• II. Semmelweis Egészségverseny

    Szerző: Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny, amely egyedülálló a középiskolás versenyek történetében, hiszen orvostanhallgatók kortárs oktatás segítségével népszerűsítik az egészségtudatos szemléletet és életmódot a fiatalok körében.

    Március 25-én, a verseny döntőjében 180 középiskolás diák mérheti össze tudását a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában. A verseny szervezője, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete évente több, mint 750 prevenciós órát tart középiskolásoknak többek közt elsősegélynyújtás, drog, alkohol és dohányzás prevenció, valamint kardiovaszkuláris prevenció témakörökben.

    Hirdetés

    A szervezők számára rendkívül fontos volt, hogy személyes kapcsolat is kialakuljon a középiskolás diákokkal, ezért vállalták, hogy a tudásanyagot nem csak papíron, de interaktív formában is átadják a diákoknak, ily módon csupán a verseny kapcsán közel 5000 diáknak tartottak prevenciós órát az ország minden területén.

    Egészen új megközelítésben mérethették meg magukat a verseny egyik fordulójában a középiskolások, hiszen nekik kellett egy egészségnevelő, prevenciós kampányt megtervezniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatták ennek megalkotásához.

    Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét is a prevenció fontosságára. A csapatok kreatívan oldották meg a feladatot, volt, aki az egész iskolának tartott elsősegély oktatást, az egyik csapat elvitte a társait egy közös futásra, többen videót forgattak a helyes elsősegély nyújtás lépéseiről, sőt voltak, akik orvossal készítettek interjút, hogy felhívják a figyelmet a kardiovaszkuláris prevenció jelentőségére.

    A cél az egészségtudatosság

    A verseny nem titkolt célja, a középiskolások egészségtudatosságának és egészségértésének fejlesztése, hiszen az ő korosztályuk az, ahol az intervenciónak hatalmas jelentősége van az egészséggel kapcsolatos attitűdök kialakításában.

    Egy ilyen verseny hatalmas élmény jelent a kamaszok számára, hiszen korban közel álló orvostanhallgatókkal találkozhatnak, akik nem kevésbé lelkesen oktatják, versenyeztetik őket az iskolai kereteken kívüli, sokkal kötetlenebb, felszabadultabb formában.

    Talán ez a hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezők eddigi tapasztalata szerint a diákok nagy energiát fektetnek a felkészülésbe, így egy igazán színvonalas és izgalmas versenyre kerülhet sor évről évre.

    A kezdeményezés fontossága

    A kezdeményezés egyik legfőbb támogatója a Semmelweis Egyetem, melynek oktatói szakmailag is hozzájárulnak az esemény színvonalának emeléséhez. A Semmelweis Emlékbizottság, mely Semmelweis Ignác születésének évfordulóján jött létre, az „anyák megmentőjének” értékrendjét örökíti tovább, szintén a támogatók között van. A döntőben a diákoknak az Semmelweis munkásságával, életével kapcsolatos feladatokat is meg kell majd oldaniuk.

    A verseny szakmai anyagait olyan elhivatott szakorvosok lektorálták, akik szintén nagyon fontosnak tartják és aktívan támogatják is az orvostanhallgatók prevenciós tevékenységét. Nagyon hálásak a szervezők annak a több száz középiskolás tanárnak is, akik felkészítették a csapatokat, illetve elkísérik majd a diákjaikat a márciusi döntőre is.

    A tavalyi izgazmas versenyről

    Tavaly 80 BOE tag vett részt segítőként a döntő fordulójában. Orvostanhallgatók kísérték a csapatokat, valamint ők várták az egyes állomásokon is a döntős diákokat. A középiskolások gyakorolhatták a sürgősségi ellátás alapjait; az egyik feladatuk volt többek között a BLS alkalmazása, valamint a félautomata defibrillátor használata egy hirtelen szívhalált imitáló szituációban, de felmerültek a hasonló helyzetekben elengedhetetlen mentőhívás gyakorlat kérdései is.

    A tavalyi feladatok között voltak még „klinikai esetek” kardiovaszkuláris, szexuálprevenciós és a túlzott alkoholfogyasztás témájában, ahol a versenyzők kipróbálhatták magukat a “gyógyító” szerepében is. A diákoknak a transzplantáció aktuális lehetőségeiről is be kellett számolniuk, sőt véradással kapcsolatos kérdéseket is kaptak az egyik állomáson.

    Bővül a nevezett csapatok száma

    Nagy lehetőséget látnak a szervezők a középiskolásoknak rendezett Semmelweis Egészségversenyben, hiszen így még több diákhoz juthat el az orvostanhallgatók prevenciós tevékenysége. Idén 280 csapat nevezett a versenyre, de szeretnének folyamatosan minél több középiskolást bevonni a versenybe, hiszen úgy látják, nagy az igény a kamaszok körében az ilyen jellegű megmérettetésre.

    A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) tagjai, azaz a verseny megálmodói és főszervezői szeretnének hagyományt teremteni ezzel a versennyel, remélve, hogy ezzel változást hozhatnak az ország jelen egészségmutatóiban és prevenciós szemléletében.

    Részletek a versenyről a Semmelweis Egészségverseny oldalán.

    (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)

    Legutóbb frissült: 2017.03.13 16:58
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem új rektora

    Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor és az egyetem vezetősége jelenlétében tette le esküjét az egyetem 2018. július 1-től hivatalba lépő új rektora, Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónia egy korábban elveszett hagyományt elevenített fel, jelképezve ezzel a tradíció és az innováció összefonódását az egyetem életében.

    Egészségtudatos középiskolások

    Ön tudja, hogy mik a szív- és érrendszeri megbetegedések fő rizikófaktorai? Fel tudja ismerni az agyvérzés tüneteit? Gyakorlatban is tudna elsősegélyt nyújtani a bajba jutottaknak? Hallotta már, hogyan lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát?

    1 élet 2 végzet - A döntés az Ön kezében van!

    Éveken keresztül stresszes, túlhajszolt életet éltem, ennek pedig sajnos meglettek a következményei: kimerültem, a legkisebb problémákra is ingerülten reagáltam és kevésbé tudtam koncentrálni. Egyre gyakrabban ébredtem tarkótáji fájdalomra, és az is előfordult, hogy szaporábban dobogott a szívem.

    Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát

    Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát, mert a megfelelő "egészségműveltség" egyértelműen nemzetgazdasági eredménnyel jár - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa beszélt egy budapesti konferencián.

    Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

    Második alkalommal szervezték meg a középiskolásoknak szóló Semmelweis Egészségverseny döntőjét, amelynek március végén a Semmelweis Egyetem adott otthont. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból három csapat is indult, és az ÖKO-Párt nyert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.