Akkor tudom eljátszani a legtragikusabb történeteket, mikor a legerősebb vagyok lelkileg.

Turay Ida Színház
megjelent:

Keresztes Ildikó Edith Piaf szerepében - „Akkor tudom eljátszani a legtragikusabb történeteket, mikor a legerősebb vagyok lelkileg.” Edith Piaf minden érzést mélyen és őszintén élt meg, legyen szó pozitív vagy negatív érzelemről. Márpedig élete során kijutott neki mindegyikből: szegénység, gyermeke halála, fényes koncertek, csodálók, férfiak.

1947-ben a háború borzalmai után Marcel Cerdan, bokszvilágbajnok rázta fel szerelmével a „kis verebet” „Marcel újra megtanított élni. Megszabadított a keserűségtől és a kétségbeeséstől, amely testemet-lelkemet megmérgezte. Felfedeztette velem, hogy létezik jóság, derű, gyengédség. És felragyogott a világ”. Ebbe a szenvedélyes szerelembe enged betekintést a Turay Ida Színház most készülő Égben maradt repülő című előadása, segítségül hívva a százezrek által ismert és kedvelt Piaf sanzonokat, ezúttal magyarul. A darabot Szurdi Miklós rendezi, Edith Piaf szerepében Keresztes Ildikót láthatják. A bemutató február 20-án lesz a józsefvárosi Kálvária téren.

Keresztes Ildikó Edith Piaf

„Régóta kísért ez a szerep, sokszor mondták, hogy el kéne játszanom. Minden okkal történik, nem véletlen, hogy most talált meg. Életem egyik legjobb periódusát élem, és én olyan vagyok, hogy akkor tudom eljátszani a legtragikusabb történeteket, mikor a legerősebb vagyok lelkileg. Most kezdtem el mélyebben foglalkozni az ő életével. Szeretem megnézni, ki, hogyan alakítja, azokat a szerepeket, amelyeket játszom, most is így volt, de sosem másolok. Ösztönösen játszom, begyűjtöm a képeket, gondolatokat, elképzelem milyen lehetett, és így születik meg egy összetett karakter. Most először fogok sanzonokat énekelni. Piafban nagyon érdekes, hogy alig használ gesztusokat, csak a kezével dolgozik, mégis óriási dolgot tesz. A kevesebb néha több.

Az Égben maradt repülő-ben Marlene Dietrich is feltűnik. Ő is régóta benne van a fejemben. Nem csodálkozom, hogy barátnők voltak, miközben olyan más szociális háttérrel rendelkeztek. Nagyon sok párhuzam van az életükben, ahogy az enyémmel is vannak kapcsolódások. Ezért sokszor szinte azt érzem, nem is kell játszanom, hanem önmagamat kell adnom. Lara De Mare darabja nem egy újabb Piaf életrajz, hanem élete legszenvedélyesebb szerelmét mutatja be. Azt a két évet, amit Marcel Cerdannal töltött. Persze rengeteg visszaemlékezés van benne, így kerekedik ki mégis egy életrajz.

Szurdi Miklóssal most dolgozom először, meglepett mennyire színészcentrikus, alapos és felkészült. Olyan légkört teremt, amelyben öröm próbálni, a legjobbat akarja kihozni mindannyiunkból. Nagyon örülök ennek a találkozásnak, szinte eksztázisban úszunk kollégáimmal, Kurkó J. Kristóffal (Marcel Cerdan), Xantus Barbarával (Dietrich), Hűvösvölgyi Ildikóval, Topolcsányi Laurával, Pásztor Mátéval és Győri Péterrel. Valami nagyon jó dolog van születőben. Azt gondolom, hogy egy olyan darab van készülőben, amit az alkotók és a nézők is ugyanannyira szeretni fognak.”mesélt a készülő darabról Keresztes Ildikó.

A darabban felcsendülnek a Padam, padam; a Milord vagy a Non, Je ne regrette rien jól ismert dallamai.

Bemutató: 2016. február 20. 19:00, Turay Ida Színház

Frissítve: 2016.01.29. 14:35, Megjelent: 2016.01.29. 14:35
Címkék: Színház téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.