• Átadták a Védőnők a gyermekáldásért díjat

    Szerző: Babacsalogató Alapítvány

    Páratlan önzetlenségük és maximális hivatástudatuk miatt kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem eredményesen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát. A kitüntetést Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

    Védőnői hálózat

    Magyarországon jelenleg csaknem 5 ezer védőnő dolgozik. Legtöbben a területi hálózatban és az iskolákban, de a kórházakban és a családvédelmi szolgálatban is működnek, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál is több mint 100-an vannak állásban.

    Európában csak nálunk létezik védőnői hálózat

    A védőnői díjat a Babacsalogató alapítvány adományozta. A díjátadást megelőző sajtótájékoztatón az alapítvány kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Ősapay György bemutatta az alapítvány népszaporulatot segítő célkitűzéseit, ennek oktatási terveit, valamint beszélt a Babacsalogató ambulanciák rendszerének elindulásáról.

    Szerdán került átadásra a „Védőnői díj a gyermekáldásért” elismerés. Az idei, immár másodszor kiosztásra kerülő kitüntetésre azok a védőnők lettek kiválasztva, akik sokat tettek a gyermekáldás eléréséért. A beérkezett jelölések közül a Babacsalogató alapítvány, pontosabban nevén a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért alapítvány kuratóriuma két védőnő munkáját oklevéllel és anyagi elismeréssel jutalmazta.

    Az alapítvány díját Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehették át Novák Katalintól, az EMMI Család és Ifjúsági ügyekért felelős államtitkárától.

    Hirdetés

    A díjátadón Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke elmondta:  hogy bár a védőnők a várandósság idejének munkásai, fontosnak tartja, hogy egyben a családok boldogságáért is dolgoznak és segítséget nyújtanak a babát tervezőknek a fogamzással kapcsolatos kérdésekben. Mindíg elérhetők, házhoz mennek, szükség szerint szociális területen is segítséget nyújtanak. 

    Következő előadó Novák Katalin volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Beszédében méltatta a védőnői hálózat érdemeit, akik sokrétű munkájukban információhiány esetén szakszerű tanácsaikkal segítik a családokat babatervezés, babavárás időszakában. Kitért a népszaporulati nehézségekre, és kiemelte, hogy a mai fiatalok család- és házasságpártiak, gyermekekre vágyók, ami biztató a népszaporulat jövőjét illetően.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Prof. Dr. Vojcek László, az MTA tagja, a BIK nőgyógyász főorvosa a védőnők munkájának súlyos felelősségéről szólt, akiknek a munkája a várandós és a magzat életéről, esetleges haláláról is szól. A népszaporulat kérdésében kiemelte, hogy a termékenységi szám, azaz hogy egy nőre hány gyermek jut átlagosan egy országban, nem függ az ország és a lakosság jólététől.

    Szeghy Krisztina pszichológiai mentor hangsúlyozta, hogy  mennyire eredményes tud lenni meddőnek látszó párok pszichológiai kezelése. Sok esetben sikerült fogamzást elérnie ilyen pároknál a beszélgetéseik által. Kiemelte készségét az alapítvánnyal való együttműködésben.

    Prof. Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, az alapítvány kuratóriumának elnöke vázolta a népszaporulati nehézségeket Európaszerte, hazánkban. Az okok között kiemelte a mai huszonévesek egzisztenciális bizonytalanságát, a társ iránti felelősséghiányát, a gyakori váltogatott párkapcsolatot, amely gyermekvállalási krízishez vezetett. Hiányolta az egészséges családmintát, hangsúlyozta az ideális apamodell szükségességét. Súlyos problémának nevezte , hogy több, mint félmilliós egyszülős család van Magyarországon, és hogy a gyerekek 50-60 százaléka apa nélkül nő fel.

    Védőnői méhnyakszűrés

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést.

