Támogassuk immunrendszerünket!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Immunrendszerünk egy rendkívül komplex hálózat, amelynek nagy része azon dolgozik, hogy szervezetünk védekezni tudjon a kórokozókkal szemben. Mi kell ahhoz, hogy ez a kényesen felépített rendszer jól működjön? (x)

Testünket elképesztően sokféle sejt alkotja, mindegyiknek helye és feladata van a szervezet egészséges működése során. Az immunrendszerünk is többféle sejtből, szövetből, illetve szervből áll, amelyek legfontosabb feladata, hogy megvédjék szervezetünket a számára idegen és káros anyagoktól, mint például a kórokozó baktériumoktól és vírusoktól. Az immunrendszer működése alapvetően abban rejlik, hogy a szervezetünkbe bekerülő kórokozókat az immunrendszer bizonyos sejtjei felismerik, majd pedig ezt követően a lehető leggyorsabban hatástalanítják.

Az immunrendszer sejtes elemei a vér- és nyirokkeringéssel a test minden részébe eljutnak, megtalálhatók mindenütt, ahol szervezetünk a külvilággal érintkezik a táplálék vagy a levegő révén. Csoportosulásokat alkotnak a szájban, légutakban, a bélcsatorna falában és a bőrben is, amelyek itt azonnal elpusztíthatnak bármilyen kórokozót, ami ezen az úton át kerülne be a szervezetünkbe. Ez a folyamat a velünk született vagy öröklött immunitás eredményeképpen jön létre.

A szerzett vagy más néven adaptív immunitás – ezen az elven működnek a védőoltások is – az életünk során fokozatosan alakul ki, és a sejtek egy speciális csoportjához (B- és T-limfociták) kötött. Bizonyos esetekben a kórokozók átjutnak a szervezet elsődleges védvonalán, fertőzést okoznak, ekkor a sejtek azonosítják és elpusztítják ezeket a kórokozókat. Ezzel egyidejűleg azonban képesek a kórokozók speciális összetevőit megjegyezni, és ezt az információt hosszabb távon „elraktározni”. Egy esetleges jövőbeni fertőzés alkalmával a sejtek felismerik azokat a kórokozókat, amelyekkel korábban már találkoztak és egy komplex folyamatot révén működésbe hoznak olyan más sejteket, melyek a lehető leggyorsabban megpróbálják semlegesíteni a kórokozókat, még mielőtt komolyabb fertőzés alakulna ki.

Az immunrendszer üzemanyaga

Béres csepp használata
További információért kattintson a képre!

Az immunrendszer bonyolult, kifinomult működése a tápanyagok mindegyikét igényli, azaz szüksége van energiát biztosító fehérjékre, szénhidrátokra és zsírokra, vitaminokra és ásványi anyagokra és nyomelemekre is. Nagyon fontos ezeknek nem csak a mennyisége, hanem az egyensúlya is.

Elméletileg a kiegyensúlyozott, vegyes és változatos táplálkozással biztosítható az immunrendszerünk számára szükséges tápanyagok legtöbbje. Azonban ezt a gyakorlatban elérni ma már sokkal nehezebb, mint mondjuk néhány évtizeddel ezelőtt. Elsőre ez nagyon furcsának tűnhet, hiszen a boltok polcai tele vannak, jobbnál-jobb élelmiszerek kínálják magukat, és télen is vásárolhatunk friss zöldségeket és gyümölcsöket. A titok, mint oly sokszor, most is a részletekben rejlik – épp úgy, ahogy korábban Béres József kutatásainál is.

Mennyiség és minőség

Mennyiségi éhezésnek nevezik azt, amikor valaki nem jut elegendő élelemhez. Ez leginkább a fejletlen vagy a fejlődő országokban van jelen, de a mélyszegénységben élőknél még ma is bárhol előfordulhat.

Hazánkban a vonatkozó kutatások szerint inkább csökkentenünk kellene a bevitt kalóriák számát, de a táplálkozással foglalkozó szakértők sokszor hívják fel a figyelmünket arra, hogy a minőségi éhezés viszont nálunk is jelen van, és akár társadalmi szintű problémákat okozhat.

A minőségi éhezés során egyes létfontosságú tápanyagból – vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből – a szükségesnél kevesebbhez jut a szervezetünk, esetleg a táplálkozásunkban van olyan hiba, amely miatt nem hasznosulnak megfelelő mértékben. A legtöbb esetben azonban mégsem táplálkozási hibát találunk a minőségi éhezés hátterében, hanem azt, hogy az élelmiszerek, különösen a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma megváltozott, a néhány évtizeddel ezelőttihez képest jelentősen csökkent, így előfordulhat, hogy bizonyos elemeket pótolnunk szükséges.

Fiatal nő Béres cseppet önt a pohárba
További információért kattintson a képre!

Egy világraszóló felfedezés

Béres József már munkássága elején felfigyelt arra, hogy mennyire meghatározza a növények egészségét a talaj összetétele. Ugyanaz a növény jól fejlődik és ellenáll a betegségeknek, ha megfelelő ásványi anyag-ellátottságú földben növekszik, és megbetegszik, ha bizonyos nyomelemek hiányoznak az éltető közegből. Rengeteg kísérlettel növényi és állati szervezetekben egyaránt sikerült mindezt bizonyítania, melyek végül elvezettek az ember anyagcserefolyamatainak es immunrendszerének tanulmányozásáig, ahol hasonló következtetésekre jutott.Tehát, ha jól működik az immunrendszerünk, képes megbirkózni a kórokozókkal, és kisebb valószínűséggel betegszünk meg.

Ehhez az is szükséges, hogy biztosítsuk számára a megfelelő mennyiségű létfontosságú elemeket, és megőrizzük ezek egyensúlyát.

A megelőzés fontossága

Szervezetünk bonyolult egyensúlyok tökéletes rendszere, ám mint minden összetett rendszer, nagyon érzékeny a környezetére. A mai kor emberét számos olyan hatás éri, amely ezt az egyensúlyt folyamatosan és egyre növekvő mértékben megbontani igyekszik: ide sorolhatjuk a környezetszennyezést, a kemikáliák, műtrágyák, mesterséges anyagok használatát, ezáltal a talaj és a növények elszegényedését, de még a stresszt is. Ha immunrendszerünk meggyengül, nem lesz képes ellenállni a kórokozók támadásának sem.

Béres Csepp Extra és Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek, vény nélkül kapható gyógyszerek.
Alkalmazása javasolt nyomelempótlásra az immunrendszer működésének, a szervezet ellenállóképességének támogatására.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.