• Hasznos tudnivalók kismamáknak az áldott állapot idejére

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    A várandós édesanyák közülük csak kevesen tudják, hogy a babavárás örömén túl, milyen hivatalos teendők várnak rájuk, s kihez forduljanak elsőként az egészségügyi ellátórendszerben. Az alábbiakban, egyebek mellett, ezekre a kérdésekre adunk választ.

    Szépvölgyi Veronika harmincegy éves kismama júliusra várja kisfia érkezését.

    - Nem tudtuk a párommal, hogy hová induljunk elsőként, amikor bizonyossá vált, hogy babát várok. A szüleink által elmondott korábbi, kismama gondozóhálózat, a védőnői rendszerrel együtt teljesen átalakult az elmúlt évek során – összegzi tapasztalatát Veronika, majd hozzáteszi: - Közös barátainkat kérdeztük meg, akik már gyakorló szülők. Így jutottunk el a magánorvosként is praktizáló nőgyógyászomhoz, aki az első vizsgálatot elvégezte. A kismamáknak egyébként a nőgyógyászati terhes gondozó szakrendelésére kell időpontot kérniük, majd a védőnővel való találkozás során minden adatot rögzítenek. Az alapvizsgálatokat, beleértve a vér-, vizelet vételeket, az ultrahangos ellenőrzést, a testsúlymérést, fogászati szűrővizsgálatot – utóbbit a saját fogorvosomtól kértem-, is elvégezik, s a négyszeri megjelenés kötelezőszerűségét is tudatják. Minden adatot, lelet eredményét a terhes-kiskönyvbe vezetik pontos dátummal.

    Hirdetés

    - Miért kell párhuzamosan az államilag támogatott, illetve a fogadott nő-gyógyásznál is megjelenni? Nem fárasztó ez?

    - Kissé megterhelő, főként munka mellett, de mindennek megvan az oka, és a rendje. Utóbbira azért van szükség, mert a szülés után, az egyszeri anyasági támogatás csak akkor utalható az államilag finanszírozott keretből, ha végigjárjuk a kötelező, és hivatalos ellátórendszert. Ehhez a gondozókönyvbe négy orvosi pecsétet kapunk. Ide, a körzeti nőgyógyász által kijelölt időpontban kell menni, illetve a lakóhely szerint illetékes védőnőt is keresnem kell a tanácsadáson. Ha bármi okból táppénzre megy a kismama még a terhesség idején, a háziorvost kell felkeresnie.

    Az új várandósgondozás rendelete

    Az új várandósgondozás rendelete 2014. július 1-én lépett életbe. A jogszabály szerint a várandóság megállapítása szakorvos feladat. A terhesgondozás komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a kismama, esetenként a választott szülészorvos-, illetve szülésznő együttműködésén alapul. Célja: a kismama egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének, és kockázatmentes megszületésének elősegítése, a veszélyeztetettség, a szövődmények megelőzése, valamint a szülésre, a gyermek korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés.

    A szabad orvosválasztás során a kismama dönti el, hogy ki az a nőgyógyász, akit felkeres, és mikor szeretné ezt megtenni. A magánorvos is teljes körű gondozást végezhet. A leendő édesanyának a szakorvosi lelet birtokában kell elmennie a területileg illetékes védőnőhöz, aki nyilvántartásba, azaz gondozásba veszi. A terhes gondozáson való négyszeri megjelenésről szóló igazolást a védőnő adja ki, aki egyébként is összefogja az ellátás folyamatát. Továbbá: tájékoztatást nyújt a kismamát a várandóssága okán megillető szociális kedvezményekről, az azt biztosító intézményekről, szervezetekről, szükség szerint a munkavédelemről szóló törvény várandósokra vonatkozó előírásairól, egészségmegőrző tényekről. A baba fogadásához szükséges holmik összeállításáról, valamint arról, hogy a kismama mit vigyen magával a kórházba, amit a szülés várható időpontja előtt 2 hónappal már érdemes készenlétben tartani.

    - Mi történik a fogadott orvossal való találkozáskor? – kérdezem Veronikától.

    - Hozzá havonta megyünk a rendelőjébe, és a vizsgálatok után fizetjük ki a magán orvosi díjat. Nem csak a fejlődő baba állapotáról kapunk pontos képet, hanem a saját állapotomról is, és bármilyen kérdésre készséggel válaszol a doktornő. Ez megnyugtató számunkra. Nem kell kapkodni, rohanni, órákat várakozni, és nem maradnak megválaszolatlan kérdések. Ha bármi gond, kétség adódik, a fogadott orvosunk mindenkor a rendelkezésünkre áll. Neki köszönhetjük, hogy a megengedett időszakonként 4D-s ultrahang felvétel is készül a babánkról, ami csodálatos élmény, akárcsak a fejlődését, mozgolódását látni az ultrahangos monitoron hónapról hónapra.

    - Milyen speciális lehetőséggel találkoztak, amivel az állami rendelőben nem?

    A védőnők tevékenysége a baba születése után

    A baba születése után a védőnő tovább gondozza a családot. Egyéni gondozási terv alapján otthonában látogatja, ellátja tanácsokkal az édesanyát, a hatodik hetet követően behívja tanácsadásra a csecsemőjével, és elvégzik a szűrővizsgálatokat immár a gyermekorvossal. Amennyiben táppénzen volt a kismama, az ebben illetékes orvost kell értesíteni, illetve a táppénzes dokumentációkat kikérni tőle.

