

A prosztatarák kezelése

A prosztatarákos beteg kezelése komplex feladat. A terápia megválasztása mindig egyénileg történik a daganat stádiumának, szövettani típusának, a beteg általános állapotának, a prosztatarák mellett meglévő esetleges más betegségek, valamint a PSA meghatározás eredményének figyelembevételével. Bővebben a prosztatrák kezeléséről

„Optimisták vagyunk, hisz legyőztünk néhány olyan alapvető problémát a rákkutatásban, mely az immunterápia hatékonyságát hátráltatta.” - mondja Richard Vile, a rochesteri Mayo Klinika munkatársa.

Eddig oltóanyagként csak bizonyos antigéneket használtak. Rákos betegségek kezelésében többnyire a rákos sejtek felszínéről származó fehérjékkel oltották be a pácienseket, hogy ezzel immunreakciót váltsanak ki. Az ilyen célzott reakció azonban nem elegendő a hatékony gyógyuláshoz. Richard Vile ezért a Leedsi Egyetem Alan Melcher vezette kutatócsoportjával egy új eljárást fejlesztett ki az effektív immunválasz előhívására.

Szimulált vírusinvázió

Az új típusú oltás vírusokat és nagy mennyiségben olyan proteineket tartalmaz, melyek a prosztatasejtek antigénjeit szállítják a szervezetbe. Az oltóanyagra a szervezet úgy reagál, mintha egy vírusfertőzést kellene kivédenie. Az eljárás különlegessége, hogy ezek a vírusok beinjekciózásukkor a sejteknek nem csak egy, hanem majdnem minden antigénjét működésbe hozzák. Ezáltal az immunsejteknek különböző variánsai keletkeznek, és lépnek működésbe, ami az immunreakciót összességében hatékonyabbá teszi.

Az egereken végzett kísérletek szerint a legjobb eredményt azzal érték el, hogy a vírust ismételten beinjekciózták a vérerekbe. Ha az első kezelés nem volt elegendő, az azt túlélő rákos sejteket egy második, hasonló oltással végleg megsemmisítették. Az immunrendszer túlzott reakciója, amitől sokszor tartanak, a kezelés alatt nem következett be.

„Az oltóanyagot még tovább kell fejleszteni, és embereken is tesztelni kell, mielőtt egy nap kijelenthetjük, hogy ez az eljárás rákos páciensek kezelésére is bevethető.” – kommentálta Peter Johnson, a Londoni Rákkutató Intézet vezetője. Kollégája, Vile szerint két éven belül megkezdhetik a klinikai próbákat.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.