Hormonmentes terápiák hüvelyszárazságra

Szponzorált tartalom
megjelent:

Cikkünkben összefoglaljuk azokat a terápiás lehetőségeket, amelyek hormonmentesen segíthetnek a menopauzával járó, vagy egyéb, speciális élethelyzetben lévő nők esetében előforduló intim panaszok, kiemelten hüvelyszárazság esetén. (x)

A hüvelyváladék termelődése már serdülőkorban, a legelső menstruáció jelentkezése előtt megkezdődik, és a termékeny életkorban állandó. A váladékot a méhnyaknál található mirigyek, a hüvelynyílás két oldalán lévő Bartholin-mirigyek, illetve a húgycső két oldala melletti Skene-mirigyek termelik. A hüvelyváladék elsődleges szerepe a fogantatás biztosítása, azáltal, hogy megkönnyíti a behatolást, illetve ideális közeget biztosít a spermiumok számára, hogy azok eljuthassanak a méhen át a petevezetékbe. Ezen kívül fontos szerepet játszik a hüvelyflóra egyensúlyának megtartásában és a fertőzések megakadályozásában, mert olyan jótékony mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek fenntartják a hüvely enyhén savas pH-ját, és megakadályozzák, hogy a káros baktériumok túlzottan elszaporodjanak. Az egészséges hüvelyváladék áttetsző vagy fehéres színű, nincs kellemetlen szaga, az állaga pedig a menstruációs ciklustól függően változik.

Hormonhiányos állapotban megváltozik a hüvelyhám

A változókor, vagyis a menopauza elérkezésével ennek a váladéknak a mennyisége egyre kevesebb lesz, aminek oka a petefészkek egyre csökkenő, majd megszűnő ösztrogéntermelésében rejlik. Az ösztrogénszint csökkenésével a hüvelyhám sorvadni kezd, elvékonyodik, és az ezzel járó atrófiás tünetek kellemetlen panaszokat és életminőségromlást eredményezhetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A klimaxszal járó gyakori problémák közé tartozik a hüvely szárazsága, amely a hétköznapokban égő, viszkető diszkomfortérzést okoz, fájdalmassá teheti a szexuális életet (dyspareunia), és hajlamosít a különböző hüvelyfertőzésekre. A klimaxban tapasztalható ösztrogénhiánnyal járó hámsorvadás és a húgyúti szövetek meggyengülése okozza emellett az ekkor jelentkező vizelési panaszokat (inkontinencia, gyakori vizelési inger vagy fájdalmas vizelés) is. A nőgyógyászati daganatellenes kezelések (méh-, petefészek-eltávolítás, kemo-, illetve sugárterápia) ugyanezekkel a mellékhatásokkal járnak, hiszen mesterséges és azonnali menopauzát idéznek elő, ezáltal a tünetek még súlyosabbak lehetnek, mint a természetes változókori folyamatok esetében.

Hormonmentes terápiás lehetőségek: hüvelyi hialuronsavas kezelés vagy intim lézer?

Mind az intravaginális lézerterápia, mind a hialuronsavas hüvelykúpok hatékony kezelési lehetőséget jelentenek az urogenitális atrófiában érintett nők számára, ráadásul hormonmentesen. A hormonnélküliség különösen a rákellenes kezelésben érintettek számára fontos, hiszen a hormonterápia ilyen esetekben kifejezetten ellenjavallt. Ugyanakkor a változókori hüvelyszárazság kezelésénél is fontos lehet ez a szempont, hiszen sok nő ódzkodik a hormonpótlástól, de azok számára sem ajánlott, akik a mellrák előfordulásának szempontjából magas kockázati csoportba tartoznak. Az intimlézeres terápiával a hüvely nyálkahártyájának kollagéntermelődését segítik elő, ennek eredménye pedig a hüvely falának megvastagodása, rugalmasabbá válása. A szövetek megvastagodásával a hüvelyhám vérellátása is javul, ez pedig a hüvelyszárazságra is megoldást jelenthet. Az eljárás azonban viszonylag drága és nehezen elérhető, ráadásul több alkalomból álló kezelési ciklusban történik, amelyet évente többször is meg kell ismételni. A hialuronsavat a szépségipar mellett a gyógyászat számos területén sikerrel alkalmazzák a szövetek hidratálására és regenerálására, a hüvelyben az intimlézeres kezeléshez hasonló kedvező hatása van.

Cikatridina: hialuronsavval a hüvelyszárazság ellen

Cikatridina hüvelykúpA hialuronsav olyan, az emberi szövetekben is megtalálható biológiai kenőanyag, amely rendkívüli vízmegkötő képességgel rendelkezik, így szabályozva a szövetek nedvességtartalmát. A vegyület kiemelkedő hidratáló képességét számos klinikai kísérlet igazolta. Egy 2023-as osztrák összehasonlító vizsgálat során (Gold D. et al; Maturitas 167 (2023) 1–7), ahol az intimlézer mellett a komplex összetételű, hormonmentes Cikatridina hüvelykúpot alkalmazták, ugyanolyan mértékű javulásról számoltak be a páciensek, mint a lézerterápia esetében.

A Cikatridina hüvelykúpban és krémben a hialuronsav – egyéb növényi összetevőkkel (teafa, körömvirág, aloe vera, ázsiai gázló) együtt – segíti a szövetek hidratálását, az esetlegesen sérült szövetek hámosodását és a rugalmasságuk megőrzését. Tartós, kúraszerű használatával pótolni tudja a hüvelyhám elveszett nedvességét, és az azzal járó kellemetlen tüneteket (égő érzés, viszketés, fájdalmas együttlétek) is enyhíti. Mivel hormonmentes, hormonterápia ellenjavallata esetén is biztonságosan használható a külső nemi szervek (vulva) és a hüvely belső falának nedvességgel való feltöltésére, a szövetek szerkezetének erősítésére és a regenerációs folyamatok serkentésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.