Hasznos tudnivalók kismamáknak az áldott állapot idejére

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A várandós édesanyák közülük csak kevesen tudják, hogy a babavárás örömén túl, milyen hivatalos teendők várnak rájuk, s kihez forduljanak elsőként az egészségügyi ellátórendszerben. Az alábbiakban, egyebek mellett, ezekre a kérdésekre adunk választ.

Szépvölgyi Veronika harmincegy éves kismama júliusra várja kisfia érkezését.

- Nem tudtuk a párommal, hogy hová induljunk elsőként, amikor bizonyossá vált, hogy babát várok. A szüleink által elmondott korábbi, kismama gondozóhálózat, a védőnői rendszerrel együtt teljesen átalakult az elmúlt évek során – összegzi tapasztalatát Veronika, majd hozzáteszi: - Közös barátainkat kérdeztük meg, akik már gyakorló szülők. Így jutottunk el a magánorvosként is praktizáló nőgyógyászomhoz, aki az első vizsgálatot elvégezte. A kismamáknak egyébként a nőgyógyászati terhes gondozó szakrendelésére kell időpontot kérniük, majd a védőnővel való találkozás során minden adatot rögzítenek. Az alapvizsgálatokat, beleértve a vér-, vizelet vételeket, az ultrahangos ellenőrzést, a testsúlymérést, fogászati szűrővizsgálatot – utóbbit a saját fogorvosomtól kértem-, is elvégezik, s a négyszeri megjelenés kötelezőszerűségét is tudatják. Minden adatot, lelet eredményét a terhes-kiskönyvbe vezetik pontos dátummal.

- Miért kell párhuzamosan az államilag támogatott, illetve a fogadott nő-gyógyásznál is megjelenni? Nem fárasztó ez?

- Kissé megterhelő, főként munka mellett, de mindennek megvan az oka, és a rendje. Utóbbira azért van szükség, mert a szülés után, az egyszeri anyasági támogatás csak akkor utalható az államilag finanszírozott keretből, ha végigjárjuk a kötelező, és hivatalos ellátórendszert. Ehhez a gondozókönyvbe négy orvosi pecsétet kapunk. Ide, a körzeti nőgyógyász által kijelölt időpontban kell menni, illetve a lakóhely szerint illetékes védőnőt is keresnem kell a tanácsadáson. Ha bármi okból táppénzre megy a kismama még a terhesség idején, a háziorvost kell felkeresnie.

Az új várandósgondozás rendelete

Az új várandósgondozás rendelete 2014. július 1-én lépett életbe. A jogszabály szerint a várandóság megállapítása szakorvos feladat. A terhesgondozás komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a kismama, esetenként a választott szülészorvos-, illetve szülésznő együttműködésén alapul. Célja: a kismama egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének, és kockázatmentes megszületésének elősegítése, a veszélyeztetettség, a szövődmények megelőzése, valamint a szülésre, a gyermek korai kötődésére, a szoptatásra és a csecsemőgondozásra való felkészítés.

A szabad orvosválasztás során a kismama dönti el, hogy ki az a nőgyógyász, akit felkeres, és mikor szeretné ezt megtenni. A magánorvos is teljes körű gondozást végezhet. A leendő édesanyának a szakorvosi lelet birtokában kell elmennie a területileg illetékes védőnőhöz, aki nyilvántartásba, azaz gondozásba veszi. A terhes gondozáson való négyszeri megjelenésről szóló igazolást a védőnő adja ki, aki egyébként is összefogja az ellátás folyamatát. Továbbá: tájékoztatást nyújt a kismamát a várandóssága okán megillető szociális kedvezményekről, az azt biztosító intézményekről, szervezetekről, szükség szerint a munkavédelemről szóló törvény várandósokra vonatkozó előírásairól, egészségmegőrző tényekről. A baba fogadásához szükséges holmik összeállításáról, valamint arról, hogy a kismama mit vigyen magával a kórházba, amit a szülés várható időpontja előtt 2 hónappal már érdemes készenlétben tartani.

- Mi történik a fogadott orvossal való találkozáskor? – kérdezem Veronikától.

- Hozzá havonta megyünk a rendelőjébe, és a vizsgálatok után fizetjük ki a magán orvosi díjat. Nem csak a fejlődő baba állapotáról kapunk pontos képet, hanem a saját állapotomról is, és bármilyen kérdésre készséggel válaszol a doktornő. Ez megnyugtató számunkra. Nem kell kapkodni, rohanni, órákat várakozni, és nem maradnak megválaszolatlan kérdések. Ha bármi gond, kétség adódik, a fogadott orvosunk mindenkor a rendelkezésünkre áll. Neki köszönhetjük, hogy a megengedett időszakonként 4D-s ultrahang felvétel is készül a babánkról, ami csodálatos élmény, akárcsak a fejlődését, mozgolódását látni az ultrahangos monitoron hónapról hónapra.

