Hogyan hatnak otthonunk színei a testi és lelki egészségünkre?

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Otthonunk színválasztását elsősorban ízlésünk befolyásolja, amikor azonban lakásfelújítás során a beltéri falfesték megvásárlására kerül sor, érdemes egy kis tudatosságot is csempészni a döntéshozatalba. A színek pszichológiája ugyanis nem csupán hit kérdése: tudományosan bizonyított tény, hogy azok hatást gyakorolnak hangulatunkra, érzelmeinkre és egészségünkre is. Lássuk, hogyan teszik ezt! (x)

A színek pszichológiája

fiatal nő színmintávalMindannyiunknak megvannak a saját kedvenc színei, ahogy azok is, melyek kellemetlen érzéseket váltanak ki belőlünk. Ez több mindentől függhet: az adott szín árnyalatától, a fényviszonyoktól, az aktuális hangulatunktól, személyiségünktől és korábbi tapasztalatainktól, gyermekkori emlékeinktől is.

Az tehát kétségtelen, hogy egyénileg más és más színeket kedvelünk, számos kísérlet és kutatás jutott azonban arra a megállapításra, hogy az egyes árnyalatok bizonyos szinten mindannyiunkra ugyanúgy hatnak. Nem véletlen, hogy a vállalkozások számára a színválasztás a marketingstratégia része, hiszen ennek segítségével a nekik tetsző ügyfélkört vonzhatják be üzleteikbe.

Ezek után nem meglepő az, hogy otthonunk színei nagy mértékben befolyásolhatják, hogy hogyan érezzük ott magunkat: mivel ez a kikapcsolódás, feltöltődés helye, ezért különösen fontos, hogy testi és lelki egészségünket lakásunk színei is pozitív irányba tereljék. A beltéri falfesték megválasztásakor tehát mindenképpen vegyük figyelembe azt, hogy mit szeretnénk elérni vele: pihentető hatásra számítunk, vagy éppen vitalizáló, serkentő környezetre vágyunk? Mindegyik elérhető, csak a megfelelő színt kell megtalálnunk.

Piros – (nem csupán) a szerelem színe

Rendkívül erőteljes szín, mely élénkítő, serkentő hatással bír, fokozza a figyelmet és az éberséget – nem véletlen, hogy a közlekedésben is a veszélyre figyelmeztet. A piros összekapcsolható a fizikai erővel, befolyásolhatja az adrenalin termelődését, növelheti a vérnyomást és a pulzust. Testi egészségünkre a szív- és érrendszeri betegségek, vérképzési problémák esetén lehet pozitív hatással, valamint növeli az étvágyat, így étkezési rendellenességek esetén is segítségünkre lehet.

A piros szín energiával tölt el, és természetesen a szerelem, a szenvedély jelképe, így fokozhatja az érzelmeket, a szenvedélyt. Emellett magabiztosságot ad, hozzájárul a határozott kiálláshoz, erejére tekintettel azonban érdemes inkább kisebb felületeken alkalmazni.

Sárga – a derű és az optimizmus jelképe

A sárga szín frissességet, pozitív energiát sugároz, ezáltal hozzájárul a stressz csökkentéséhez. A napfényt idézi, így különösen rossz időben érezhetjük kedvező hatásait. Pozitívan hat az idegrendszerre, segíti az emésztőrendszer működését és a máj méregtelenítő funkcióját, megemelheti vérnyomásunkat, ráadásul hasznos lehet a csontokkal kapcsolatos betegségek, reumák kezelésében.

Lelkünk szempontjából az egyik legtöbb pozitív hatással járó szín, hiszen optimizmusra, vidámságra sarkall, ezáltal csökkenti a stresszt, de akár a depressziót is. Ösztönzi a kreativitást, segíthet az új ötletek megtalálásában, serkenti az agyi funkciókat és javítja a koncentrációt, így a tanuláshoz is segítségünkre lehet. A sárga a kommunikáció színe, így hozzájárul a kellemes baráti beszélgetésekhez, ráadásul erősíti az önbizalmat és a tisztánlátást, így segítségünkre lehet a fóbiák leküzdésében is.

