Viszket és piros? Megvakarni tilos!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az ekcéma száraz, viszkető kiütéseket okozó bőrbetegség, amelynek számos oka lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a tél nem tesz jót az ekcémára hajlamos bőrnek, sőt kifejezetten számítani lehet a tünetek súlyosbodására. Lássuk, mi lehet ennek az oka? (x)

A kinti száraz, hideg, szeles időjárás igénybe veszi a bőrt. Kiszárítja, és sérül a bőr védőrétege. Ezt tovább fokozza a benti fűtés, ami szintén szárítja a levegőt, és így a bőrt, vagy a forró fürdő és zuhany, ami oly jól tud esni egy hideg nap végén. Ezért érdemes odafigyelni a megfelelő bőrápolásra, amivel megelőzhetjük a bőr kiszáradását, és így az ekcéma támadását.

Néhány jó tanács:

  • ekcémás kézKerüljük a hosszú, forró fürdőzéseket, helyette használjunk inkább kellemesen meleg vizet, és ebben fürödjünk rövidebben vagy zuhanyozzunk le.
  • Mindig használjunk fürdőolajat vagy hidratáló tusfürdőt, fürdés után pedig kenjük be magunkat testápolóval. Ügyeljünk arra, hogy kizárólag olyan kímélő kozmetikumokat használjunk, amelyek elősegítik a bőr védőrétegének a megőrzését, és megvédik a kiszáradástól.
  • Fogyasszunk télen is megfelelő mennyiségű, kb. 2 liter folyadékot naponta, lehetőleg víz formájában, hogy belülről is hidratáljunk magunkat.
  • Táplálkozzunk egészségesen, mert a megfelelő tápanyagbevitel egész szervezetünk, így bőrünk egészségének a megőrzését is támogatja.
  • Ügyeljünk a megfelelő páratartalomra. Mivel a fűtés szárítja otthonunk és munkahelyünk levegőjét, érdemes beszerezni egy párologtatót.
  • Mindig jól szellőző, természetes anyagokból (pl. pamutból) készült ruhát viseljünk, hogy bőrünk megfelelően tudjon szellőzni.
  • Érdemes még odafigyelni a mosószerekre, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt. Használjunk kifejezetten érzékeny bőrre való mosószert és öblítőt, és öblítsük ki ezeket is minél alaposabban a ruhákból. Manapság már a mosógépek programjai is lehetővé teszik a többszörös öblítést.

piros női hátHa pedig mégis kialakul az ekcéma, nagyon fontos, hogy ne vakarjuk el, bármennyire is viszket. A vakarással ugyanis csak tovább rontunk a helyzeten, még nehezebben fog begyógyulni a sérült bőr. Ilyenkor jól jöhet egy olyan készítmény, ami képes csillapítani a viszketést. Ez gyermekeknél különösen fontos, mert ők sokkal nehezebben állják meg a vakarózást. Hallott már a Supradermről? A Supraderm 10 mg/g gél egy vény nélkül kapható gyógyszer, hatóanyaga egy difenhidramin nevű antihisztamin, mely helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik, és képes csillapítani a különböző eredetű bőrviszketést, így a viszkető ekcémát is. Ráadásul gyorsan és látható nyom nélkül felszívódik.

A Stada Hungary Kft. által támogatott szponzorált tartalom.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük?

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Ekcéma
Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat. Táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, kozmetikum vagy ékszerek?
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.