    Jó, ha a védőnőt is tájékoztatják erről, mert adódhatnak olyan kérdések, melyekre praktikus tanácsokkal azonnal tud válaszolni. A védőnő a szülés után hivatalos értesítést kap a szülőintézetből az újszülött érkezéséről, egészségi állapotáról. – tájékoztatott dr. Kissné Ary Szilvia, védőnő igazgató.

    - Itt tudtuk meg, hogy lehetőség van az egyszeri vérvétel teljes körű elemzésre, ami a baba minden fejlődési rendellenességét kiszűri - elkerülve más, esetleges rizikót hordozó beavatkozást -, amit budapesti laboratóriumban végeznek. Utaznunk nem kellett sem előtte, sem az eredményért. Ennek összege 30 ezer forint, de úgy gondoltuk, inkább mindenre gyűjtünk, csak körültekintő ellátást kapjunk, és a kisbabánk egészsége felől nyugodtak lehessünk. Hogy apás szülés lesz-e? – kérdez vissza Veronika mosolyogva. – Minden attól függ, hogy spontán vagy császármetszésre kerül sor, amit az akkori helyzet dönt majd el, amikor elérkezik a várva várt nap. Addig is, egy tapasztalt szülésznő segít nekem, és a páromnak abban, hogy mi a teendő, ha mégis apás szülésem lesz, s mi történik majd a szülőszobában, mire készüljünk fel a kisfiúnk érkezésekor – zárja gondolatát Szépvölgyi Veronika.

    Kalmár- Kocsor Márta, a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti-, és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére érdeklődésünkre elmondta: nem minden egészségügyi intézményben van lehetőség szülésznő választására, de a fogadott orvos jelen lehet a szülésnél. Ugyancsak kórházanként változik hazánkban, hogy a kismama hagyományos, vagy alternatív szülési módot választ. A szakember kiemelte azt is: érdemes tudni a leendő anyukáknak, és apukáknak, hogy a várandós gondozás alkalmával több esetben történik ellenanyagszűrés az anyai vérből. Amennyiben az ellenanyag szint emelkedik, gondozásba veszik a várandóst, és rendszeresen kontrollálják a kapott eredményeket. Szülés után az újszülött köldökzsinór véréből meghatározzák annak Rh-ját. Ha negatív (mint az édesanyja), akkor nincs teendő. Ha az újszülött Rh pozitív, akkor az édesanyjának 72 órán belül human anti- D immunglobulin profilaxisban kell részesülnie. Az édesapák vércsoportjának meghatározásának nincs jelentősége a szülés szempontjából. Mindezekről érdemes az áldott állapot 9 hónapja alatt pontos tájékoztatás kérni a szakorvostól.

    Jó tudni!

    A GYED - gyermekgondozási díj - azoknak a kismamáknak jár, akik a terhességük előtti 2 évben legalább 365 napot dolgoztak. A GYED- et a munkáltatónál kell igényelni. Ha a kismama munkanélküli, akkor az álláskeresési járadék folyósítása alatt igényelhet CSED –et, majd GYED – et, de ebben az esetben az álláskeresési járadék felfüggesztését kell kérni az illetékes munkaügyi központtól. A GYED maximális összege 2015-ben: bruttó 147.000 forint (nettó 108.780 Ft.)

    A CSED-re - csecsemőgondozási díj, korábbi nevén, terhességi- gyermekágyi segély - az édesanya a gyermek születésének napjától 24 héten át jogosult, a naptári év napi jövedelem 70 százalékában. Amennyiben a kismama már nem kap álláskeresési járadékot, de még mindig munkanélküli, nem kérhet 2015-ben CSED és GYED ellátásokat. Ha a kismama egyéni vállalkozó, akkor a székhelye szerinti Egészségbiztosítási pénztárnál tudja a gyermekgondozási díjat igényelni, amely visszamenőleg maximum hat hónapig jár.

    A GYES - gyermekgondozási segély - 2015-ben 28. 500 forint egy gyermek esetében, ami három éves korig jár. Ikrek születésekor a tankötelessé válás évének végéig kérhető. Tartósan beteg, vagy fogyatékos csemete esetében tíz esztendős korig jár a fenti összeg.

    (WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró)

    Módosítva: 2015.05.26 20:01, Megjelenés: 2015.05.26 20:01
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Alvás terhesség alatt

    A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására. Ez azonban nem mindig könnyű. Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat a pihentető alváshoz.

    Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?

    A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az első hónapokban érzi magát bágyadtnak és kimerültnek sok leendő anyuka. A második trimeszterben a fáradtság a kismamák nagy részénél alábbhagy, majd a terhesség vége felé gyakorta visszatér. Mitől jelentkezhet fáradtság a terhesség során? Milyen módszerek alkalmazhatóak fáradtság ellen? Mi az, amit terhesség során nem tanácsos kipróbálnia? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

    Veszélyes hasizomgyakorlatok szülés után

    A szülés utáni hat hét elteltével sok anyuka szeretne már tornázni. Az alakformáló tréningeknél azonban legyünk óvatosak, bizonyos hasizom gyakorlatok kárt okozhatnak- még akkor is, ha egyenes hasizmaink rendben vannak (lásd előző cikkünk). Milyen hasizom gyakorlatok veszélyesek szülés után?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.