Szükségesek a probiotikumok az egészséges étrendbe?

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kísérleti eredmények pontosításához további kutatások szükségesek, de az eddigi tapasztalatok alapján is nyilvánvaló, hogy a probiotikumok számos betegség kezelésében segíthetnek.

Nem létszükséglet, hogy a szervezet külön probiotikumokhoz jusson – például táplálékkiegészítők által -, de kutatások igazolják, hogy ezek a mikroorganizmusok segítik az emésztést, és védelmet nyújthatnak bizonyos káros baktériumokkal szemben, ahogy a szervezetben jelenlevő „hasznos baktériumok” is teszik.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A probiotikumok felvétele nemcsak táplálékkiegészítőkön keresztül történhet, hanem olyan ételekkel is, mint a joghurt, a tej vagy az aludttej, a miszó (erjesztett szójababból) és bizonyos gyümölcs- vagy szójaitalok. Érdemes elolvasni a termékek csomagolását, ahol feltüntetik, hogy tartalmaz-e élő, aktív kultúrát.

A probiotikumok kedvező hatása

Hasmenés esetén a probiotikumok ellensúlyozzák az orvos által felírt antibiotikum bélflórára gyakorolt káros hatását. A probiotikumos kúra segít megelőzni a hüvelyi vagy a húgyvezetéki gombás fertőzések kialakulását, csökkenti a húgyhólyagrák kiújulásának esélyét, és gyors megoldást jelenthet a különböző vékonybél problémákra. Gyermekeknél a tapasztalatok szerint meggátolja az ekcéma kialakulását, valamint enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit.

Néhány kutatás szerint a probiotikumok az általános egészségi állapotra is kedvezően hatnak. Egy svéd kísérlet során alkalmazottak egy csoportjának Lactobacillus reuterit adtak. Az eredmények szerint ezek a dolgozók sokkal kevesebbet hiányoztak légúti panaszok, gyomor bántalmak vagy bélbetegség miatt a munkahelyükről, mint a kontrollcsoportba tartozó alkalmazottak.

A legtöbb ember számára biztonságos az étrend probiotikumos kiegészítése, de a módosítás előtt érdemes kikérni a háziorvos véleményét is.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.