II. Semmelweis Egészségverseny

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
megjelent:

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny, amely egyedülálló a középiskolás versenyek történetében, hiszen orvostanhallgatók kortárs oktatás segítségével népszerűsítik az egészségtudatos szemléletet és életmódot a fiatalok körében.

Március 25-én, a verseny döntőjében 180 középiskolás diák mérheti össze tudását a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában. A verseny szervezője, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete évente több, mint 750 prevenciós órát tart középiskolásoknak többek közt elsősegélynyújtás, drog, alkohol és dohányzás prevenció, valamint kardiovaszkuláris prevenció témakörökben.

A szervezők számára rendkívül fontos volt, hogy személyes kapcsolat is kialakuljon a középiskolás diákokkal, ezért vállalták, hogy a tudásanyagot nem csak papíron, de interaktív formában is átadják a diákoknak, ily módon csupán a verseny kapcsán közel 5000 diáknak tartottak prevenciós órát az ország minden területén.

Egészen új megközelítésben mérethették meg magukat a verseny egyik fordulójában a középiskolások, hiszen nekik kellett egy egészségnevelő, prevenciós kampányt megtervezniük. A verseny bármely témakörét felhasználhatták ennek megalkotásához.

Az egészségnevelő kampány célja, hogy a versenyző középiskolások a saját iskolájukban felkeltsék a többi tanuló figyelmét is a prevenció fontosságára. A csapatok kreatívan oldották meg a feladatot, volt, aki az egész iskolának tartott elsősegély oktatást, az egyik csapat elvitte a társait egy közös futásra, többen videót forgattak a helyes elsősegély nyújtás lépéseiről, sőt voltak, akik orvossal készítettek interjút, hogy felhívják a figyelmet a kardiovaszkuláris prevenció jelentőségére.

A cél az egészségtudatosság

A verseny nem titkolt célja, a középiskolások egészségtudatosságának és egészségértésének fejlesztése, hiszen az ő korosztályuk az, ahol az intervenciónak hatalmas jelentősége van az egészséggel kapcsolatos attitűdök kialakításában.

Egy ilyen verseny hatalmas élmény jelent a kamaszok számára, hiszen korban közel álló orvostanhallgatókkal találkozhatnak, akik nem kevésbé lelkesen oktatják, versenyeztetik őket az iskolai kereteken kívüli, sokkal kötetlenebb, felszabadultabb formában.

Talán ez a hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezők eddigi tapasztalata szerint a diákok nagy energiát fektetnek a felkészülésbe, így egy igazán színvonalas és izgalmas versenyre kerülhet sor évről évre.

A kezdeményezés fontossága

A kezdeményezés egyik legfőbb támogatója a Semmelweis Egyetem, melynek oktatói szakmailag is hozzájárulnak az esemény színvonalának emeléséhez. A Semmelweis Emlékbizottság, mely Semmelweis Ignác születésének évfordulóján jött létre, az „anyák megmentőjének” értékrendjét örökíti tovább, szintén a támogatók között van. A döntőben a diákoknak az Semmelweis munkásságával, életével kapcsolatos feladatokat is meg kell majd oldaniuk.

A verseny szakmai anyagait olyan elhivatott szakorvosok lektorálták, akik szintén nagyon fontosnak tartják és aktívan támogatják is az orvostanhallgatók prevenciós tevékenységét. Nagyon hálásak a szervezők annak a több száz középiskolás tanárnak is, akik felkészítették a csapatokat, illetve elkísérik majd a diákjaikat a márciusi döntőre is.

A tavalyi izgazmas versenyről

Tavaly 80 BOE tag vett részt segítőként a döntő fordulójában. Orvostanhallgatók kísérték a csapatokat, valamint ők várták az egyes állomásokon is a döntős diákokat. A középiskolások gyakorolhatták a sürgősségi ellátás alapjait; az egyik feladatuk volt többek között a BLS alkalmazása, valamint a félautomata defibrillátor használata egy hirtelen szívhalált imitáló szituációban, de felmerültek a hasonló helyzetekben elengedhetetlen mentőhívás gyakorlat kérdései is.

A tavalyi feladatok között voltak még „klinikai esetek” kardiovaszkuláris, szexuálprevenciós és a túlzott alkoholfogyasztás témájában, ahol a versenyzők kipróbálhatták magukat a “gyógyító” szerepében is. A diákoknak a transzplantáció aktuális lehetőségeiről is be kellett számolniuk, sőt véradással kapcsolatos kérdéseket is kaptak az egyik állomáson.

Bővül a nevezett csapatok száma

Nagy lehetőséget látnak a szervezők a középiskolásoknak rendezett Semmelweis Egészségversenyben, hiszen így még több diákhoz juthat el az orvostanhallgatók prevenciós tevékenysége. Idén 280 csapat nevezett a versenyre, de szeretnének folyamatosan minél több középiskolást bevonni a versenybe, hiszen úgy látják, nagy az igény a kamaszok körében az ilyen jellegű megmérettetésre.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének (BOE) tagjai, azaz a verseny megálmodói és főszervezői szeretnének hagyományt teremteni ezzel a versennyel, remélve, hogy ezzel változást hozhatnak az ország jelen egészségmutatóiban és prevenciós szemléletében.

Részletek a versenyről a Semmelweis Egészségverseny oldalán.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.