Ne üljünk tétlenül, ha pozitív a HPV-lelet!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Ha az éves szűrés eredményeképpen pozitív lesz a HPV-leletünk, az még korántsem jelent automatikusan rákdiagnózist. A vírus észlelésétől kezdve általában évek telnek el a méhnyakrák kialakulásáig, ráadásul szerencsére az immunrendszer sokszor saját maga is képes legyőzni a kórokozót. (x)

Persze ebben a küzdelemben mi is támogathatjuk a szervezetünket. Ebben segíthet a Colpofix, az egyetlen hüvelyi gélspray, amellyel kezelhetjük, illetve megelőzhetjük a HPV okozta elváltozásokat.

HPV: a rettegett víruscsalád

Bár a nők méhnyakrák miatti halálozásáért legtöbb esetben a humán papillomavírus által okozott fertőzés a felelős, a HPV megnevezés nem egyetlen kórokozót, hanem a vírusok nagyobb családját jelöli, amelybe több mint százféle vírus tartozik. Ezek jellemzően a bőrön és a nyálkahártyákon telepednek meg, nem jelentenek azonban egyformán veszélyt. A legtöbbjük semmilyen észlelhető változást nem okoz a szervezetben, míg az alacsonyabb kockázatúak miatt a nemi szerveken alakulhatnak ki szemölcsök. Rosszindulatú daganatot, például méhnyakrákot pedig csak a magasabb kockázatú vírusok idézhetnek elő.

Pozitív lelet = figyelmeztetés

Önmagában tehát a vírus jelenléte egyáltalán nem jelent rákdiagnózist, főleg nem halálos ítéletet. A pozitív lelet figyelmeztetés: ez esetben a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint ha a HPV nem lenne jelen a szervezetünkben. Innentől kezdve az a feladat, hogy nyomon kövessük a folyamatot: a szokásos éves kontroll helyett félévenként el kell végeztetni a citológiai szűrést, amelynek ismeretében a szakorvos határozza meg a szükséges terápiát. A méhnyakrákot megelőző állapotok ugyanis szinte mindig gyógyíthatók, még abban az esetben is, ha már elkerülhetetlen a műtét – de apró kimetszéssel olyankor is sikeresen megakadályozható a rák kialakulása.

Ezt tehetjük mi önmagunkért

A HPV okozta kóros elváltozásokat mi is befolyásolhatjuk. Sőt, a folyamat akár magától is visszafordulhat, ha megadjuk a szervezetünknek a védekezéshez szükséges külső támogatást. Az egészséges, stresszmentes életmód alapvető fontosságú a vírus elleni küzdelemben. Érdemes leszokni a dohányzásról és a feldolgozott élelmiszerek helyett zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendre váltani. Emellett hasznos segítséget jelenthet a patikában kapható Colpofix gélspray rendszeres használata.

Colpofix – a méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére

A Colpofix vény nélkül kapható készítmény, amellyel kezelhetjük a HPV okozta méhnyaki elváltozásokat, illetve akár meg is előzhetjük azokat. Hatása a következőkön alapul:

  • A Colpofix a hüvelyben az élő szövetekhez tapadó (bioadhezív) filmréteget képez, amely megvédi a méhnyaki-hüvelyi hámfelszínt a külső környezetből származó mikrobák károsító hatásaitól.
  • A készítmény a méhnyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeinek szabályozásával biztosítja a megfelelő szöveti hidratációt, ezzel elősegíti a hámképződést és a méhnyakon lévő elváltozások gyógyulását.
  • A hüvelyi pH-t szabályozó és prebiotikus hatásának köszönhetően helyreállítja és fenntartja a hüvelyflóra egészségét.

A Colpofix hüvelyi gélspray hatásosságát egy 999 páciens bevonásával folytatott klinikai vizsgálat is alátámasztja. Az eredmények alapján a Colpofixszel kezelt nők 96 százalékánál a készítmény használata elősegítette a HPV okozta enyhe fokú méhnyakelváltozások visszafejlődését és az újbóli hámképződést mindössze 6 hónap alatt.

Colpofix hüvelyi gélspray

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Hüvelyi gélspray: így használjuk

A „gélspray” elnevezés egy úgynevezett tixotróp tulajdonságokkal rendelkező gélt takar, amely az alkalmazásakor kifejtett mechanikus nyomás hatására folyadékká alakul át, felvitelét követően azonban ismét gél állagúvá válik. Ez azért előnyös, mert a készítmény folyékony formájában viszonylag egyszerűen bejuttatható, bepermetezhető a hüvelybe, ám onnan – miután ismét kocsonyás állagú géllé alakult – nem folyik ki azonnal, így hatását hosszabb ideig tudja kifejteni.

A készítmény dobozában 10 darab egyszer használatos applikátor található, amelyeket a flakonhoz csatlakoztatva a Colpofix higiénikusan alkalmazható. Egyedi, ergonomikus kialakítása révén az applikátor abban segít, hogy a készítményt egyenletesen és hatékonyan oszlathassuk el a méhnyaki-hüvelyi hámréteg felszínén, ezzel is elkerülve az esetleges visszafolyást. A Colpofix hüvelyi gélspray-t kúraszerűen ajánlott alkalmazni, legalább 3 hónapon keresztül. Mindennap az esti lefekvés előtt kell 5 befúvást végezni, de csak minden kezelési hónap első 20 napján. A 3 hónapos kúra szükség esetén megismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.