Elfogadásra tanít a mesekönyv

segitokutya.net
megjelent:

A Kuku és barátai - Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv ötletét Loványi Eszter gyógypedagógus, szociológus szerző személyes tapasztalatai adták. Ugyanis Eszter hallássérülten született. Mindennapjait egy hangjelző kutya, Kuku könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét.

Eszter és Kuku – más kutya-gazdapárosokkal – szemléletformáló programokat tartanak együtt óvodákban, általános és középiskolákban, illetve munkahelyeken. Azt figyelték meg, hogy az óvodás és kisiskolás gyermekek még nagyon nyitottak, természetesként kezeli a sokféleséget, ezért a mesekönyv elsősorban számukra készült, igaz történetek alapján.

mese

A 44 oldalas, Simon Tibor vidám illusztrációival teli, ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült és személyi (pl. autista kisfiút) segítő és terápiás kutyák világának, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel. A mesekönyvben mindent Kuku, a hallássérült-segítőkutya szemszögéből látunk. Kuku a hangok (pl. gazda nevének szólítása) és zajok (pl. ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó) jelzésével segíti gazdája életét.

Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva (pl. ajtón vagy ablakon kopognak). A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus.

„Az iskolának alapvető feladata az, hogy a gyermekekben a segítő magatartást, a másság elfogadását tanítsa, a szemléletüket módosítsa. (…) Ezért, amikor hallottam erről a kiadványról, egyből az jutott az eszembe, hogy valahogy bele kellene csempésznünk a magyar órába, mert kell, hogy azok a gyerekek, akik többségi iskolába járnak, és nem nagyon tapasztalnak sérült, vagy bármilyen fogyatékossággal élő embert a környezetükben, ők is tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk a mindennapokban.” - mondja Ágoston Gyöngyi, a Kodály Zoltán Általános Iskola magyar szakos tanára.

„A könyvet azoknak a szülőknek és szakembereknek (pl. óvópedagógusok, tanítók) ajánlom, akik szeretnék, hogy a gyermekek minél korábban megtapasztalhassák a másságot. Ezek az élmények azért is fontosak, mert ezáltal fejlődik a gyermekek empátiája, számukra nem lesz tabu ez a téma, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni.”- mondja a szerző.

A könyv a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015. április 23-án, „Segítőkutyákkal az integrációért” címmel rendezett konferenciáján került bemutatásra, pályázati támogatással. Az első kiadás csak korlátozott példányszámban jelent meg, de még így is nagy figyelem kísérte és sok pozitív visszajelzés érkezett az Egyesülethez és a szerzőhöz. A mesekönyv ma már kapható könyvesboltokban és megrendelhető a mesekonyv.segitokutya.net/ oldalon.

(Segítőkutya.net)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.