Ha támad a nátha, harcoljunk ellene természetes módon

Szponzorált tartalom
megjelent:

A csípős hideg beálltával fázósan tekerjük körbe nyakunkon a sálat, elkél már a meleg kabát és a sapka is. Esős időben, ha elázunk, forró fürdő után egy csésze teával bújunk ágyba. Igyekszünk megelőzni a bajt, reggel mégis gyakran kaparó torokkal, eldugult orral, tüsszögve, fejfájósan ébredünk. Szerencsére a természet ilyenkor is a segítségünkre siet. (x)

Nem a hideg, hanem a vírusok a felelősek

Bár a hideget tesszük felelőssé, a náthát mindig vírusok okozzák. Az, hogy szervezetünk ellen tud-e állni, függ a vírusok számától, fertőzőképességüktől, immunrendszerünk felkészültségétől és az életmódunktól. A náthavírusnak több mint kétszáz vállfaja van, ezért nem szerzünk soha védettséget, és fertőződünk meg újra meg újra.

A vírussal szemben az antibiotikumok hatástalanok, csak feleslegesen borítják fel a szervezet egyensúlyát. A legtöbb, amit tehetünk, hogy a tüneteket enyhítjük. Ezt azonban nem szabad elbagatellizálni, mert különben súlyos szövődmények (arcüreg- és középfülgyulladás, légcsőhurut, hörghurut) is kialakulhatnak. Ekkor már „felülfertőződésről” beszélünk, amit bizonyos baktériumok okoznak.

Ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz! Természetesen sokat tehetünk azért, hogy a helyzet ne forduljon ilyen komolyra. Itt is a megelőzés a legfontosabb. Aki mozog – télen is szabad levegőn! –, egészségesen táplálkozik, pótolja szervezete megnövekedett vitaminszükségletét, és igyekszik kivédeni a mindennapi stresszhatásokat, nagyobb sikerrel szállhat szembe a betegséggel. Ha mégis megtörténne a baj, szerencsére sok olyan természetes segítség van, amellyel gyengéden, de hatásosan vehetjük fel a harcot a nátha tünetei ellen.

Segítség a természet ősi konyhájából

Vitaminok

Náthás időszakban fontos szervezetünk C-vitamin-utánpótlása. Ilyenkor a napi ajánlott 35-60 mg helyett ennek többszöröse vihető be a szervezetbe. (Vigyázat! A tartósan magas bevitel vesekőképződésre hajlamosít!) Természetes C-vitamin-forrás egyebek között a citrom, a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli és a csipkebogyó.

Hogyan hat?

Mivel a náthavírus a nyálkahártyán megtelepedve gyulladást idéz elő, a C-vitamin nyálkahártyavédő hatása miatt tökéletes ellenszer.

+ 1 tipp

A C-vitamin hőre érzékeny vegyület, ezért a csipkebogyóteát nem szabad főzéssel vagy forrázással készíteni, csak áztatással, és a citromot se facsarjuk közvetlenül a forró teába!

Torma, hagyma, méz

A természet minden bajra kínál orvosságot, és a spájzban legtöbbször ott lapul a segítség. A méz jótékony hatása a torokfájásra közismert, de a torma, a vörös- és fokhagyma is tökéletes háziszer meghűléses betegségek idején.

Hogyan hat?

A vöröshagyma kitűnő vitaminforrás: B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor van benne. Kéntartalmú illóolaja – akárcsak a fokhagymának – baktériumölő hatású, tisztítja a tüdőt, oldja a hörgők görcsét, csökkenti a fejfájást, enyhíti a köhögést és a torokfájást. A félbevágott hagyma illatát belélegezve csökkenthetjük az orrdugulást. A tormában lévő izotiocianát hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. A hársfaméz gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva felerősíti a hatásukat.

+ 1 tipp

Férfiak állítólag a meleg, mézes sört hasonlóan jó eredménnyel kortyolgathatják. Este fél liter felmelegített sörhöz keverjünk 4 evőkanál mézet!

A nagymama húslevese

Aki nyomta már az ágyat meghűléssel, tudja jól, hogy a nagymama gőzölgő húslevesénél jobb orvosságot egy patikus sem ajánlhatna.

Hogyan hat?

Összetevőinél fogva – tyúkhús, hagyma, burgonya, sárgarépa, zeller, pasztinák és petrezselyem – a húsleves csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és a köhögési ingert, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz.

+1 tipp

Házi húslevesünk hatását különböző fűszerek hozzáadásával fokozhatjuk. A chili paprika, a curry és a cayenne bors csípősségét okozó kapszaicin ugyanis enyhíti az orrdugulást, a többi összetevő pedig vírus- és baktériumölő hatású.

Reventil orrsprayEctoin: az egysejtűek titkos fegyvere

Ha a fenti tippek mellé szükség lenne kiegészítő segítségre a legkellemetlenebb tünet, az orrdugulás ellen, válasszunk olyan, természetes összetevőjű orrspray-t, mint a Reventil, amely ectoint tartalmaz. Ezt a természetes sejtvédő molekulát olyan apró, egysejtű élőlények termelik, amelyeknek muszáj volt kifejleszteniük egy igazán hatásos fegyvert a túlélésük érdekében. Ezek a mikroorganizmusok olyan zord körülmények között – gejzírekben, sós tavakban, sivatagban – élnek, ahol erősen védeniük kell magukat a kiszáradástól.

Hogyan hat?

Az ectoin nagy vízmegkötő képessége segítségével a sejtek körül olyan vizes védőréteget képez, amely megóvja azokat a környezet káros hatásaitól, így elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját, és mérsékli annak kiszáradását. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz, amely jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, illetve a szaglás és ízérzékelés zavarát.

+1 tipp

A tartósítószermentes Reventil orrspray akár egy hónapig is használható, és nem okoz hozzászokást. Gyermekeknél is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.