• Brachyterápia vagy műtét?

    Szerző: WEBBeteg

    Eredménytelen prosztata brachyterápia esetén mikor jöhet szóba a műtéti eltávolítás? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kezelési lehetőségek

    Amennyiben Önnél aktuális a terápia, a kezelő orvosa részletes tájékoztatást nyújt magáról a kezelésről, illetve a sikertelensége esetén a további lehetőségekről is. A műtéti beavatkozás több tényező függvénye. Ultrahangvizsgálattal ellenőrzik az anatómiai adottságokat, a betegség stádiumát, valamint a PSA értéket.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Ha a betegség a korai stádiumában tart, akkor alkalmazhatják a brachyterápiát. Ilyenkor a tűzdelés ultrahangvezérléssel történik. Amennyiben a betegség stádiuma nem megfelelő, egyéb kezelési lehetőségek is adottak, például a hormonterápia vagy a teleterápia külső sugárforrással. Természetesen, ha nem tűzdelhető, akkor műthető. Mindenképp ajánlott szakemberrel konzultálni, mert csak egy pontos állapotfelmérés után állapítható meg, hogy melyik kezelés a legmegfelelőbb Önnek.

    (WEBBeteg/Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus)

    Legutóbb frissült: 2011.05.18 15:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.