Számos pozitív hatása mellett oda kell figyelni az arányokra, túlzott mértékben ugyanis fáradtságot, letargiát okozhat.

Narancssárga – a vitalitásért

Egy igazán népszerű szín, mely számos, főként fiatalok lakta otthon uralkodó árnyalata. Serkentő hatása miatt emelheti az energiaszintet és az aktivitást, így mozgásra ösztönöz, felfrissít, növeli az erőnlétet, de akár görcsoldó hatása is lehet. A piroshoz hasonlóan javítja az étvágyat, így kóros fogyás esetén hasznunkra válhat, ezen kívül helyrehozhatja az emésztőrendszer nem megfelelő működését. Kedvezően hat a vesére és az epére, de a nemi működésre és az immunrendszerre is.

A narancssárga remekül hat a lélekre is, hiszen javítja a hangulatot, pozitív érzéseket és örömet sugároz, növeli az önbizalmat és elősegíti az optimista gondolkodást: a rossz hangulat és a depresszió ellen az egyik legjobb választás. Ezen kívül energiát ad és növeli a kreativitást, segíti a gondolatok és az inspiráció áramlását, így a dolgozószobába is jó választás lehet, mivel a munkakedvünkre is kedvezően hat.

Természetesen itt is fontos a mértékletesség, a sok narancs ugyanis komolytalanságot, felületességet is sugallhat.

Zöld – vissza a természetbe

A zöld a nyugalom, a harmónia és az egyensúly színe, nem meglepő tehát, hogy segíthet csökkenteni a stresszt, valamint megnyugtatja az idegrendszert. A zöld a legpihentetőbb szín, így enyhíti a szemfáradtságot, valamint segíthet különböző szembetegségek esetén. Pozitívan hat a szív- és tüdőbetegségekre, serkenti a vérkeringést, de megfázás, fejfájás esetén is érezhető pihentető hatása. Segíthet a vízhiányos, ráncosodó bőrön és az ízületi gyulladásokon is – nem véletlen, hogy a zöld szín jelenléte a kórházakban is nagyon gyakori.

A szín frissességet és megújulást hordoz magában, így segíthet akkor, ha új, ismeretlen helyzetben találjuk magunkat.Hozzájárul a belső békénk megtalálásához, az érzelmi stabilitás eléréséhez. Figyelemmel arra, hogy nyugodt környezetet teremt, segíti a koncentrációt, így a munkavégzést vagy tanulást is. Növeli a boldogságérzetet, ellazít, lenyugtat, így idegesség ellen tökéletes választás, hiszen a stressz-szintünket is csökkenti.

Kék – a béke szimbóluma

A kék nyugalmat, stabilitást sugároz: a békesség, tisztaság színe, így fizikai állapotunkra is több szempontból kedvezően hat. Hűsítő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, így segíthet a gyulladások, láz, torokfájás vagy asztma leküzdésében. Megkönnyíti az elalvást, így hálószobába, gyerekszobába tökéletes választás.

Megnyugtató hatása miatt segít a stressz csökkentésében, az idegek megnyugtatásában. Növeli a koncentrációt, a teljesítőképességet, segít fókuszálni és tisztába tenni gondolatainkat, így a kommunikációs készségekre is kedvezően hathat.

Tegyünk egészségünkért otthonunkban is

Lakásunk színei mélyebb hatással vannak ránk, mint gondolnánk. Természetesen az esztétikai szempontok is fontosak, a festékválasztás során azonban érdemes tudatosan tervezni, hiszen a megfelelő színek használatával észrevétlenül formálhatjuk jólétünket, testi és lelki egészségünket is pozitív irányba.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.