- Milyen speciális lehetőséggel találkoztak, amivel az állami rendelőben nem?

A védőnők tevékenysége a baba születése után

A baba születése után a védőnő tovább gondozza a családot. Egyéni gondozási terv alapján otthonában látogatja, ellátja tanácsokkal az édesanyát, a hatodik hetet követően behívja tanácsadásra a csecsemőjével, és elvégzik a szűrővizsgálatokat immár a gyermekorvossal. Amennyiben táppénzen volt a kismama, az ebben illetékes orvost kell értesíteni, illetve a táppénzes dokumentációkat kikérni tőle.

Jó, ha a védőnőt is tájékoztatják erről, mert adódhatnak olyan kérdések, melyekre praktikus tanácsokkal azonnal tud válaszolni. A védőnő a szülés után hivatalos értesítést kap a szülőintézetből az újszülött érkezéséről, egészségi állapotáról. – tájékoztatott dr. Kissné Ary Szilvia, védőnő igazgató.

- Itt tudtuk meg, hogy lehetőség van az egyszeri vérvétel teljes körű elemzésre, ami a baba minden fejlődési rendellenességét kiszűri - elkerülve más, esetleges rizikót hordozó beavatkozást -, amit budapesti laboratóriumban végeznek. Utaznunk nem kellett sem előtte, sem az eredményért. Ennek összege 30 ezer forint, de úgy gondoltuk, inkább mindenre gyűjtünk, csak körültekintő ellátást kapjunk, és a kisbabánk egészsége felől nyugodtak lehessünk. Hogy apás szülés lesz-e? – kérdez vissza Veronika mosolyogva. – Minden attól függ, hogy spontán vagy császármetszésre kerül sor, amit az akkori helyzet dönt majd el, amikor elérkezik a várva várt nap. Addig is, egy tapasztalt szülésznő segít nekem, és a páromnak abban, hogy mi a teendő, ha mégis apás szülésem lesz, s mi történik majd a szülőszobában, mire készüljünk fel a kisfiúnk érkezésekor – zárja gondolatát Szépvölgyi Veronika.

Kalmár- Kocsor Márta, a Kenézy Gyula Kórház Szülészeti-, és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére érdeklődésünkre elmondta: nem minden egészségügyi intézményben van lehetőség szülésznő választására, de a fogadott orvos jelen lehet a szülésnél. Ugyancsak kórházanként változik hazánkban, hogy a kismama hagyományos, vagy alternatív szülési módot választ. A szakember kiemelte azt is: érdemes tudni a leendő anyukáknak, és apukáknak, hogy a várandós gondozás alkalmával több esetben történik ellenanyagszűrés az anyai vérből. Amennyiben az ellenanyag szint emelkedik, gondozásba veszik a várandóst, és rendszeresen kontrollálják a kapott eredményeket. Szülés után az újszülött köldökzsinór véréből meghatározzák annak Rh-ját. Ha negatív (mint az édesanyja), akkor nincs teendő. Ha az újszülött Rh pozitív, akkor az édesanyjának 72 órán belül human anti- D immunglobulin profilaxisban kell részesülnie. Az édesapák vércsoportjának meghatározásának nincs jelentősége a szülés szempontjából. Mindezekről érdemes az áldott állapot 9 hónapja alatt pontos tájékoztatás kérni a szakorvostól.

Jó tudni!

A GYED - gyermekgondozási díj - azoknak a kismamáknak jár, akik a terhességük előtti 2 évben legalább 365 napot dolgoztak. A GYED- et a munkáltatónál kell igényelni. Ha a kismama munkanélküli, akkor az álláskeresési járadék folyósítása alatt igényelhet CSED –et, majd GYED – et, de ebben az esetben az álláskeresési járadék felfüggesztését kell kérni az illetékes munkaügyi központtól. A GYED maximális összege 2015-ben: bruttó 147.000 forint (nettó 108.780 Ft.)

A CSED-re - csecsemőgondozási díj, korábbi nevén, terhességi- gyermekágyi segély - az édesanya a gyermek születésének napjától 24 héten át jogosult, a naptári év napi jövedelem 70 százalékában. Amennyiben a kismama már nem kap álláskeresési járadékot, de még mindig munkanélküli, nem kérhet 2015-ben CSED és GYED ellátásokat. Ha a kismama egyéni vállalkozó, akkor a székhelye szerinti Egészségbiztosítási pénztárnál tudja a gyermekgondozási díjat igényelni, amely visszamenőleg maximum hat hónapig jár.

A GYES - gyermekgondozási segély - 2015-ben 28. 500 forint egy gyermek esetében, ami három éves korig jár. Ikrek születésekor a tankötelessé válás évének végéig kérhető. Tartósan beteg, vagy fogyatékos csemete esetében tíz esztendős korig jár a fenti összeg.

(WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.