Szájápolás a fogkefén túl: a fogselyem felfedezése

Szponzorált tartalom
megjelent:

A szájhigiénia megteremtése, valamint megőrzése kulcsfontosságú, mivel a fogak, valamint az íny megbetegedései komoly gócpontokká válhatnak. Ráadásul az életkor nem válogat, akár már a harmincas évek is megkezdhetőek foghiányos állapotban, s ez garantáltan nem az a típusú forgatókönyv, amire a legtöbben vágynak. (x)

Szerencsére ez könnyedén, napi pár perces odafigyeléssel megelőzhető, ami nem nagy áldozat, miközben az értéke kétségtelenül felbecsülhetetlen.

A fogkefén túl is van élet?

fiatal nő fogat mosIgen! Bár meg kell jegyezni, hogy önmagában egy kiadós, minden részletre kiterjedő fogtisztítás az optimális fogkefe fej segítségével majdnem száz százalékos eredményre képes. A hangsúly, azonban a majdnemen van. A fogköz kitisztítása ugyanis hagyományos fogmosással még elektromos fogkefe bevetésével sem oldható meg. Ez különösen igaz azokra, akiknek a fogaik szorosan helyezkednek el egymás mellett, s a közök nehezen átjárhatóak.

Az első evidens felvetés, hogy milyen gyakran célszerű ezzel a feladattal behatóbban foglalkozni? A köztudatban elterjedt az az általános nézet, hogy hetente, vagy havonta bőven elegendő a fogselyem használata. Ez ellenben távol áll a valóságtól. A szakemberek napi egyszer minimum javasolják a fogköz tisztítását, de akad aki minden egyes fogápolás alkalmával, azaz naponta kétszer, akár háromszor is elvégzi a „munkát”. A két leggyakoribb eszköz közül az egyiket már megemlítettük (fogselyem), míg a másik a fogköztisztító kefe.

Mikor melyikkel érdemes próbálkozni?

A fogselyem tökéletes alternatíva szorosabb fogsor esetén. A selyem könnyedén bejuthat a fogközökbe. A helyes mozdulatsor elsajátítása lényeges, mert fel és le húzogatni nem jó ötlet, így ugyanis a beszorult maradékok nem ki, hanem inkább befelé mozdulnak. Egy gyors, határozott mozdulattal fentről lefelé kihúzható a selyem, s ezzel együtt az esetlegesen ott ragadt szennyeződések is. A selyem, bár általános kategória, de magába foglal számtalan típust, melyek közül a szalagra hasonlító variációk nem egyszer kíméletesebb ápolást tesznek lehetővé. Igazság szerint a puding próbája az evés, azaz megéri kísérletezni, mert így a legkönnyebb ráakadni arra a fajtára, ami mind hatékonyságában, mind kezelhetőségében, mind ízében megfelel az egyéni elvárásoknak.

A másik fogköztisztító, ami alkalmazásra méltó, a kefe. Ez logikusan akkor használható eredményesen, amikor a fogköz kellően méretes ahhoz, hogy a kefe sörtéi beférjenek, és elvégezhessék a feladatukat. E két variáns akár kombinálható is egymással, így még hatékonyabbá válhat a fogápolás.

Íz tekintetében nincsen jelentősége annak, hogy melyik termék lép elő befutóvá, ez egyénileg eldöntendő kérdés, maga az íz nem vesz el, vagy ad hozzá a tisztítás mértékéhez. De nyilván a szájhigiéniát, s ezen keresztül még a közérzetet is befolyásolja. Többnyire a mentolos ízek a legkedveltebbek.

Félre a fogpiszkálókkal?

Igen, ez az a tanács, amit a fogorvosok újra és újra nem győznek kihangsúlyozni. A fogpiszkáló csak arra jó, hogy alattomos módon felsértse a fogínyt, ami ezek után majdnem biztos, hogy begyullad. Étkezés után a maradékok fogmosással, valamint fogköztisztítók alkalmazásával tökéletesen eltávolíthatóak.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.