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Hangsúlyozta, hogy ezeknek a kérdéseknek fiatalkori oktatásával mentálisan felkészültebb generációt kellene létrehozni a kormányzat segítségével, amelytől egészséges demográfiai változás lesz várható. Ősapay professzor társadalmi összefogást sürgetett az oktatás, egészségügy területén egyházi és kormányzati támogatással.

    A babát tervezők és a meddőnek látszó párok szakszerű felvilágosítására, tanácsadást kezdeményezett az alapítvány védőnők, orvosok, pszichológusok, dietetikusok bevonásával, akik Babacsalogató ambulanciákon segíthetik a hozzájuk forduló párokat. Az első ilyen ambuláns ellátás Csengerben valósult meg Dr. Arday András főorvos által. A rendezvény végén többek között felszólalt  Tomcsányi István, a Magyar Johannita lovagrend vezetője együttműködést ajánlva egy budapesti Babacsalogató ambulancia létrehozásában.

    Drámaivá vált a népességfogyás Magyarországon

    A „Védőnői díj a gyermekáldásért” kitüntetés nem titkolt szándéka, hogy felhívja a figyelmet a drámaivá váló népességfogyásra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az alapítók, Prof. Dr. Ősapay György, MTA doktor és felesége Dr. Ősapay Klára elmondták: a kormányzat, tudományos és civil szféra összefogása nélkül megállíthatatlan a jelenség.

    Kiemelték: a népszaporulat világszerte krízisben van. Minden ötödik pár meddő. Most kezd igazán reflektorfénybe kerülni a férfimeddőség ténye is, amely azért jelentős, mert kutatások szerint hazánkban például a meddő párok 60 százalékánál a férfiak a felelősek a fogamzás elmaradásáért.

    A kutató házaspár 2016-ban adta át első alkalommal a „Védőnői díj a gyermekáldásért” kitüntetést. A célkitűzés az volt, hogy olyan védőnőket díjazzanak, akik sokat tettek nemcsak a várandósok és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek érdekében, hanem foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát.

    (Babacsalogató Alapítvány)

    Legutóbb frissült: 2017.11.16 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Védőnőkkel teljes a kismamák, a babák és a gyermekek védelme

    Egyetlen európai országban sem létezik a védőnői rendszernek az a formája, ami hazánkba több mint száz esztendeje az egészségügyi tevékenység jótékony kiszolgálója. Joggal tekinthetjük az áldozatos munkát, sajnos a mai napig csekély fizetségért, s a diplomával rendelkező védőnőinket valódi hungaricumnak.

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    A védőnőket is bevonják a méhnyakrákszűrésbe

    Új szereplőként a védőnőket is bevonják a méhnyakrákszűrésbe a betegségből eredő halálozás csökkentése és a szűrésen való részvétel növelése érdekében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken Budapesten.

    A kisgyerekes anyák egészségértése a legjobb Magyarországon

    A magyar családokban a gyermekgondozással, az egészséggel, betegséggel kapcsolatos teendők ma is nagyobb részt hárulnak a nőkre, ezért kiemelten fontos a jövő generáció szempontjából a kisgyermekes anyák egészségértési szintje, azaz hogy mennyire tudnak egészségügyi kérdésekben és az egészségügyi rendszerben tájékozódni és mennyire képesek megfelelő döntéseket hozni a prevencióval vagy a betegségek kezelésével kapcsolatban.

    Folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program

    Folytatódik a védőnői méhnyakszűrés, melynek célja, hogy a célcsoportba tartozó nők a lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a számukra létfontosságú szűrővizsgálatot. A méhnyakszűrési programban az elmúlt két évben a védőnők segítségével közel 54 ezer nő vett részt vizsgálaton, melynek során összesen 1.600 esetben fedeztek fel valamilyen kedvezőtlen elváltozást.

    Életmentő védőnői méhnyakszűrési program

    A védőnői méhnyakszűrési program három éve alatt több mint 15 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, több mint ezer nem negatív leletet találtak - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.